Bilinçsizce Yapilan Tarimsal Faaliyetler Av Hayvanlarinin Sonu Olabiliyor

Bilinçsizce yapilan tarimsal faaliyetler sonucu av hayvanlarinin giderek azaldigina deginen Eskisehir Avcilik ve Aticilik Ihtisas Spor Kulübü Baskani Ridvan Batir, “Hayvanlar ya araziyi terk etmek zorunda kaliyorlar ya da yok oluyorlar” dedi.

Eskisehir Avcilik ve Aticilik Ihtisas Spor Kulübü Baskani Ridvan Batir, Eskisehir basta olmak üzere Türkiye’nin birçok bölgesindeki av hayvan sayilarinda yüksek bir düsüs yasandigina vurgu yapti. Bilinçsizce yapilan zirai ilaçlamalardan ve ortalama 200-300 metre civarinda açilan kuyulardan dolayi hayvanlarin arazide yasam alani bulamadigini anlatan Baskan Batir ayrica avcilar olarak Agustos ayindan itibaren büyük bir üzüntü duyduklarini dile getirdi. Bu yil ilk defa zararli çayir tirtilina karsi yapilan hatali ilaçlamalarin, hayvanlarin üreme ve yavrulama tarihlerine denk geldigini de sözlerine ekleyen Batir, “Hayvanlar bu etkiden kendilerini kurtaramadiklari için ya telef oluyorlar ya da araziyi terk etmek zorunda kaliyorlar” seklinde konustu.



“Dap gübresi sulandirilarak arazide kullanilmalidir”

“Ayçiçegi ve misir tarlalarina ekilen Dap gübresi yani azot ve amonyum içeren madde, tane seklinde olmamalidir” diyen Batir, “Hayvanlar bu maddeleri besin sanip yiyor ve zehirlenebiliyor. Bu uygulama Avrupa’da ve birçok yerde sivi seklinde püskürtülerek gerçeklestiriliyor. Bölgemizde ise kati bir sekilde tarlalara serpistirildigi için üzerlerine yagmur düsene kadar erimiyor veya topraga karismiyor. Eger sulandirilarak atilirlarsa hem topraga daha çabuk nüfus edecek hem de hayvanlara bir zarari olmayacaktir” dedi.



“Hayvanlar su bulamiyor ve nesillerini sürdüremiyor”

Av hayvanlarinin azalmasinin diger bir sebebinin ise yine arazilere açilan çok derin kuyularinin su kaynaklarini kurutmasi oldugunu ifade eden Batir, “Hayvanlar su bulamiyor ve nesillerini sürdüremiyorlar. Yetkililer, kontrolsüzce kazilan bu bölgelerin denetimini yapmalidir. Toprak giderek çoraklasiyor. Bilinçsizce yapilan tarim birçok hayvanin ölmesine sebep oluyor. Yeralti sulari derine çekiliyor ve kaynaklar giderek kuruyor” diyerek durumu özetledi.

“Meseleyi derinine arastirmak ve incelemek lazim”

Insanlarin avcilara karsi ön yargilarini kirmak istediklerini belirten Batir, “Dünya var oldugundan beri av da var avci da var. Ilk insanlar avlanarak hayatta kalmayi basardi. Ziraat ve tarim ise çok sonradan kesfedildi. Bugün av hayvanlarinin ölümü tamamen bilgisizlikten kaynaklaniyor. Meseleyi derinine arastirmak ve incelemek lazimdir” diyerek sözlerini tamamladi.

Kaynak: İHA