Taha Akgül Açiklamasi 'Altin Kemerle Uyuyacagim'

Dünya Güres Sampiyonasi’nda altin madalya kazanan milli güresçi Taha Akgül, kazandigi altin kemerle uyuyacagini belirterek, "Dünya Güres Birligi, ’Eski kral geri döndü’ basligi attilar. Hep zirveye gürestim ama kil payi galibiyetleri kaçiriyordum ama bu sefer o sanssizligi kirarak altin kemere ulastim" dedi.

Sirbistan’in baskenti Belgrad’da devam eden Dünya Güres Sampiyonasi’nda erkekler serbest stil 125 kilo finalinde milli güresçi Taha Akgül, Mogol Lkhagvagerel Munkhtur’u 6-2 yenerek altin madalya kazandi. Akgül kariyerinde 3. kez dünya sampiyonu oldu. Madalya ile ilgili duygu ve düsüncelerini anlatan milli güresçi, "2017 ve 2019’da finalde Gürcü rakibime son saniyelerde kaybettim. Su an benim 5 dünya sampiyonlugum olabilirdi ama nasip degilmis. 2017 ve 2019’da çok dramatik bir sekilde kaybettim. 7 yillik araya iki dünya sampiyonlugu daha sigdirabilirdim. Aslinda ben dünya sampiyonlugundan sonra olimpiyat sampiyonu da oldum. 2014, 2015 ve 2016’da üst üste dünyanin zirvesine çiktim. Ondan sonraki süreçte Avrupalarda hep sampiyon oldum, iyi rakipleri, ezeli rakipleri yendim. Gürcü rakibimi Avrupa sampiyonlarinda yendim, dünya sampiyonlarinda hep son saniyelerde maçi verdim. 2017 ve 2019’da son 5 saniye kala öndeyken maç verdim. Bu sekilde iki dünya sampiyonlugu gitti, aslinda 5 sampiyonlugum olabilirdi ama hamdolsun 2022 yilina geldim, 32 yasindayim. Tüm rakiplerime ezici bir üstünlükle galip gelerek üçüncü kez dünya sampiyonlugu madalyasina ulastim. Gerçekten benim için belki de en degerli dünya sampiyonluklarindan olabilir. 2014 ilk madalyamdi o degerliydi, 2015’te Las Vegas’ta tüm rakiplerimi 10-0 yenerek sampiyon olmustum o da çok ayriydi benim için. Bu üçüncüsü 7 senenin ardindan geldigi için tekrardan gücümü bütün dünyaya gösterdigim için de ayri bir yeri var. (Altin kemerini göstererek) Bugün bununla beraber uyuyacagim. Tekrar altin kemeri almayi çok istiyordum. Hak ettigimi de düsünüyorum. Çalistim, çabalim ve gerçekten iyi hazirlandim. Iyi hazirlandigim için de yaradan benim isimi rast getirdi rakiplerime üstünlügü kurarak rahat bir sekilde sampiyon oldum" diye konustu.



"Bu sefer o sanssizligi kirarak altin kemere ulastim"

2024 Paris Olimpiyatlari öncesinde hem Avrupa hem de dünya sampiyonu olarak rakiplerine gözdagi veren Akgül, "Dünya Güres Birligi, ’Eski kral geri döndü’ basligi attilar. Hep zirveye gürestim ama kil payi galibiyetleri kaçiriyordum ama bu sefer o sanssizligi kirarak altin kemere ulastim. Olimpiyata da bir sey kalmadi. 1,5 yil sonra olimpiyatlar geliyor. Hatta seneye elemeler basliyor. Seneye Dünya Sampiyonasi daha önemli. Ben sampiyonluklarin pesinden çalismayi birakmadan devam eden bir insanim" seklinde konustu.



"Benim için çifte dügün oldu"

Sampiyonlugu nisanlisi Bianka’ya armagan eden milli güresçi, "Simdi dügünüm var. Bir hafta sonra evlenecegim insallah. Buradan nisanlima da gerçek altin hediyesini götürüp boynuna takacagim. Ona armagan ediyorum. Kendisiyle görüstüm, ailesiyle beraber izlemisler. O bana hep ‘Birinci olacaksin’ dedi.

Onunla beraber hamdolsun 3 altin madalya kazandim. Dügünüme bir hafta var, ona armagan ediyorum. Dügünüme de bütün sevenlerimizi bekliyoruz. Benim için çifte dügün oldu. Hem dünya sampiyonlugu hem de dügünümüzü beraber kutlayacagiz insallah" dedi.



"2024 Paris Olimpiyatlari’ndan sonra kariyerimi zirvede noktalamak istiyorum"

Güresin agir spor oldugunu ifade eden 31 yasindaki güresçi, "Performans sporu. Basarili olabilmek için çok çalisiyorum. Sürekli sakatliklarla ugrasiyoruz, performans sporu oldugu için rakibimizle sürekli kontak halindeyiz. O yüzden çok zorlaniyoruz. Insallah 2024 Paris Olimpiyatlari’ndan sonra güres kariyerimi zirvede, olimpiyat sampiyonu olarak noktalamak istiyorum. Yasim da 34 oluyor. Ondan sonra daha da büyük hedeflerim var. Orasi bitsin, önüme bakacagim. Ondan sonra ne olur bakacagim. Ona göre kariyerimi sekillendirecegim ama zirvede birakmak istiyorum. Bugün final maçim var. Mogollu rakibimi küçümsemiyorum ama daha önce yendigim bir rakipti. O kadar stresliydim ki o stresten dolayi maçta yoruldum. Önceki günün de yorgunlugu vardi. Rakibimi de çok tebrik ettim. Kendisi sürekli ikili kampa gelmek istedi ama maalesef bunu basaramadik. 4 ay boyunca resmi yazismalar da yapildi ama maalesef ikili kampimiz olmadi. Kendisi sürekli bana bunu dile getirdi. Ben de ona bazi sikintilari anlattim. Üzüldüm bu konuda da. Insallah kendisini kulübümde agirlayacagim. Kulübümle beraber antrenmanlar yapacagim. Özellikle benimle çalismayi istiyorlar" açiklamasinda bulundu.

"Böyle bir cevap vermek istedim"

Yari finalde Iranli Amir Zare’yi maglup ettik sonra yaptigi taç ve kemer hareketlerinin hatirlamasi üzerine Taha Akgül, "Tarzim da degil. Gürcü sporcu ile yillardir ezeli rekabet halindeyiz. En son olimpiyatta o da ben de ABD’li sporcuya kaybettik. Ama onun kazanmasini istiyordum. Gerçekten biz kazandigimiz müsabakalardan sonra birbirimizi tebrik ettik. Saygi ve sevgi çerçevesinde maçlarimizi bitirdik. Taçkin hareketlerde bulunmadik. Fair-play içerisinde yaptik. Gürcü, sporcu hep bu halimle tebrik ederim. Maçtan önce geldi, ‘Senin kazanmani istiyorum’ dedi.

Iranli sporcu 2021’de Oslo’daki Dünya Sampiyonasi’nda biz de sampiyonuz, ben hiç yapmadim öyle kral hareketi, taç hareketi. 2021’de yanlis tavir sergiledigini düsünüyorum. Ben ona cevap olsun diye yaptim. 2021 Dünya Sampiyonasi’na hazir gitmemistim. Tatilden çiktim, Oslo’ya gittim. Bunun onun rövansiydi. Çok iyi hazirlandim. Final maçim oldugunu biliyordum. Çünkü geçen yilin dünya sampiyonu ve favori isimle yaptim. Son saniyelerde gelmesi sevincimi daha da arttirdi. Çünkü zor geçti müsabaka. Böyle bir cevap vermek istedim. Bunu planlamistim. Ona yaptigi hareketi yakistirmadigi için ben de o hareketi yaptim. Aslinda benim de tarzim degil" diyerek sözlerini tamamladi.

Kaynak: İHA