Sike Davasina Bakan Hakim Ve Savcilar Hakkinda Son Sorusturma Açilmasina Karar Verildi

“Futbolda Sike Kumpasi” davasi olarak bilinen sorusturma ve kovusturmada usul ve yasaya aykiri islemler yaptiklari gerekçesiyle haklarinda inceleme baslatilan 38 hakim ve savci hakkinda son sorusturmanin açilmasina karar verildi.

Bakirköy Cumhuriyet Bassavciligi tarafindan 2021 yilinda “Futbolda Sike Kumpasi” davasi olarak bilinen sorusturma ve kovusturmada usul ve yasaya aykiri islemler yaptiklari gerekçesiyle haklarinda inceleme baslatilan 38 hakim ve savci hakkinda iddianame hazirlanarak Bakirköy 1. Agir Ceza Mahkemesine gönderilmisti. Iddianameyi inceleyen mahkeme, süpheliler hakkinda son sorusturmanin açilmasi talebini kabul etti. Mahkeme, iddianamenin Yargitay’a gönderilerek suç tarihinde 1. sinif hakim ve savci olan kisilerin yargilamalarinin Yargitay’da yapilmasina karar verdi.

Bakirköy Cumhuriyet Bassavciligi tarafindan hazirlanan 23 sayfalik iddianamede, Aziz Yildirim ve Ilhan Yüksel Eksioglu müsteki olarak yer almisti. Iddianamede aralarinda firari savci Zekeriya Öz’ün de bulundugu 38 hakim savci ise süpheli olarak yer almisti. Iddianamede müsteki Aziz Yildirim’in avukati araciligi ile verdigi sikayet dilekçesinin ardindan süpheli hakim savcilar hakkinda HSK 2. Dairesi’nin karari ile kovusturma izni verildigi belirtilmisti. Iddianamede FETÖ’nün futbol camiasina nüfuz ederek bu alanda etkinlik kurmak istedigi, bu amaçla genis taraftar kitlesi bulunan Fenerbahçe Spor Kulübü ile dönemin baskani Aziz Yildirim’i hedef olarak seçtigi belirtilmisti. FETÖ’nün yasa disi dinleme faaliyetleri kapsaminda Aziz Yildirim’i sözde dini argümanlar kullanan bir terör örgütü üyesi oldugu gerekçesiyle dinledigi de iddianamede belirtilmisti. Örgütün 3 Temmuz 2011’de “Futbolda Sike Kumpasi” olarak bilinen operasyon ile Aziz Yildirim’i tutukladiklari ve operasyon çerçevesinde gözaltina alinan süphelilerden bazilarina “Aziz Yildirim’i ver kurtul” seklinde aleyhinde ifade vermek için yönlendirdikleri de iddianamede açiklanmisti. Örgütün bu sekilde yargi yoluyla Fenerbahçe Spor Kulübünü ele geçirerek dönemin baskani Aziz Yildirim’i tasfiye etmek istedigi iddianamede aktarilmisti.

Iddianamede, süphelilerin “Futbolda Sike Kumpasi” davasi olarak bilinen sorusturma ve kovusturmada yargi yoluyla futbol camiasini dizayn etmek ve Fenerbahçe Spor Kulübünü ele geçirerek dönemin kulüp baskani Aziz Yildirim’i tasfiye etmek amaciyla yapmis olduklari yargisal faaliyetlerinde anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre karar vermedikleri belirtilmisti. Süphelilerin bagimsizlik ve tarafsizlik ilkeleriyle hiçbir biçimde bagdasmayacak sekilde FETÖ/PDY silahli terör örgütü yapilanmasinin içine girerek örgüt hiyerarsisi, ideolojik baglilik duygulari ve örgütün talimatiyla kolluk görevlileri ile fikir ve eylem birligi içerisinde hareket ettigi de iddianamede açiklanmisti. Hakim ve savcilarin maddi gerçegin ortaya çikmasina çalismadiklari ve tarafsizlik, dogruluk, tutarlilik ehliyet ve liyakat ilkelerine aykiri davrandiklari da iddianamede belirtilmisti. Iddianamede futbolda sike iddianamesini hazirlayan savci Mehmet Berk’in 88 yil 6 ay, firari savci Zekeriya Öz’ün ise 86 yil 6 ay hapsi talep edilmisti. Yargilamayi yapan mahkemenin baskani Mehmet Ekinci’nin ise 43 yila kadar hapsi talep edilmisti. Diger süphelilerin de degisen oranlarda hapsi talep edilmisti. Iddianame 38 süphelinin Yargitay’da yargilanmalari için haklarinda son sorusturmanin açilmasi karari verilmesi talep edilerek mahkemeye gönderilmisti.

Kaynak: İHA