Uzmanindan Sezon Basi Futbolcu Sakatliklari Hakkinda Degerlendirmeler

Yeni teknolojik cihazlara ragmen futbolcularin sezon basinda çok farkli sakatliklarina sahit oldugunu söyleyen Eskisehirspor Kulübü Doktoru Op. Dr. Baris Kurtgöz, “Kas kuvvetsizligine bagli olarak özellikle arka adele grubu kuvvetsiz olanlar, sezon basi çalismalarda ön çapraz bag yaralanmalari alabiliyor” dedi.

Sezon basi birçok futbol takiminin kampa girdigini ve bu sürece ise kimi oyuncunun hazir oldugunu kiminin ise idmansiz kaldigini belirten Eskisehirspor Kulüp Doktoru Op. Dr. Baris Kurtgöz, uzun süredir antrenmansiz olan sporcularin sakatliklara daha yatkin olabileceginden bahsetti. Futbolcularin, zaman zaman yanlis antrenman programlarindan da kaynakli olarak problemler yasadigini ifade eden Op. Dr. Kurtgöz, “Sezon basindaki ilk takim çalismalarinda görülen vakalar genellikle kas veya tendon yaralanmalari oluyor” seklinde konustu.



Sakatlik süreçlerinin dezavantaji sezon basi kamplarinin kaçirilmasidir

Asiri yüklenmeye bagli sakatliklar basta olmak üzere, sporcularin hazirliksiz olmasina, idman temposuna ve zeminden kaynakli olarak görülen problemlere deginen Dr. Kurtgöz, “Yetersiz kas gruplari üzerindeki yüklenmeler, bazen kas yorgunluguna ya da yaralanmalara sebep olabiliyor. Ayni sekilde kasin kemige yapistigi tendon yapilarinda da hasarlar gerçeklesebiliyor. Bunlarin en büyük dezavantaji ise sezon basi sporcularin kamp sürecini kaçirip takimdan ayri kalmalaridir” dedi.



“Bilinçsizce yapilan yüklenmeler kas gruplarini zedeliyor”

Futbol endüstrisinde maddiyatin ve sportif basarilarin ön plana çiktigini söyleyen Kurtgöz, “Sporcunun sezon basina olabildigince hazir girmesi ve antrenman programina uymasi önemlidir. Kendi basina veya bilinçsizce yapilan yüklenmeler ise kas gruplarini yaralayabiliyor. Bunlari önlemek için elimizden geldigince sporculari bilgilendiriyoruz. Dinlenme ve beslenme süreçleri de önemli bir etkendir. Bu yüzden antrenör ve teknik heyetler ile sürekli irtibat halindeyiz” diye ifade etti.



“Saha zeminleri de problemin perde arkasinda rol alabiliyor”

“Sporcular zaman zaman idman sistemine ve programina bagli olarak sakatliklar ile bogusuyor” diyen Eskisehirspor Kulübü Doktoru Op. Dr. Baris Kurtgöz, “Böyle durumlari teknik heyet ile paylasiyoruz. Yine ayni sekilde saha zeminleri de problemin perde arkasinda rol alabiliyor. Her sakatligi önlemek mümkün degil. Yeni teknolojik cihazlara ragmen sezon basinda çok farkli problemlere sahit olabiliyoruz. Kas kuvvetsizligine bagli olarak özellikle arka adele grubu kuvvetsiz olanlar, sezon basi çalismalarda ön çapraz bag yaralanmalari olabiliyor. Bu da uzun süre cerrahi tedaviler ve hatta sezonun tamamina yakininin kaçmasina neden olabiliyor” seklinde konusarak sözlerini tamamladi.

Kaynak: İHA