Kramp Sürekli Tekrarlaniyorsa Doktora Basvurunuz

Eskisehirli milli yüzücü ve antrenör Hüseyin Yilmaz, kramp olusmasi halinde insanlarin panik yapmadan sirt üstü kiyiya yüzmesi gerektigini anlatarak, “Kiside kramp olaylari sürekli tekrarlaniyor ise mutlaka doktora gözükmeli” seklinde konustu.

Hüseyin Yilmaz, yaz sezonundan dolayi Eskisehirlilerin yüzme kurslarina olan talebinin yüksek oldugunu dile getirdi. Eski Galatasarayli atlet olan Yilmaz, havuzlarda siklikla meydana gelen kramp durumunda yapilmasi gerekenlerden bahsetti. Denize veya havuza girmeden önce diger spor dallarindaki gibi açma germe hareketleri ile vücudun esnetilmesine dikkat çeken Yilmaz, “Kramp olaylarina sürekli olarak maruz kalan kisi, muhakkak doktora görünmelidir” dedi.



“Genellikle kramp, baldir ve ayak kas gruplarinda olusur”

Insanlarda bir takim mineral eksikliginden dolayi çesitli kas gruplarinda kramp olusabileceginden söz eden yüzme antrenörü Yilmaz, konu ile alakali olarak söyle konustu:

“Kramp gerçeklemesi halinde, o bölge sertlesir ve kullanilmaz bir hale gelir. Genellikle kramp olusan bölgeler ise baldir veya ayak kas gruplaridir. Denizde veya havuzda ise birey her seyden önce panik yapmamalidir. Sakin bir sekilde kiyiya ulasmaya çalismalidir. Aksi halde bogulma tehlikesi ile yüz yüze kalabilir. Kiyiya yüzerken artan stres ile beraber krampin etkisi daha fazla hissedilir. Bunun için eger yapabiliyor ise kisi, sirt üstü yüzmeyi denesin.”

“Kisi öncelikle düz bir zemine uzanmali”

“Krampin gerçeklestigi noktaya hafif vuruslar yapilarak veya ovalayarak olusan sertligi dagitabilirsiniz” diyen egitmen Hüseyin Yilmaz; “Kisi, öncelikle düz bir zemine yatmali. Eger ayak bölgesinde bir kramp var ise baldir kas gruplarina hafifçe basinç uygulayarak, ayak ileri geri yönde hareket ettirilmelidir. Böylece kramp bir nebze azalacaktir. Diger bacaginizla da yaylanma hareketi yapilarak vücudunuzu rahatlatabilirsiniz.”

Kaynak: İHA