Hatay'da Geleneksel Yayladagi Kültür Ve Aba Güresi Türkiye Sampiyonasi Düzenlendi

Türkiye Geleneksel Güresler Federasyonu Baskanligi ve Yayladagi Belediyesi tarafindan Hatay’da 21. Geleneksel Yayladagi Kültür ve Aba Güresi Türkiye Sampiyonasi müsabakalari düzenlendi.

Ilçede bulunan Yayladagi Mustafa Sayin Aba Güresi Sahasi’nda düzenlenen programa da güresçiler abalarini giyerek yaristi. Müsabakalarda kiyasiya mücadele yasandi. Güreslere 14 farkli ilden ve 30 farkli spor kulübünden 750’ye yakin sporcu katildi.

Kisa süren mücadelelerin ardindan Gaziantepli güresçi Baris Güngör baspehlivan oldu. Güres müsabakalarina Hatay Valisi Rahmi Dogan, AK Parti Hatay Milletvekilleri Sabahat Özgürsoy Çelik, Hüseyin Sanverdi ve Abdulkadir Özel, Yayladagi Belediye Baskani Mehmet Yalçin, ilçe belediye baskanlari ile sivil toplum kurulus temsilcileri, parti üyeleri ve çok sayida güressever katildi.

Bu yil 21’incisi düzenlenen aba güresi ve kültür sanat festivalini Yayladagi’nda yapmanin gururunu yasadigini belirten Yayladagi Belediye Baskani Mehmet Yalçin, aba güresinin Orta Asya’dan Yayladagi yöresine kadar geldigini ve 5000 yillik bir kültüre sahip oldugunu vurguladi.

"Aba güresi diger güreslerden farkli"

Aba güresi diger güreslere göre daha farkli bir spor dali oldugunu vurgulayan Yalçin, “Minder güresi, kara kusak güresleri ve yagli güresleri var ama aba güresinin özelligi gibi degil. Bu güreste giyilen kiyafetin adina biz aba diyoruz bilek ve kol gücüne istinaden teknik ve taktik olarak bu duruma dayali bir güres. En fazla Yayladagi ve Altinözü’nün köylerinde yapilan bir spor dali. Yaklasik 12 kez Türkiye sampiyonasini yaptik. Insallah gelecek yillar Dünya sampiyonasini bu sahamizda yapariz diye düsünüyoruz. Bu yil 14 farkli ilden 750’ye yakin sporcumuz 30 farkli spor kulübünün güresçileri katildi.

Yayladagi’nin kültürü olan Aba Güresi Türkiye Sampiyonasi’ni Türkiye Güresçiler Federasyonu ile yapiyoruz Geleneksel Güresler Federasyonu olarak” dedi.

Dereceye giren sporcular için müsabakalarin ardindan ödül töreni düzenlendi.

Kaynak: İHA