DJ Tarkan Açiklamasi 'Türk'ün Gücünü Gösterdik'

Dünyaca ünlü DJ Tarkan, Bursali sevenlerine unutulmaz bir gece yasatti. Sahneye çikmadan önce basin mensuplarinin sorularini yanitlayan DJ Tarkan, dünyada Türkiye’yi temsil etmesine iliskin, “Bir Türk olarak büyük bir mutluluk. Bir Türk’ün de bu noktada basarili olabilecegini gösterdik, bu en güzel duygu. Milli formayla da çok çikmisimdir. Bizler her konuda basariliyiz ancak maalesef ülkemizde destek yerine köstek olma var, biraz kiskançlik var. Hep asagi çekme durumlari var. Umarim destekler geldikçe her alanda çok daha basarili olacagiz” dedi.

Sergiledigi performansla dünyada ses getiren DJ Tarkan, Podyum Park’taki Ajo Coctail&Music’te Bursali sevenleriyle bulustu. Sahnedeki enerjisinin yani sira yaptigi basarili islerle de adindan sikça söz ettiren ünlü DJ, Bursalilara keyifli bir gece yasatti. Sahne akiciligi ve bütünlügünün yani sira yaptigi prodüksiyonlarla da dünyanin dört bir tarafini dolasan DJ Tarkan, gece boyunca sevenleriyle coskulu anlara imza atti. Elektronik müzik dünyasinin en saygin dergisi DJ Mag tarafindan dünyanin en iyi 100 DJ’i arasinda gösterilen Tarkan, Bursalilardan da tam not aldi.

"Bir Türk’ün de basarili olabilecegini gösterdik"

Gecede basin mensuplarinin sorularini da yanitlayan DJ Tarkan, pandemi döneminin ardindan çok keyifli ilerlediklerini, herkesin gece hayatini özledigini belirtti.

Tarkan, dünyada Türkiye’yi temsil etmesine iliskin ise, “Bir Türk olarak büyük bir mutluluk. Bir Türk’ün de bu noktada basarili olabilecegini gösterdik, bu en güzel duygu. Milli formayla da çok çikmisimdir. Bizler her konuda basariliyiz ancak maalesef ülkemizde destek yerine köstek olma var, biraz kiskançlik var. Hep asagi çekme durumlari var. Umarim destekler geldikçe her alanda çok daha basarili olacagiz” dedi.

Iyi bir DJ’in nasil olacagina iliskin görüslerini de paylasan Tarkan, “Kitlenin takip etmesi gerekiyor. Çok dikkatli dinlemezse iyiyi ve kötüyü ayiramaz. Iyi bir DJ’in en bariz özelliklerinden biri sarkilari nasil siraladigidir. Günümüzde bu teknoloji ile çok kolaylasti ancak bilgisayar su sarkiyi seç diyemez. 40 sarki çaliyorsan, o anki kitleye en uygun, en dogru 40 sarkiyi o anlarda belirlemelisin. Insanlarla iletisimini de iyi kurman gerekiyor, çünkü enerji çok önemli. Müzik çaliyorsun, bazen yüzlerce, bazen binlerce insan ile iletisimde olman gerekiyor, bunlari yapabiliyorsan basarilisin” diye konustu.



"Kitleye göre karar verip harekete geçiyoruz"

Bugün pek çok insanin DJ’lik yaptigina isaret eden DJ Tarkan, “Hazir setler, bilgisayarlar, çok komik duruma geliyor is. Basitlestirdiler. Bu iste ‘playlist’ yoktur, yüzlerce sarki vardir arsivinde, oradan geceye en uygun sarkilari seçer, o anda karar verirsin. ‘Playlist’ hazirlayip 30-40 sarki hazirda çaliyorsan arka arkaya, o kitle nasil olursa olsun ayni seti çaliyorsan zaten DJ degilsin. O kitle sana ne hissettiriyor, senden önceki ne çaliyor, anlik kararlar alman gerekiyor. Biz plak dönemiyle basladik, plaklara bakarak, renginden anlayarak, kitleye göre karar verip harekete geçiyorduk. Bilgisayar yoktu, iyi çalmak zorundaydin, plak çalmayi bilmek zorundaydin. Kandirmaca yoktu. O dönemden geldigim için bunu devam ettiriyorum” seklinde konustu.

Insanlarin her türlü müzige saygi duymasi gerektiginin altini çizen DJ Tarkan, DJ’ligin basitlestirildigine de deginerek söyle devam etti:

“Rap müzik de dinleyin, rock da dinleyin, caz da dinleyin. Her türlü müzige insanlar ilgi duyarsa, gittikleri mekanlarda da daha çok keyif alabilirler. Her müzik türünde insanlar kendinden bir seyler bulabilir. Kabine çiktiginda DJ oldugunu zannedenler, önce DJ’ligi ögrenmeliler. Biraz da meslege saygi duymalilar. Manuel çalmayi ögrenmeliler. Hazir setler, ‘playlist’ler, kolaylasti evet ama sahnede her seye hakim olman gerekiyor. Bir seyler bozulabilir, takilabilir. B plani var mi acaba o insanlarin? Maalesef çok basitlestirdiler. Kitle de iyiyi kötüyü bazen ayiramiyor, anlayamiyor, anlamak da çok kolay degil. Elektronik müzigi seven kitle çogaldi ama ne kadar bilinçli, her seye hakimler mi, geçisleri duyabiliyorlar mi? Ne kadar konsantre olunuyor, dinliyor ve izliyor. Neler görüyoruz, biri geliyor telefonu sarja takabilir miyim diyor, sarki istekleri oluyor. Her sey var. Senin ‘house’ çaldigin yerde ‘Ankara’nin Baglari’ isteyen oluyor. Kötü sarki demiyorum, çok eglenceli bir sarki ama sunu ifade etmek gerekiyor ki o anki çizgiye uyuyor mu, uymuyor mu, bu biraz gözlemlenmeli. Mekan sahiplerinin de bu noktada harekete geçmesi gerekiyor. Önemli bir müsteri olabilir fakat öyle durumlarda insanlara DJ’in de anlatilmasi lazim. Insanlar bilmeyebilir, çok dogal bir durum. Insanlara dersen ki ‘Bugün farkli bir tarz var’ insanlar da ‘Bir dinleyelim, bakalim’ der. Insanlarin da bilgilendirilmesi gerekiyor. Zamaninda David Guetta da indirildi, yabanci DJ’ler çok indirildi bu yüzden, ben de çok indirildim. Örnegin Kusadasi’nda ‘Biraz biraksaniz sonra bir daha geçseniz’ dediler, DJ bir daha birakip geçmez. DJ, setini yapar, bitirir. Inat edip inmedigim zamanlar da oldu. O yüzden ince eleyip sik dokuyoruz. Bursa’ya da gelirken, yillar oldu gelmeyeli kitle degismistir diye düsünüp benim müzigimi anlayacaklar mi diye çokça kez konustuk. Herkes dans etmeli.”

"Yabanci hayranligi var"

Her alanda görülen yabanci hayranligini da elestiren DJ Tarkan, “Biz de yabanci diye oy veriliyor, yabanci hayranligi var her dalda aslinda. Futbolda da böyle, bazen bir takimin ilk 11’inin tamaminin yabancilardan olustugunu görüyoruz. O yüzden en basta ülkemiz olarak destek vermeliyiz. Türk DJ’ler bu noktada desteklenmeli. Ülkedekiler inanmazsa, disaridaki insanlar nasil inansin. Bakiyoruz Istanbul’da ayni gece 10 ayri yabanci DJ var hepsi de isim, kitleleri bölmeyin. Anlasin. Ülkemizde zoru basariyoruz. Hep bir kapisma, çok azdir anlasmalar. Ancak anlastigin zaman basari geliyor. Yabanci hayranligi hakikaten bitmeyecek sanirim” dedi.

Bursa’da açilan ve sahne aldigi Ajo Coctail&Music’e de deginen DJ Tarkan, “Mekanin önünden geçtik, insanlar çok heyecanli. Uzun görüsmelerimiz oldu bu etkinlikle ilgili. Biz hiç bu taraflara gelmeyi düsünmüyorken, güneyde dolasirken burayi çok güzel anlatarak bizleri ikna ettiler. Antalya’dan geldim, Istanbul’a hiç dönmeyecegim derken yolumuz buraya düstü. Öncesinde gördügüm kadariyla geceyi yasamis kadar oldum” açiklamasinda bulundu.

Kaynak: İHA