18 Bin 44 Spor Kulübü Derneginin Is Ve Islemlerine Yönelik Dosyalari Gençlik Ve Spor Bakanligi'na Devredildi

Türkiye genelinde 18 bin 44 spor kulübü derneginin is ve islemlerine yönelik dosyalari Gençlik ve Spor Bakanligina devredildi. Kulüplerin denetim, yardim toplama, rehberlik, izne tabi kelime kullanimi gibi islemleri ise Içisleri Bakanliginca yürütülmeye devam edilecek.

Bu yilin Nisan ayinda yayimlanan Resmi Gazete ile 7405 sayili Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonlari Kanunu sonrasinda spor kulüpleri yeni bir tüzel kisilik kazanmisti. Kanunun yürürlüge girmesiyle birlikte dernek statüsünde bulunan spor kulübü derneklerinden, Gençlik ve Spor Bakanligi veya Türkiye Futbol Federasyonuna tescilleri bulunan spor kulüplerinin Gençlik ve Spor Bakanligina dosya devir teslim islemleri kanunda belirtilen sürede tamamlandi. Bu kapsamda Türkiye genelinde 18 bin 44 spor kulübü derneginin devir islemleri gerçeklestirildi.

Bu süreçten sonra spor kulüplerinin is ve islemleri Gençlik ve Spor Bakanliginca yürütülecek.

Denetim ve rehberlik hizmeti Içisleri Bakanligi’nca da yürütülecek

7405 sayili Kanun’un 13’üncü ile 5253 sayili Kanun’un 19’uncu maddeleri uyarinca spor kulüplerine yönelik denetim ve rehberlik hizmetleri Içisleri Bakanliginca ve mülki idare amirliklerince de yürütülmeye devam edilecek. Söz konusu Kanun’un 25’inci maddesi uyarinca spor kulüplerinin adlarinda izne tabi kelimelerin (Türk, Türkiye, Milli, Cumhuriyet, Atatürk, Mustafa Kemal, Sehit, Gazi) kullanilmasi Içisleri Bakanligi’nin iznine tabi olmaya devam edecek. Yabanci STK’larin spor kulüpleri ile is birliginde Içisleri Bakanligi’ndan; spor kulüplerinin yurt, pansiyon ve lokal açmalarinda mülkî idare amirliklerinden izin alinmasi hususu devam edecek. 2860 sayili Yardim Toplama Kanunu uyarinca spor kulüplerinin yardim toplama is ve islemleri yine Bakanlik ve mülkî idare amirliklerince yürütülecek. Ayrica ilgili spor kulüplerine dernek statüsünde olmalarindan kaynakli e-devlet üzerindeki sunulan hizmetler (e-üyelik, e-tüzük, e- alindi belgesi, e-genel kurul ve yönetim kurulu, e-matbaa, e-faaliyet belgesi, e-yurt disi yardim yapma bildirimi, dernek üyeligi sorgulama ve sonlandirma vb.) yapilan devir islemi sebebiyle sonlandirilacak.

Kaynak: İHA