Türkiye'nin Bedensel Engelli Tek Tekvando Hakemi

Bedensel engelli milli tekvandocu Ayse Dudu Karatay, aktif spor hayatini sürdürmenin yani sira Türkiye’nin bedensel engelli tek tekvando hakemi olarak dikkat çekiyor. Çocukken geçirdigi kazada sol kolunu kaybeden Karatay, sampiyonalarda müsabaka yöneten en basarili hakemler arasinda gösteriliyor.

4 yasindayken geçirdigi trafik kazasi nedeniyle sol kolunu kaybeden Ayse Dudu Karatay, bir süre atletizm yapmasinin ardindan 2012 yilinda tekvandoya basladi.

Kisa sürede gelisim kaydederek kariyerine 2 dünya ve 3 Avrupa sampiyonlugu, 1 dünya ikinciligi, 2 Avrupa ikinciligi ile 7 Türkiye sampiyonlugu sigdirdi.

Amasya’da düzenlenen Minikler Türkiye Tekvando Sampiyonasi’nda da çekismeye sahne olan müsabakalari yöneten Karatay, spor çevreleri tarafindan en basarili hakemler arasinda gösteriliyor.

“Sol kolumun eksikligini sahada unutuyorum”

Tekvandonun zorlu bir mücadele sporu olmasina ragmen sol kolunun eksikligini hiç hissetmedigini anlatan Karatay, “Bazen küçük çocuklar kolumun eksiklik durumunu kavrayamadigi için sorular yöneltiyorlar. Küçük yegenim ‘Halacigim koluna ne oldu?’ diye sorunca ‘kayboldu’ yanitini vermistim” seklinde konustu.



“Herkesi tekvandoya ve spor yapmaya davet ediyorum”

Müsabaka yönetmenin heyecan verici olduguna deginip basta engelli bireyler olmak üzere herkesi tekvandoya ve spor yapmaya davet eden Karatay, aktif spor yasamini paralimpik oyunlara katilarak noktalamayi planladigini söyledi.



“Normal hakemlerden çok daha basarili sekilde maç yönetiyor”

500’e yakin aktif sayidaki tekvando hakemi arasinda bulunan Karatay’in performansiyla ilk görenlerin duydugu endiseleri kisa sürede ortadan kaldirdigini hatirlatan Türkiye Tekvando Federasyonu Merkez Hakem Kurulu Baskani Aydin Akpinar da, “Baska engelli hakemimiz yok. Sadece uzuv eksikligi olan tek Ayse hocamiz var. Normal hakemlerden çok daha basarili sekilde maç yönetiyor. Eger uluslararasi hakemlik alaninda da kendisini ispat edebilirse gurur duyacagiz” ifadelerini kullandi.

Kaynak: İHA