TFF Baskani Büyükeksi, Temsilciler Semineri Açilis Töreninde Konustu

Temsilciler Semineri’nde konusan Türkiye Futbol Federasyonu Baskani Mehmet Büyükeksi, "Gizli temsilci dedigimiz, sadece baskanimiz ve benim bilecegim kisiler vasitasiyla bir takim maçlari denetleyecegiz. Bu raporlari karsilastiracagiz. Bu denetleme ile tüm temsilcilerimiz isini daha disiplinli yapacak. Seffaflik ve güven ortaminin olusmasina katki saglanacak" dedi.

Türkiye Futbol Federasyonu Temsilciler Kurulu tarafindan düzenlenen 2022-2023 Futbol Sezonu Üst Klasman, Federasyon Güvenlik ve Akreditasyon ile Klasman Temsilcileri Sezon Basi Semineri açilis töreni yapildi. TFF Hasan Dogan Milli Takimlar Kamp ve Egitim Tesisleri’ndeki açilis törenine TFF Baskani Mehmet Büyükeksi, TFF Baskan Vekilleri Murat Aksu, Yusuf Günay ve Yalçin Orhan, Yönetim ve Icra Kurulu Üyeleri Müslüm Özmen ve Ali Düsmez, Yönetim Kurulu Üyeleri Hamit Altintop, Idil Karademirlidag Suher, Ramazan Üçdan, Talat Papatya, Volkan Can, Murat Sahin, Özen Kuzu, Süleyman Kocasert, Habil Yazici, Abdullah Altunkum, Cengiz Erdem, Sevket Çelik, Genel Sekreter Kadir Kardas, TFF Temsilciler Kurulu Baskani Gökhan Özsavas ile temsilciler ve davetliler katildi.



Mehmet Büyükeksi: "Sizler 100. yilin temsilcilerisiniz"

Seminerin açilis töreninde TFF Baskani Mehmet Büyükeksi bir konusma gerçeklestirdi. TFF yönetimi olarak 41. günlerini doldurduklarini hatirlatan Baskan Mehmet Büyükeksi, "Göreve geldigimiz günden bu yana, çogu yapisal degisiklikler olmak üzere, birbirinden önemli konularda yenilikçi kararlara imza attik. Bu konularin en önemlilerinden birisi de temsilcilerimizle ilgiliydi. Bu sezon temsilcilerimize ayri bir önem verecegiz. Çünkü son yillarda baktigimizda Temsilcilik çok önemli hale geldi. Temsilciler Kurulumuzun en önemli kurullarimiz arasinda gördügümüzü altini çizerek belirtmek isterim. Yönetim olarak, Temsilcilik yapisinin yeniden düzenlenmesi yönünde karar aldik ve çalismalara basladik. Öncelikle Kurulumuzu yeniden olusturduk. Belirledigimiz kriterler çerçevesinde, Federasyonumuzda temsilcilik tecrübesi olan, uluslararasi alanda bu konuda görevler ve sorumluluklar almis Gökhan Özsavas baskanliginda, yine önceki dönemlerden temsilcilik yapmis olan 5 üyemiz ile birlikte, Istanbul Il Emniyet Müdür Yardimcisi Nilgün Selvi hanimefendiyi de bir kadin üye olarak ekibimize dahil ederek Temsilciler Kurulumuzu kamuoyuna duyurduk ve basin toplantimizda da tanittik" diye konustu.



Yeni kriterler belirlendi

Temsilcilikle ilgili olarak yurtdisindaki uygulamalari da inceleyerek yeni kriterler belirlediklerinin altini çizen TFF Baskani Mehmet Büyükeksi, "Bu kapsamda ilk olarak UEFA standartlarina uygun olarak raporlari yeniden düzenledik. En önemli hedeflerimizden birisi raporlarda dijitallesme idi. Bu yönde hazirliklarimizi yaptik. Yeni dönemde temsilcilerimiz maçtan hemen sonra raporlarini en hizli sekilde düzenleyip sisteme aktaracaklar. Raporlarin sisteme aktarilma süresini Süper Lig için maç organizasyonunun bitmesinden sonra 2 saat ile sinirladik. Sizlerin raporlari çok önemli. Çünkü hazirladiginiz raporlarla diger kurullarimizin kararlarini belirliyorsunuz. Yeni dönemle birlikte daha kisa süre içerisinde ve yeniden düzenlenmis sekliyle raporlarinizi vereceksiniz. Bu raporlariniza çok ayri bir önem verecegimizi hatirlatmak istiyorum" dedi.



Psikoteknik testler

Hakemler gibi temsilciler için de psikoteknik testler uygulayacaklarini ifade eden Mehmet Büyükeksi, söyle devam etti:

"10 ayri test sonucunda performans degerlendirmeleri yapacagiz. Bunun sonucunda eksik gördügümüz noktalarda temsilcilerimizi de egitime alacagiz. Ayrica temsilcilik sistemine çok önemli bir yenilik daha getirdik. Bildiginiz üzere maçlarda üç temsilcimiz görev yapiyor. Saha ve Basin temsilciligini birlestirme karari aldik. Yeni sezonla birlikte ekledigimiz yeni temsilcimiz ise, Süper Lig maçlarinin oynandigi stadyumlarda bulunan izleme odalarinda görev yapacak. Bütüncül bir yaklasimla, stadin her tarafini, soyunma odasinin her yönünü oturduklari yerden görmüs olacaklar. Yine TFF Riva Merkezimizde bulunan stadyum kameralarina endeksli Merkezi Operasyon Sistemimiz aktif olarak kullanilacak."

Denetimler artacak

Denetimleri artiracaklarini da kaydeden TFF Baskani Büyükeksi, "Gizli temsilci dedigimiz, sadece baskanimiz ve benim bilecegim kisiler vasitasiyla bir takim maçlari denetleyecegiz. Bu raporlari karsilastiracagiz. Bu sistemle siz temsilcilerimizin performanslarini artirmayi hedefliyoruz. Getirecegimiz bu denetleme ile tüm temsilcilerimiz isini daha titiz, daha disiplinli yapacak. Seffaflik ve güven ortaminin olusmasina katki saglanacak. Böylece siz temsilcilerimizin kamuoyunda itibarini daha da artirmayi hedefliyoruz. Ben hep sunu savunuyorum, tüm kurullarimizi mutlaka daha degerli hale getirmemiz lazim. Kurularin degerli olmasi için, tüm paydaslarin da degerli olmasi gerekiyor. Basta Türkiye Futbol Federasyonu Baskani, yönetim kurulu üyeleri, kulüplerimiz, baskanlari, antrenörler ve kurullarimizda görev yapan tüm görevliler, benim için benden daha degerli. Hepsini bu sekilde ben önemsiyorum. Hepsinin de görevlerini eksiksiz yapacagina inaniyorum. Bu güven içinde çalisirsak yeni sezonu çok faydali ve verimli geçirecegimizi inaniyorum. Belirttigimiz yapilanma ile birlikte, Yönetim Kurulumuzun çalismalari neticesinde, siz temsilcilerimizin müsabakalarimizda almis olduklari maç tazminati ve harcirahlarini, günün ekonomik sartlarina göre yeniden düzenledik" dedi.

Baskan Mehmet Büyükeksi, tüm kurullara çok güvendigini ifade ederek, "Ben her zaman sizlerle ilgili problem oldugunda ’Ben onlara güveniyorum’ diyecegim. Siz de beni yanlis bir sekilde temsil etmeyeceksiniz, en güzel sekilde, Türkiye Futbol Federasyonu’nun sanina yakisir sekilde temsil edeceksiniz, buna inaniyorum. Türkiye Futbol Federasyonu, Cumhuriyetimizle yasit. Önümüzdeki yil hem Cumhuriyet’in hem TFF’nin 100. kurulus yildönümü. Geçen Pazar günü TRT’de Orhan Ayhan’la programa çiktik. Beni ’100. Yilin Baskani’ olarak anons etti. Siz de 100. yilin temsilcilerisiniz, buna göre hareket edin. Bunu yaparsak, her gittiginiz yerde, su anda alkisladiginiz gibi bizi alkislarlar. Bir aylik dönemde bunu basardik. Insallah sezon bittiginde de yine sizlerle bir araya geliriz, ayni sekilde sizlere tesekkür ederim, çalismalariniz için tebrik ederim. Hedefimiz bu" açiklamasini yapti.

TFF Baskani Mehmet Büyükeksi, sunlari söyledi:

"Sizler; temsilciler olarak, hem müsabakalarin emniyetini saglama hem de bizleri maçlarda temsil etme adina çok önemli görevler üstleniyorsunuz. Kendinizden, esinizden, çocuklarinizdan, yakinlarinizdan fedakarlik yaparak hafta sonu bu görevleri yerine getiriyorsunuz. Bunu her insan yapamaz. Bu para için de yapilamaz. Bu görevi seviyorsaniz, gönülden yapilir. Bu konudaki fedakarliginiz için ayri ayri hepinize tesekkür ediyorum. Hepiniz kurumlarinizda çok önemli görevleri olan, üst düzey mesleki tecrübeye sahip kisilersiniz. Sizlerden beklentimiz; TFF olarak hedefledigimiz 2022-2023 sezonunda öyle bir yil geçirelim ki her türlü problemden, kavgadan uzak bir dönem yasayalim."

Fair Play konusuna da vurgu yapan Baskan Büyükeksi, "Ben her yaptigim konusmada diyorum ki, Fair Play’i öne çikaracagim. Hatta sunu söyledim, yönetim kurulumuza kadin almamizin sebebi su dedim; kadinin oldugu yerde baris, güzellikler olur, kavga dövüs olmaz. Onlar her zaman bize fayda saglarlar. O yüzden de maçlarimiza da bundan sonraki dönemde, basta seyircimizin artmasini saglamak adina konserler yapilacagini söylemistim. Konserler vesilesiyle annelerimizin, kizlarimizin, kadinlarimizin, gençlerin, çocuklarin, taraftarlar ile hep birlikte el ele kol kola maç seyretmesini istiyoruz. Anadolu’da 3-5 bin kisiye maçlar oynaniyor. 20-30 bin kisilik statlar var. Hedefimiz hakemin, gözlemcinin, temsilcinin konusulmadigi, futbolun güzelliklerinin konusuldugu, teknik direktörlerin, taktiklerinin konusuldugu bir sezon geçirmek. Sizlere çok deger veriyoruz. Hepinizin basimiz üzerinde yeriniz var. Insallah hep birlikte bu isin altindan kalkacagiz. Türk futbolunda yapacagimiz çalismalarda hep birlikte hareket edecegiz. Bu isi ’mis gibi’ gibi yapmayacagiz. Sadece parmagimizi, elimizi degil, gövdemizi tasin altina koyacagiz. Gece 12.00’ye kadar yönetim kurulumuzla birlikte toplantilar yapiyoruz. Bu görev askiyla yapiliyor. Sizlerin de bu konudaki görev hassasiyetini biliyorum. Insallah ayni sekilde devam ederiz. Hepinize tekrar basarilar diliyorum. 2022-2023 sezonunun hayirli olmasini diliyorum. Size destegimiz tam. Siz de en güzel sekilde bizleri temsil edin. Hepinize saygi ve sevgilerimi sunuyorum. Sag olun, var olun" diyerek sözlerini noktaladi.

Gökhan Özsavas: "Atamalarda yapay zeka testlerinden faydalanacagiz"

TFF Temsilciler Kurulu Baskani Gökhan Özsavas ise yaptigi konusmada, 2022-2023 sezonunda temsilcilerin performanslarini en üst seviyeye çikararak güven ortamini saglamayi hedeflediklerini belirtti.

UEFA kriterleri kapsaminda temsilci raporlarinin entegrasyonunu gerçeklestirdiklerini ifade eden Özsavas, yeni sezonda yapacaklari düzenlemelerle ilgili sunlari kaydetti:

"Maç organizasyonu bitiminden 2 saat sonra raporlarin futbol yönetim sistemine gönderilmesi için hazirliklarimizi tamamladik. Teknolojik desteklerden faydalaniyoruz. Temsilci atamalarinda yapay zeka testlerinden faydalanacagiz. Temsilci alimlarinda tahsil, sporculuk geçmisi, bilgisayar donanimi, fiziki yeterlilik ve yönetim deneyimi olmak üzere liyakat olusturacak yetenekler olacaktir. Klasman degerlendirmelerini de kasim ayi içinde gerçeklestirmeyi planliyoruz. Temsilciler yüz yüze egitimlerden geçecek. Statlarda haberli ve habersiz denetimler yapilacak. Kamera odasinda bir temsilcimiz bulunacak ve müsabakanin tüm sürecine hakim olacak. Temsilcilerimiz, mesleklerinde çok basarili ve saygin insanlar. Federasyonumuzun gözü ve kulagidir. Temsilci ailesine gayretleri ve üstün çalismalari için tesekkür ediyorum."

Kaynak: İHA