Sampiyon Kanaryalar Böyle Yetisiyor

Balikesir’in Edremit ilçesinde Tamer Acar, çocukluk merakini gelistirerek dünya sampiyonu Yorkshire cinsi Kanaryalari yetistiriyor. Tamer Acar, “Yorkshire Kanarya irkinin artik en iyileri Edremit’te ve Ege bölgemizde yetisiyor” dedi.

Hayatini Yorkshire cinsi kanaryalarini ütmeye adayan Tamer Acar yüzlerce kusa özel bir mekanda bakiyor ve üretimini sagliyor. 10 Yasinda baslayan kanarya merakini 2020 yilinda dünya sampiyonu kuslar yetistirerek taçlandiran Acar “Benim bu kanarya irkina merakim var. Yorkshire dünyada çok popüler bir irk. Bizim ülkemizde oldugu gibi Edremit’te de çok beslenen bir irk. Edremit’te Yorkshire üzerine asagi yukari 50’ye yakin üretimhane var. Bu irkin en büyük özelligi, görüntüsü, durusu, tüy yapisi. Yorkshire bir güzellik, pozisyon kusudur. Bunlarin yarismalari oluyor. Bizimde dünya sampiyonluklarimiz çesitli özel kulüp yarislarinda best ödüllerimiz var. Bu kusun en büyük özelligi durus kusudur, pozisyon kusudur. Hakemler puanlama yaparken kafa yapisina, durusuna, tüy yapisina kuyrugunun uzunluguna, birçok özelligine göre degerlendiriyor. En iyi kuslar türünün sampiyonu oluyor” dedi.

En son yapilan dünya sampiyonasinda, kendi ürettigi kusun sampiyon oldugunu hatirlatan Tamer Acar, “Uluslararasi yarismalar pandemiden dolayi hepsi iptal oldu. Dünya Ortodorji Konfederasyonu pandemiden dolayi bütün yarislari iptal etti. En son 2020’de Portekiz’de bir dünya sampiyonasi oldu. Orada da dünya sampiyonu olmustuk. Bundan sonra bir dünya sampiyonasi düzenlenmedi. Bu yil Türkiye Kanarya ve Kafes Kuslari Federasyonumuz bu konuda gerçekten çok özveriliydi. Birçok prosedürü asarak ülke genelinde dört veya bes kadar yarisma düzenledi.

2021 yilinda birçok ülkede yarislar pek olmamasina ragmen biz Türkiye’de yarismalarimizi, yaptik. Ama 2022 yilinda. Pandemide bitti. Daha coskulu, daha güzel yarislar yapacagiz” dedi.

Ürettigi kus ile birinci olan Acar, Istiklal Marsinin Portekiz’de okunmasinda duydugu memnuniyeti dile getirirken “Dünyanin her yerinden katilimcilar vardi. Biz dedigimiz gibi iki dalda dünya sampiyonu olduk. Tabii gurur verici. Bu hem bizim için hem Edremit’teki kanarya üreticisi arkadaslarimiz için hem ülkemiz için. Çünkü biz 1’inci olduk. Arkamizdan 2’inci Ispanya oldu, 3’üncü Italya oldu. Orada Istiklal Marsi’mizin okunmasi bu vesileyle bizim için çok gurur verici bir gurur kaynagi oldu.”

Edremit ilçesinde Yorkshire cinsi kanarya üretiminin popüler olduguna isaret eden Acar, “Edremit’te 50’nin üzerinde Yorkshire üretimhanesi bulunmakta. Tabii ki irk bu kadar popüler olunca biz de arkadaslarimizla bir araya geldik. Edremit, Yorkshire Kanarya Kulübü kurmaya karar verdik. Biz kulübü kurdugumuz zaman hep daha iyileri hedefledik. Daha iyi ne yapabiliriz onu hedefledik. Yaptigimiz son yarismada 2 binin üzerinde katilimci ile Edremit olarak bir dünya rekoruna imza attik. Halen Edremit Yorkshire kanarya kulübünün elinde bu rekor. Edremit’te bu konuda çok merakli arkadaslarimiz var. Yorkshire Kanarya irkinin artik en iyileri Edremit’te ve Ege bölgemizde yetisiyor” dedi.

Kaynak: İHA