Kuras Turnuvasina Istanbul'da Büyük Ilgi

Istanbul’da "Özbekistan Cumhurbaskani Sevket Mirziyoyev, Ödüllü Uluslararasi Kuras Turnuvasi" düzenlendi. Kuras sporunun kurucusu Komil Yusupov, amaçlarinin bu sporu Olimpiyat Oyunlari’nda görmek oldugunu söyledi.

Avrupa Kuras Federasyonu, Gelismekte Olan Spor Branslari Federasyonu ve Özbekistan Güres Federasyonu is birliginde, Özbekistan Cumhurbaskani, Ödüllü Uluslararasi Kuras Turnuvasi düzenlendi.

Özbek agirlikli binlerce seyirci tribündeki yerlerini alirken, verilen konserlerle doyasiya eglendiler. Özbekistan milli marsi ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla baslayan törende daha sonra sporcular ülke bayraklariyla geçit töreni gerçeklestirdi.

“Amacimiz bu sporu Olimpiyat Oyunlari’nda görmek”

Turnuva hakkinda bilgiler aktaran Kuras sporunun ve Uluslararasi Kuras Dernegi’nin Kurucusu Komil Yusupov, “Bugün düzenlenen turnuva ilk kez Türkiye’de yapiliyor. 20’ye yakin devletten sporcular geldi. Gelen bütün insanlar, kuras sporunu sevdigi için geldi. Dünyanin 5 kitasinda 136 federasyonumuz var. Bizim maksadimiz bu sporu Olimpiyat Oyunlari’nda görmek” dedi.



Bünyamin Er: “Gençlik ve Spor Bakanligi her türlü destegi veriyor”

Gelismekte Olan Spor Branslari Federasyonu Kuras Asbaskani Bünyamin Er, kuras bransinin olimpiyatlarda yer almasi için yogun çaba sarf ettiklerini söyledi.

Er, “Bugün yapilan turnuva Özbekistan Devlet Baskani adina yapilan ödüllü müsabakasidir. 15 ülkeden 50 sporcu su anda burada yarisiyor. Çok basarili ve düzgün bir organizasyon oldu. Gelismekte Olan Spor Branslari olarak çok büyük destekte bulunduk. Bu bakimdan hem Spor Bakanligi’miza, hem federasyonumuza tesekkür ediyoruz. Ayni zamanda Özbekistan Federasyonu ve Dünya Federasyonu ve Avrupa Güres Federasyonu’na destekleri için tesekkür ediyoruz. Her sporun bir hedefi vardir ve her spor da olimpik spor olmak ister biz de kurasin, olimpik basarilar elde edebilecek düzeye gelmesi ve olimpiyat bransi olarak kabul edilmesini arzu ediyoruz. Bu konuda çok yogun çalismamiz var. Gençlik ve Spor Bakanligi’mizin ve Spor Genel Müdürlügü’müzün bizim kuras bransinin gelismesi için elinden gelen her türlü destegi veriyor. Gelismekte Olan Spor Branslari’miz bu konuda bize tam destek oluyor. Sporcularimiz yogun bir sekilde Türkiye sampiyonalari ve milli takim maçlarina hazirlaniyor. 10 tane sporcumuz yaristi, basarili olan ve ilerleyenler var” ifadelerini kullandi.

Naim Belgin: “Avrupa’ya bu sporu tanitmaya ümit ediyoruz”

Romanya’da yasayan ve turnuva için Istanbul’da olan Tatar Demokratik Birligi Baskani Naim Belgin ise kuras bransi ile ilgili düsüncelerini su sözlerle aktardi:

“Özbeklerin güresi, Kazak güresi, Kirim Tatar güresini Romanya’da tanitiyoruz. Güzel bir faaliyet, biz geçen sene 6. Uluslararasi Festival’i düzenledik. Biz 36 ülkeyle yaptik bu festivali. Endonezya’dan, Brezilya’dan, Kongo’dan gelenler oldu. Sadece Türk ülkelerden degil, tüm Avrupa bizim faaliyetimize istirak etti. Biz sadece güresleri tanitmiyoruz, 15 tane oyun tanitiyoruz. Böyle festivallerden belki de Romanya’da en büyügünü biz yapiyoruz. Biz, bu sporun çok kolay oldugu için seyirciler kolay anladigi için çok sevildi. Romenler de ilgi gösteriyor. Sadece Türk ülkelerde degil, bütün Avrupa’ya bu sporu tanitmaya ümit ediyoruz.”

Turnuvada daha sonra yari final ve final müsabakalari gerçeklestirilirken, dereceye girenlere ödülleri takdim edildi.

Kaynak: İHA