Fitness Camiasi Da Devletten Destek Bekliyor

Türkiye’de vücut gelistirme sporunun giderek daha maliyetli bir hale geldigine deginen Kirgizistanli masör Sarvar Sarvarov ve Eskisehirli Türkiye Sampiyonu Yigit Mutlu Karadagli, fitness bransinin detaylari hakkinda düsüncelerini aktardilar.

Türkiye’de vücut gelistirme sporunun hem devlet tarafindan yeterince desteklenmedigini hem de ülke ekonomiden dolayi bu sektörün daha zor bir hale geldiginden bahseden Sarvarov ve Karadagli, fitness bransi hakkinda açiklamalarda bulundular. Vücut gelistirmek haricinde masörlükle ugrastigindan da bahseden 37 yasindaki tecrübeli sporcu Sarvarov ayni zamanda boyun ve bel fitigi problemleri yasayan Eskisehirli sporcular tarafindan epey ilgi görüyor. Türkiye’de katildigi sampiyonalarin yani sira ismini Kibris ve Ukrayna’da da duyurmayi basaran Kirgizistanli Sarvarov, “Türkiye’de vücut gelistirmek için harcadigin zaman ve maliyet, çekilen emege degmiyor” dedi.



“Formsuz bir kolda, tenisçi dirsegi agrilari daha çok hissedilir”

Dirsekte meydana gelen dejenerasyon ve küçük yirtiklardan olusan agrilarin, halk arasinda tenisçi dirsegi diye bilindigini aktaran Sarvar Sarvarov; “Her sporda oldugu gibi vücut gelistirme sporunda da antrenman öncesi mutlaka layiginca isinilmalidir. Çünkü bu spor, yüksek agirliklarla yapiliyor. Idmanlara uzun bir dönem ara verdiginizde ise kaslarinizin giderek zayiflama ihtimali yüksek. Formsuz bir kolda tenisçi dirsegi agrilari daha çok hissedilir. Benim de bir dönem sol dirsegimde var olan bu belirtiyi, sol koluma yönelik bilinçli güçlendirme çalismalari sayesinde asabildim” diyerek tavsiyelerde bulundu.

“Antrenman öncesi yeterince beslenmek ve antrenman sonrasi esneme-germe hareketleri püf nokta”

Vücut gelistirmeye yeni baslayanlarin zaman zaman siddetli agrilardan yana sikayetçi olduklarina deginen tecrübeli masör Sarvarov; “Açikçasi bu agrilar, senelerdir sporla iç içe olan insanlarda da mevcut. Eger kaslarinizin daha fazla hacim kazanmasini istiyorsaniz, bu acilarla bas edebilmeniz sart. Sürekli yogun ve agir antrenmanlara maruz kalan kas gruplari, gelisebilmek için yirtilarak güçleniyor. Eger bu durumu hissedebiliyorsaniz, iyi çalismissiniz demektir. Beslenmenin önemi aslinda tam da bu noktada devreye giriyor. Çünkü idman öncesinde hem psikolojik olarak hem de bedensel olarak kendinizi hazirladiginizda daha bilinçli spor yapiyorsunuz. Yeterince karbonhidratinizi aliyorsaniz ve tekrar antrenmanlarinizin akabinde esneme-germe hareketlerinizi aksatmiyorsaniz, agrilara neden olan bölgesel laktik asidi dagitabilirsiniz. Bu sayede de bedeninizin gelismesinden keyif alirsiniz” dedi.



“Vücut gelistirme sporunun atar damari olan beslenme sekli, Avrupa’da daha ekonomik”

Birkaç ay önce Antalya’da kazandigi Türkiye Sampiyonasi sonrasi milli takim teklifini reddedip, yurt disina yerlesen Eskisehirli sporcu Yigit Mutlu Karadagli, Avrupa’daki fitness ortami ile Türkiye’yi su sözlerle karsilastirdi:

“Milli takimda yarismayi düsünmedim, çünkü ben sampiyon oldugumda bile tüm masraflarimi herhangi bir sponsorum olmadan kendi cebimde karsiladim. Vücut gelistirme sporunun atar damari olan beslenme sekli, Avrupa’da daha ekonomik. Yeterli proteine, karbonhidrata ve diger takviye gidalara burada daha uygun bir kosulda ulasabiliyorum. Su an idmanlarimi devam ettirdigim salon, 24 saat açik ve son derece teknolojik aletlerden olusuyor. Ben de ülkemde bu sartlarda antrenman yapmak istiyorum tabi ki ve birtakim sartlar degisene kadar sanatimi Avrupa’da icra etme karari verdim.”

Kaynak: İHA