Pehlivanlar 35 Derece Sicakta 661. Tarihi Kirkpinar Yagli Güresleri'ne Hazirlaniyor

Edirneli pehlivanlar, 661. Tarihi Kirkpinar Yagli Güresleri’ne hazirlik için 35 derece sicakliga ragmen kispet baglayip çayira çikti. Kosu ve isinma hareketlerinin ardindan birbirleriyle eslesip sicak hava altinda güres tutan pehlivanlar, simdiden nefes kesti.

UNESCO Insanligin Somut Olmayan Kültürel Mirasi Listesi’nde yer alan, dünyanin en eski organizasyonlarindan biri olan Kirkpinar’in 661. randevusu, 1-2-3 Temmuz tarihlerinde Edirne Sarayiçi Kirkpinar Er Meydani’nda gerçeklestirilecek. Hava sicakliginin 35 dereceye yükseldigi sicak ve bunaltici anlarda, Kirkpinar’da kürsüye çikabilmek için taktik ve dayaniklilik çalismasi gerçeklestiren Sahi Spor Kulübü güresçileri, 25 Kasim Stadyumu’nda antrenmanlarina devam ediyor.

“En sicak havada antrenman yapiyoruz”

Sahi Spor Kulübü Baskani Samil Dogudelen, “Yagli güres sicak havada yapilan bir spordur. Biz de en sicak havada antrenman yapiyoruz ki maçta daha kolay olsun. Günesin en dik saatlerini seçmeye çalisiyoruz. Kispet ile kosularimiz var. Esli kuvvet antrenmanlarimiz var. Kirkpinar çayirinda ya da diger er meydanlarinda karsilasilabilecek sikintilari antrenmanda tecrübe etmeye çalisiyoruz. Dogru yolda oldugumuzu düsünüyoruz. Gittigimiz hiçbir yerden bos dönmüyoruz” dedi.



“Hava 35 derece ise biz 50 derece hissediyoruz”

Pehlivanlardan Atakan Makas, “Kirkpinar’da 10 bin kisi bir arada çalisiyoruz. Onlarin nefesleri yaglar iç içe giriyor. Hava 35 derece ise biz 50 derece hissediyoruz. Sicaga alismamiz lazim. Onun için havanin en sicak saatlerinde vücudumuzun adapte olmasi için antrenmanlarimizi yapmaya çalisiyoruz” açiklamasinda bulundu.

“Alismak için çok sicaklarda antrenman yapiyoruz”

Bir diger pehlivan Emir Atabak, “Havalar sicak ama güresçiler olarak biz genelde ögle saatlerinde antrenmanlarimizi yapiyoruz. Kirkpinar zamani sicak hava olacagi için kendimizi ona göre hazirliyoruz. Su an bir sikinti yok. Kirkpinar’a da az kaldi. Antrenmanlarimizi hizlandirdik, çalismalarimiza devam ediyoruz” dedi.

Pehlivan Çetin Bekes de, “Çalismalarimizi sürdürüyoruz. Hazirliklarimizi genelde öglen sicagi altinda yapiyoruz. Sicaga alismak için günesin en yogun olarak hissedildigi zaman antrenman yapiyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA