Çardak Güresleri 26 Agustos'ta Yapilacak

Bu sene 288’incisi düzenlenecek olan Tarihi Çardak Güresleri 26 Agustos tarihinde gerçeklesecek. Tarihi Çardak Güresleri’nin agaligini 3 senedir sürdüren Seyhan Arslan, bu sene düzenlenecek olan güresler için çok hazirlandiklarini belirtti.

Çanakkale’nin Lapseki ilçesine bagli Çardak beldesinde bu yil 288’incisi düzenlenecek olan Tarihi Çardak Güresleri için hazirliklar basladi.

Iki senedir güres agaligi yapan Seyhan Aslan, bu yil da görevine devam ederek üçüncü yilini tamamlayacak. Bu sene güreslerin çok farkli olacagini belirten Aslan, “Bu yil 26 Agustos’ta, 288’incisi yapilacak olan Tarihi Çardak Yagli Pehlivan Güresleri’nde güres agasi olarak üçüncü yilimi tamamlamanin mutlulugunu yasiyorum ve tüm güresseverleri güreslere bekliyoruz. 2020 yilinda güreslerimizi yapamadik, geçtigimiz sene ise pandemi dolayisiyla güreslerimiz sönük geçti. Bu yil çok farkli hazirlaniyoruz güreslere. Çardak Yagli Pehlivan Güresleri her yil üstüne koyan ve Türkiye’de tarihi en eski olan üç güresten bir tanesi” dedi.



“Çardak güresleri, Kirkpinar’dan daha eski”

Tarihi Çardak Güresleri’nin, Kirkpinar Güresleri’nden daha eski oldugunu ancak zaman zaman yapilamayan güreslerin oldugunu belirten Aslan, “Sunu söylemeden geçemeyecegim Edirne Kirkpinar Yagli Güresleri sampiyonlar ligi. Türkiye’de bas pehlivanin belirlendigi yer Kirkpinar Er Meydani. Fakat Çardak tarihi anlamda bundan 679-680 yil önce ilk pehlivanlar buradan geçip Edirne Saray Içi’nde güresiyorlar. Ilk güreslerini Çardak’ta yapiyorlar. Yani tarihsel anlamda Çardak Güresleri daha eski ama malum Çardak beldesi küçük bir belde oldugu için zaman zaman yapilamayan güresler var” ifadelerine yer verdi.

“Altin kemerli güres agasi olacagiz”

Bu seneki güreslerle birlikte altin kemerli güres agasi olacagini belirten Aslan, “3500 nüfusu olan bir belde, sampiyonlar liginde mücadele ediyor. En iyi, en güzel güresi seyrettirebilmek için belediyenin imkanlari kisitli. Türkiye’nin farkli illerinden buraya güresmek için gelen güresçilerin maliyetleri var, belediye ve biz de güres agasi olarak bunlarin üstünden gelmeye çalisiyoruz. Ama tarihsel anlamda Edirne Kirkpinar, Antalya Elmali ve Çanakkale Çardak Türkiye’nin tarihi en eski olan güresleri. Ben üç yildir güres agaligini devam ettiriyorum. Bu yil yine ihaleye katilacagim. Yalniz bizim güres camiasinda üç yilda bir altin kemer var. Bu yil da biz altin kemerli güres agasi olacagiz. Bu da bizim için ayri bir gurur” dedi.

Kaynak: İHA