Kadinlar Dünya Boks Sampiyonasi'nin Resmi Açilis Töreni Yapildi

Türkiye’nin ev sahipliginde Istanbul’da düzenlenecek Dünya Kadinlar Boks Sampiyonasi’nin açilis seremonisiyle gerçeklestirildi.

Kadinlar Dünya Boks Sampiyonasi’nin resmi açilis töreni Basaksehir Gençlik ve Spor Tesisleri’nde gerçeklestirildi.

Açilis törenine Uluslararasi Boks Birligi (IBA) Baskani Umar Kremlev, Spor Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Baykan, Türkiye Boks Federasyonu Baskani Eyüp Gözgeç, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Genel Sekreteri Nese Gündogan, Uluslararasi Olimpiyat Komitesi (IOC) gözlemcileri, IBA yöneticileri ile yetkilileri, AK Parti Istanbul Milletvekili Ravza Kavakçi Kan sporcular ve antrenörler katildi.

Istanbul’da 21 Mayis’a devam edecek sampiyonaya 73 ülkeden 310 sporcu katilacak. Türkiye, organizasyonda 12 siklette temsil edilecek.

Açilis töreninde Istanbul’un tanitim filminin yayimlanmasinin ardindan Semazen gösterisi gerçeklestirildi.

Sampiyonaya katilan ülkelerin bayraklariyla geçit töreni düzenlenmesinin ardindan açilis konusmalari yapildi.

Törende konusan Spor Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Baykan, "Son 20 yilda 500’ün üstünde spor salonu- 200 üstünde yüzme havuzu 100 yakin futbol alani, atletizm tesisleri, 40’in üstünde stadyumu yapan, insa eden spor ülkesi, baris elçisi, inanç ülkesi Türkiye’nin degil, dünyanin yildizi, dünyayi birbirine baglayan güzel Istanbul’a hepiniz hos geldiniz. Basta Türkiye’mizin ay-yildizli bayragi olmak üzere 73 ülkenin bayraklariyla, sporcularimiz salona girdiler. Hemen kuzeyimizde yasanan savas ortaminin yani basinda Dünya Kadinlar Boks Sampiyonasi mücadelesi içerisinde 73 ülkenin 310 sporcusu, sporun fair-play, kardeslik, dostluk ruhu ile çok güçlü bir baris mesaji verecekler. Bunu çok güçlü bir sekilde siz sporcularimizin ifade edecegine yürekten inaniyorum. Dünya Boks Birligi Baskani ve degerli yönetimine, ülkemizde düzenledikleri için, bu sampiyonanin kusursuz bir sekilde geçebilmesi için gösterdikleri alakaya tesekkür ederim. Türkiye olarak en son 2008 Atina Olimpiyatlari’nda boksta madalya aldiktan sonra 2012 ve 2016 olimpiyatlarindan boynu bükük döndük. Çünkü madalyalar ringde verilmiyordu. Çünkü madalya almak için ter döken boksörlerimizin hakki yeniyordu. Sadece Türkiye’nin degil, dünyanin birçok ülkesinin rahatsizligini gören IOC duruma müdahale etti. Buradan IOC Baskani Thomas Bach’a ve emegi geçenlere tesekkür etmek istiyorum. Tokya’da Türk boksu dünya klasmaninda 5. siraya oturdu. Çünkü madalyalar ringdeki mücadeleye verildi.

Kadin boksunda Türkiye büyük asama kaydetti.

Busenaz Sürmeneli ile altin, Buse Naz Çakiroglu gümüs madalya aldi. Artik boksta hiçbir sey dünkü yasanilanlarin üstüne yazilmayacak. Buna inaniyorum. Ülke bayraklari ile salonda bulunan sporcularimiza diyorum ki, gönül rahatligi ile mücadelenizi verecek ve Istanbul’dan insallah hakkinizi alarak ayrilacaksiniz. Gençlik ve Spor Bakanimiz Mehmet Muharrem Kasapoglu selamlarini iletmek istiyorum. Cumhurbaskanimiz, büyük spor adami Recep Tayyip Erdogan’in basari dileklerini arz ediyorum" diye konustu.



Gözgeç: "Türkiye olarak hedefimiz 2024 Paris Olimpiyatlari"

Boks Federasyonu Baskani Eyüp Gözgeç ise, “Dünyanin merkezi Istanbul’a hos geldiniz. Sözlerime bugün bütün dünya kadinlarinin anneler gününü kutlayarak baslamak istiyorum. Ülkemizin sporda ve özellikle boksta almis oldugu basarili sonuçlari 20 yil aradan sonra düzenlenen bu sampiyonanin ülkemizde gerçeklesmesinde önemli rolü olmustur. Türkiye Cumhuriyeti gerek ekonomik durumu gerekse güvenli ve istikrarli yönetimi ile bütün dünyanin baris ve kardesligine ilham olmustur. Dünyanin merkezi Istanbul sloganimiz 2020 Tokyo Olimpiyatlari’nda ülkemizin boksta göstermis oldugu basari ile dünya siralamisinda 5. siraya yükselmistir. Son 15 yilda boksa yapilan yatirimlar simdi meyvesini toplamaya baslamistir. Bu sampiyona ayni zamanda birçok ilgiyi de beraberinde getirmistir. IBA bastan asagi anayasasini degistirmistir. Olimpiyat Oyunlari’nda da siralama için büyük bir puanlama sistemi getirmistir. Dünyada ilk defa Sirbistan’da yapilan Dünya Erkekler Boks Sampiyonasi’nda uygulanan ve burada ikinci kez uygulanacak olan ödül sistemi getirmistir. Birinciye 100 bin Dolar, ikinciye 50 bin Dolar, üçüncüye 25’ser bin Dolar olmak üzere toplamda 2 milyon 400 bin Dolar ilk defa burada sporculara ödül olarak dagitilacaktir. Yine yeni bir yenilik daha söyleyeyim. Sporculara ilk defa gerçek altin, gerçek gümüs ve gerçek bronz madalya takdim edilecektir. Burada sayamayacagim kadar yenilikler var. Yeni yönetim, yeni baskan bunlarin mimari olmustur. Kendilerine çok tesekkür ediyorum. IBA artik emin ellerde. Suna inanmanizi istiyorum; sporcunun hakkiyla hukuku yenmeyecektir. Ayrica cinsiyet esitligi kuralina bagli olarak kadin sporcu sayisi 2024 Paris Olimpiyatlari’nda 6’ya çikarilmistir. Ayrica haziran ayinda Cezayir’de yapilacak olan Akdeniz Oyunlari’nda kadin takimimiz yer alacaktir. Türkiye olarak hedefimiz 2024 Paris Olimpiyatlari. Buradan Sayin Baskan Umar Kremlyov söz almak istiyoruz. Dünya Kupasi’nin Türkiye’de yapilmasi için bize vermis oldugu bir söz var, onu burada ilan etmesini istiyorum. Bütün bu anlattiklarimi ve yaptiklarimiz için önce Gençlik ve Spor Bakanligi’na tesekkür ediyorum. Sayin Baskan Umar Kremlyov, bu sampiyonanin yapilmasinda bize göstermis oldugunuz maddi, manevi ve insani yardimlariniz için çok tesekkür ediyorum. IBA Genel Sekreteri ve çalisanlarina çok tesekkür ediyorum. Ankara Büyüksehir Belediyesi’ne çok tesekkür ediyorum. Ak Parti Istanbul Il Baskanligi’na çok tesekkür ediyorum” açiklamasinda bulundu.

Kaynak: İHA