7. Uluslararasi Edirne Maratonu, Tarihi Dokularin Gölgesinde Gerçeklestirildi

Yaklasik 20 ülkeden gelen sporcunun katilimiyla gerçeklestirilen 2022 Edirne Maratonu, tarihi Karaagaç Tren Istasyonu ve Lozan Aniti’nin bulundugu noktadan start aldi.

Maratona katilacak sporcular, sabahin erken saatlerinden itibaren Karaagaç Tren garina kostu. Bazi sporcular yerleske çevresinde isinma turlari yaparken, bazilari ise bando esliginde oyunlar oynadi. Avrupa’nin çesitli ülkelerinin yani sira Yunanistan ve Bulgaristan’dan da çesitli gruplar maratona katilim sagladi. Yaklasik 20 ülkeden katilim saglayan yabancilarin da katilim sagladigi Edirne Maratonu’nda 21 kilometrelik parkurda erkeklerde birinci Etiyopyali atlet Fetene Alemu Regasa oldu. Kadinlarda ise geçen yilin sampiyonu Dilek Atak birinci oldu.

Maratonu bu yil 7. kez gerçeklestirmenin mutlulugunu yasadiklarini belirten Balkan Ülkeleri Dostluk Grubu Dernegi Baskani Önder Akdag, "Bu yil organizasyonu 2022 Edirne yilina armagan ediyoruz. Geçen yil Babalar Günü’nde kosmustuk. Bu yil Anneler Günü’nde kosuyoruz. Bu organizasyonu tüm annelere armagan ediyorum" dedi.

Sporcularin Pazarkule üzerinden sembolik olarak yurt disinda çikisi oldugunu belirten Akdag, "Güzergah çerçevesinde Selimiye’nin etrafinda hilal yapiyoruz. Selimiye yeni yüzüyle hizmete girdi. tüm fotografçilar burada herkes hayran kaliyor. Biz de buna araci olmaktan dolayi mutluyuz" dedi.

2022 Edirne yilina özel bin 22 sporcu hedefine ulastiklarini belirten Önder Akdag, sehir disindan gelenlerin yetisememesinden kaynakli olarak 845 gögüs numarali sporcunun katilim sagladigini aktardi.

Edirne’de Kirkpinar’in efsane oldugu, kakava senliklerinin duyuldugu gibi bu maratonun da ayni sekilde olacagini belirten Türkiye Atletizm Federasyonu Baskan Vekili Yasin Tas, 20. maratonda tüm balkan ülkelerinin katildigi en büyük maraton olmasi için çalismalarin sürdügünü belirtti.



Selim Ak: "Bu organizasyonlar turizme katki sagliyor"

Bu organizasyonun hem spor acisindan hem de turizm açisindan katki saglayacagini aktaran Edirne Gençlik Spor Il Müdürü Selim Ak, kentte hayata geçecek olan 3 Nehir 1 Sehir Projesi’nin tamamlanmasiyla da kent turizminin daha fazla gelisecegini ifade etti.



Dilan Atak: "Antrenman niyetine geldik"

Kadinlar Genel Klasman 21 kilometre birincisi 24 yasindaki Dilan Atak, "Buraya antrenman niyetine geldik. Çok güzel bir yaristi. Tarihî dokusu ile harika bir kosu oldu. Mutlu ve gururluyum. Geçen yil da birinci olmustum insallah bu sekilde devam eder" dedi.

Meriç Köprüsü, Selimiye Camii, lavanta tarlalarinin yanindan geçerken hayran kaldigini belirten Atak, yarismalara katilmaya devam edecegini ifade etti.

Etiyopya vatandasi Kütahya’dan gelen ve yarismaya ilk kez katilan erkekler genel klasman 21 kilometre birincisi Fetene Alemu Regasa ise, "Katildigim birçok yarismadan birinciligin var. Beden egitimi ögretmeni oldugum için hayatimi bu isten kazaniyorum. Zorlanmadim sabit ve kontrollü kostum. Her gün spor yapiyorum ve hazirlaniyorum" dedi.

21 kilometre genel klasman erkekler ikincisi milli sporcu Mestan Turhan da, "Geçen yil da bu yarismaya katilmistik. Bu yil da hazirlanip geldik. Parkur zorluydu takiplerim iyiydi. Ama 21kilometrede 2. Oldum. Gururlu ve mutluyum" seklinde konustu.

10 ve 21 kilometre olarak gerçeklesen maratonda yarisan sporcular, Karaagaç Tren Istasyonu’ndan start alarak, Pazarkule Sinir Kapisi, Tarihi Meriç ve Tunca köprüleri, Selimiye Camii’ni geçerek bitis noktasi olan Lozan Aniti’na geldi.

Daha sonra düzenlenen törende dereceye giren sporculara ödülleri verildi.

Kaynak: İHA