Fransa, Sampiyonlar Ligi Finalindeki Olaylar Için Liverpool'u Suçladi

Fransa Içisleri Bakani Gerald Darmanin, Fransa’nin baskenti Paris’te oynanan Sampiyonlar Ligi final maçinda çikan olaylardan Liverpool’u sorumlu tutarak, Liverpool taraftari tarafindan sunulan biletlerin 3’te 2’sinin sahte oldugunu öne sürdü.

Fransa’nin baskenti Paris’te geçtigimiz cumartesi günü Real Madrid ile Liverpool arasinda oynanan Sampiyonlar Ligi finalinde patlak veren siddet olaylarindan Fransa Içisleri Bakani Gerald Darmanin, Liverpool taraftarlarini sorumlu tuttu. Siddet olaylarinin arkasinda büyük bir bilet sahtekarligi oldugunu aktaran Darmanin, yaklasik 62 bin Liverpool taraftari tarafindan sunulan biletlerin 3’te 2’sinin sahte oldugunu öne sürdü. Darmanin, Liverpool’un taraftarlarina elektronik bilet yerine kagit bilet sagladigini ifade ederek, bunu "endüstriyel ölçekte büyük bir dolandiricilik" olarak tanimladi. Stada giriste yapilan ön kontrolde sunulan biletlerin yüzde 70’inin, ikinci kontrolde sunulan biletlerin ise yüzde 15’inden fazlasinin sahte oldugunu belirten Darmanin, "Alinan kararlarin ölümleri veya ciddi yaralanmalari önledigini bir kez daha söylemek istiyorum" dedi.

Darmanin, Real Madrid taraftarlarinin çogunun elektronik bilet aldigini belirterek, Real Madrid’in taraftarlarini Liverpool’dan daha iyi kontrol etmeyi basardigini aktardi. Polisin patlak veren siddet olaylarina hazirliksiz yakalandigini kabul eden Darmanin, Fransa’nin söz konusu finalin Ukrayna’ya yönelik saldirilari nedeniyle Rusya’dan alinmasinin ardindan hazirlanmak için yalnizca üç ayi olduguna dikkat çekti.

UEFA’dan sorusturma

UEFA tarafindan yapilan açiklamada ise, Paris’teki siddet olaylari ve bilet sahtekarligi ile ilgili bagimsiz bir rapor hazirlanacagi belirtilerek, “Kapsamli inceleme, finalde yer alan tüm kuruluslarin karar verme, sorumluluk ve davranislarini inceleyecek" denildi.

Liverpool Icra Kurulu Baskani Billy Hogan ise, kulübün UEFA tarafindan "seffaf bir sorusturma" istedigini belirtti.



“Olimpiyat Oyunlari gibi etkinliklere hazirlikli olmadigimizi açikça görebiliyoruz”

Muhalefetten asiri solcu lider Jean-Luc Melenchon yaptigi açiklamada, "Görüntüler içler acisi, rahatsiz edici. Çünkü Olimpiyat Oyunlari gibi etkinliklere hazirlikli olmadigimizi açikça görebiliyoruz" ifadelerini kullanarak, söz konusu olayin Fransa için bir "asagilama" oldugunu belirtti.

Sampiyonlar Ligi finali önümüzdeki ay yapilacak parlamento seçimleri öncesinde siyasi bir mesele haline gelirken, 2023’te Rugby Dünya Kupasi’na ve 2024’te Olimpiyat Oyunlari’na ev sahipligi yapacak olan Fransa’yi zora soktu.

Söz konusu final maçi stada biletsiz girmeye çalisan taraftarlar nedeniyle 35 dakika geç baslarken, polis biletsiz kalabaliga göz yasartici gaz ile müdahale etmisti. Çikan olaylarda 105 kisi gözaltina alinmis, 238 kisi ise gazdan etkilenmisti.

Kaynak: İHA