Trabzonspor'un Sampiyonluk Hikayesi

Spor Toto Süper Lig’de uzun süredir sampiyonluk sevinci yasayamayan Trabzonspor, 2021-2022 sezonunda bitime 3 hafta kala özlemine son verdi. 38 yil sonra bu sevinci yasayan bordo-mavili taraftarlar, sokaklari karnaval havasina çevirirken, sampiyonluk hikayesinin baslangici 2018 yilina dayaniyor.

Trabzonspor’un 17. Baskani olan Ahmet Agaoglu, görevi Muharrem Usta’dan devralmisti. Mali açidan çökmüs, sportif olarak basarisiz posizyonda bulunan bir yapi alan Agaoglu ve yönetimi, seçimi kazandigi gün Trabzonspor felsefesini ortaya koyacaklarini ve sorunlari 3-4 yil içinde çözüp, bir yapiya kavusacaklarini. Asla yarisin disinda kalmayacaklarinin sözünü genel kurul üyelerine vermisti. Agaoglu, 4 yillik görev süresinde Ziraat Türkiye Kupasi, Süper Kupa ve sampiyonluk kupasini Trabzonspor’un müzesine getirerek tarihe geçen baskan oldu.

3 yönetim degisti, 8 isimden vazgeçmedi

Trabzonspor Baskani Ahmet Agaoglu, 2018’de görevi aldigi dönemden sonra 3 kez seçime giderek yönetim kurulu degisikligine gitti. Agaoglu, söz konusu 3 dönemde ise 8 isimden vazgeçmedi. Asbaskan Ertugrul Dogan, Baskan Yardimcisi Müminhan Bilgin, Yalçin Orhan, Ömer Sagiroglu, Lokman Sadiklar, Zafer Göktas ve Serdar Ekrem Sirin isimleriyle yoluna devam etti.

Yeni Malatyaspor maçi dönüm noktalari arasinda

Trabzonspor Baskani Ahmet Agaoglu, Nisan 2018’de göreve geldiginde bordo-mavili takimin basinda Riza Çalimbay yer aliyordu. 45-50 milyon euro gibi kulübün sartlari geregi pahali sayilabilecek oyuncu kadrosunu elinde bulunduran Karadeniz ekibi, mali ve sportif açidan sikintili günlerden geçiyordu. 2018-2019 sezonunun 12. haftasinda Yeni Malatyaspor’a deplasmanda 5-0 maglup olan Trabzonspor’da teknik direktörünü gönderme yerine, Burak Yilmaz ve Onur Recep Kivrak kadro disi birakilmasi gibi radikal bir karar alindi.

Sancili teknik süreç

2017- 2018 sezonunun Nisan ayinda ligin bitimine 7 hafta kala takimi 5. sirada alan Agaoglu, ayni siralama ile sezonu tamamladi. Sezonun tamamlanmasiyla teknik direktör Riza Çalimbay’a tesekkür eden yönetim, takimi Ünal Karaman’a emanet etti ve 2018-2019 sezonunu 4. sirada noktalandi. 2019-2020 sezonunda ise Ünal Karaman ile yönetim arasinda yasanan gelismeler üzerine ilk yarinin tamamlanmasiyla birlikte Karaman ile yollarini ayiran Trabzonspor, sezonun ilk yarisini 3. sirada bitirdi. Karaman’in yardimcisi Hüseyin Çimsir ile yola devam eden bordo-mavili kulüp, 20. haftada liderlik koltuguna otururken 28. haftada ise Aytemiz Alanyaspor ile 2-2 berabere kalmasiyla koltugunu Basaksehir’e devretti. Sezonu 2. sirada tamamlayan Karadeniz ekibi, Hüseyin Çimsir ile sezonun tamamlanmasini beklemeden yollari ayirdi ve Eddie Newton takimin basina geldi.

Finansal çöküse Avrupa’dan men cezasi geldi

UEFA, finansal yükümlülüklerini yerine getirmedigi gerekçesiyle Trabzonspor’un Avrupa kupalarindan bir yil men edilmesine karar vermisti. UEFA, bordo-mavili kulübün 2016’da yaptigi finansal fair play anlasmasinin kurallarini ihlal ettigi, 15 Ekim 2019 tarihine kadar istenilen sartlari yerine getirmedigi için 2020-2021 sezonunda UEFA organizasyonlarina katilim hakki kazanmasina ragmen men edilmisti.

Pandemi ve yasanan travma

Süper Lig’de 2019-2020 sezonunda pandemi nedeniyle lige verilen araya lider giren ancak maçlarin yeniden oynanmaya baslamasiyla kalan son 8 haftalik bölümde 12 puan kaybi yasamisti. Haziran 2020’de deplasmanda oynadigi Alanyaspor maçi 2-2 beraberlikle sonuçlanmis ve bu maç sonrasi Trabzonspor, liderligi kaptirmisti. Sikintili bir döneme giren ve sampiyonlugun da pandemi döneminde kaybedilmesiyle birlikte travma yasayan Karadeniz ekibi, söz konusu dönemde Ziraat Türkiye Kupasi’ni müzesine getirdi.

Kaoslu dönemden yükselis dönemine

Süper Lig’de 2019-2020 sezonunda pandemi öncesi zirveye oynayan ve sampiyonlugu son haftalarda Medipol Basaksehir’e kaptiran Trabzonspor, 2020-2021 sezonuna ise kaosla basladi.

Sezonun ilk 8 haftasinda 6 puan toplayabilen bordo-mavililerde önce teknik direktör, sonra da yönetim elestirilerin odagi oldu.

Istanbul disinda yeni bir hikaye

Ahmet Agaoglu, Ingiliz çalistirici Eddie Newton ile yollarin ayirmasinin ardindan takimin basina 10 Kasim 2020’de Abdullah Avci geçti. Isminin Trabzonspor ile anilmasiyla birlikte dogru tercih olup-olmadigi tartisilan Avci’nin bordo-mavili kulüple birlikteligi o kadar kolay olmadi. Geçmiste bordo-mavililerin ilk Abdullah Avci istegi bir takim nedenlerle gerçeklesmemisti. Yasadigi sikintili günlerin ardindan yeni bir hikaye için Trabzonspor’un dogru bir tercih olacagini düsünen Avci, iki taraf için de en ideal olan senaryo hayata geçti.

Kadro mühendisligi

Trabzonspor Teknik Direktörü Abdullah Avci, geldigi ilk döneminde takimin kolay gol yeme aliskanligina odaklandi. Takimi 17. siradan alip Avrupa kupalarina tasimasi yönetimin ve camianin güvenini kazandi. Karadeniz ekibindeki ilk senesinde mevcut kadroyla en iyisini yapmaya gayret eden Avci, nokta takviyelerle birlikte gelen galibiyetlerle takima moral kazandirmaya gayret etti. Deneyimli teknik adam 2021-2022 sezonuna geçisle birlikte transferlerde etkin rol oynadi. Abdulkadir Ömür, Nwakaeme, Djaniny ve Bakasetas gibi sorun çözücü oyunculara önce Gervinho, Hamsik, Siopis, Dorukhan ve Cornelius eklendi. Daha sonra ise Edin Visca geldi. Avci’nin yaptigi transferlerin bir çogu gelir gelmez katki sagladi ve hiç adaptasyon sorunu yasamadi.

Avrupa’ya veda lige dönüs

Trabzonspor, Avrupa Kupalarindaki 1 yillik men cezasini geçtigimiz sezon tamamlamasiyla bu sezon basinda yeniden katildi.

Bordo-mavililerin Avrupa’dan erken elenisi takimin ligdeki yarisina olumlu etki yapti. Sezona Konferans Ligi’nde baslayan Karadeniz ekibi ilk eleme karsilasmasinda Molde’yi geçmeyi basardi. Avci’nin ekibinin bir sonraki turda eslestigi rakip ise Mourinho’nun Roma’si oldu. Trabzonspor rakibine iki maçta da maglup oldu ve Avrupa defterini erken kapatti. Süper Lig’e firtina gibi bir baslangiç yapan Trabzonspor, 15 maçlik yenilmezlik serisi yakaladi. Söz konusu seriside 12 galibiyet 3 beraberlik elde etti.

Kirilma anlari

Bu sezon kirilma anlarinda krizler yasayan bordo-mavililer, bu sezon böyle bir durum ile karsilasmadi. Sadece 2 maglubiyet alan Abdullah Avci’nin ekibi, ezeli rakipleriyle oynadigi 6 maçin 3’ünden sansasyonel galibiyetlerle ayrildi. 3’ünde ise berabere kaldi. O maçlarin ilki 17 Ekim’de oynanan Fenerbahçe karsilasmasiydi. Bu maç öncesinde Fenerbahçe, Trabzonspor’un 1 puan önünde liderdi. Sampiyonlugun en büyük favorisi olarak Vitor Pereira’nin ekibi gösteriliyordu. Sari-lacivertliler 1-0 öne geçmelerine ragmen sahadan 3-1 maglup ayrildilar. Muhtesem bir geri dönüse imza atan Trabzonspor, söz konusu tarihten sonra ele geçirdigi liderlik koltugunu hiç birkamadi. Bir baska maçta ise Trabzonspor, Istanbul’da geçtigimiz sezonun sampiyonu Besiktas’i 2-1 maglup ederek rakibinin direncini kirdi. Istanbul’da Galatasaray karsisinda 1-0 yenik duruma düsen bordo-mavililer, yine geri dönmesini bildi ve rakibini 2-1 maglup etmeyi basardi. Kirilma anlarindan basariyla çikan Trabzonspor zirvedeki yerini saglamlastirdi.

Harmanlama ve iletisim

Trabzonspor’u 38 yil sonra sampiyonluk sevinci yasamasina neden olan en büyük etkenlerden biri ise takim içi harmanlama ve teknik direktör Abdullah Avci’nin takim içinde olusturdugu iletisim yöntemleri. Elindeki oyuncu kadrosuyla iyi bir harmanlama yapan deneyimli teknik adam ne zaman ve nasil hangi oyuncusuna dokunacagini iyi bildi. 2020-2021 sezonunda Abdullah Avci takimin basina geçtikten sonra iyi bir sistem takimi oldu. O dönemki mevcut kadro ile defansif anlamda iyi bir is çikarilirken bu sezon ise hem defansif hemde hucüm zenginligi ön planda olan bir takim oldu.

Camia bütünlesti

Trabzonspor’un bu sezonki basarisi sadece saha içinde takimin performansiyla ölçülü degil. Saha içi oldugu kadar saha disinda da kahramanlar vardi. Sezon boyunca taraftarlar sampiyonluktan baska bir sey konusmadi. Sehirdeki pozitif hava maçlarda takima da yansirken, teknik direktör Abdullah Avci kariyerinde belki de ilk kez bu denli güçlü bir lider profil çizdi. Besiktas’ta yakalayamadigi taraftar destegini Trabzon’da bulurken, oyuncularin ona olan saygisiyla birlikte profesyonel bir oyuncu grubuyla olmak da teknik adamin isini kolaylastirdi.

Ahmet Agaoglu’nun transferleri

Baskan Ahmet Agaoglu, Bin 476 günlük baskanlik döneminde bir çok oyuncu transfer etti. 37 yabanci oyuncu olmak üzere A Takim kadrosuna dahil edilen veya alt takimlara verilen 30’a yakin yerli oyuncu bordo-mavililerin kadrosuna katildi.

Bunlarin bir çogundan istifade eden Trabzonspor bazi isimlerden ise yararlanamadi. Ancak Karadeniz ekibi, mali yapiyi ön planda tutarak imza attigi transferde en az hata yapan kulüplerin basinda gelmesi sampiyonluk kupasini almasinda en büyük etkenlerden biri olarak görülüyor.

Dört yilda üç kupa

Trabzonspor’da 8 Nisan 2018’de yapilan olaganüstü genel kurulda baskan seçildikten sonra 2 Aralik 2018’deki olagan genel kurulda 3 yil süreyle baskanliga getirilen Ahmet Agaoglu, 5 Aralik 2021’de tek listeyle girdigi seçimlerde üç yilligina yeniden baskan seçilmisti. Agaoglu’nun baskanligi süresince Trabzonspor 150 lig maçina çikti. Bordo-mavililer, bu maçlarda 80 galibiyet, 46 beraberlik, 23 maglubiyet yasadi.

Ezeli rakiplerine tarihi fark

Trabzonspor, söz konusu sezonda ise Istanbul’un üç büyükleri olarak adlandirilan Besiktas, Fenerbahçe ve Galatasaray’a Süper Lig’in bitimine 3 hafta kala tarihi fark atmis durumda. Bordo-mavililer en yakin rakibi Fenerbahçe’nin 9, Besiktas’in 23 ve Galatasaray’in da 30 puan önünde yer aliyor.

Kaynak: İHA