Emniyet Müdürü Aydogan, Sampiyonluk Maçindaki 'Trabzon Kamasi'ni Anlatti

Trabzon Emniyet Müdürü Kenan Aydogan sampiyonlugun ilan edildigi Antalyaspor maçi sonunda uyguladiklari ‘Trabzon kamasi’ yönteminin Türkiye’de bir maç sonu ilk kez uygulandigini ve bir sorun yasanmadan maça gelen binlerce insanin sevincini yasamasini sagladiklarini söyledi.

Emniyet Müdürü Kenan Aydogan, TSYD Trabzon Subesi Baskani Selçuk Kiliç ve yönetim kurulu ile bir araya gelerek, Trabzonspor’un sampiyonluk sürecindeki kutlamalara iliskin bilgi verdi. Medical Park Stadi’nin ambiansinin çok güzel oldugunu, Trabzonspor taraftarlarinin futbol kurallarini çok iyi bildigini belirten Aydogan, sehirde futbol kültürünün üst düzeyde oldugunu söyledi.



Bordo-mavili takimin sampiyonlugunu ilan ettigi Antalyaspor maçinin son anlarinda, taraftarlarin yanlislikla sahaya girdigini, ancak bunu farketmelerinin ardindan da ayni hizla tribünlerine geri döndügünü dile getiren Aydogan, "Taraftarlarin sahaya girmesi, çikmasi, hakemin maçi bitirdikten sonra on binlerin tekrar sahaya inmesi, hiç kimsenin burnunun kanamamasi, ayni zamanda sunu gösteriyor; Trabzon organize toplum. Biz de tedbirimizi aldik. Ancak insanlarimizin organizasyon kapasitesi, planlama gücü ve kisisel sorumluluklarini biliyor olmasi, 70 bin kisinin o meydanlarda toplandiginda bile, kimsenin burnunun kanamadan kutlama yapmasi buna örnektir. Ben çok saygi duydum gerçekten. Bu kutlama tüm dünyaya örnek oldu" diye konustu.



"Trabzon için müthis bir tanitim, reklam da oldu"

Aydogan, sampiyonluk sürecinde ve kutlamalarinda hiçbir vaka olmamasinin büyük bir basari oldugunu kaydederek, söyle devam etti:

"Bu konuda hiçbir vaka olmamasi büyük bir basari. Bu neyi gösteriyor? ’Karadeniz insani zordur’ diyorlar. Aslinda hiç de zor degil. Insanlar havaya ates etseydi, düsünebiliyor musunuz kent meydaninda, sahada, deniz kutlamalarinda neredeyse metrekareye 4 kisi düsüyor, Allah korusun yorgun mermi kaç kisiye denk gelirdi? Ancak bu yapilmadi. Karadeniz zor bir yer degil. Karadeniz’de, bireysel enerjiyi sinerjiye çevirecek üst akil; bürokrasi, siyaset, spor camiasi, STK’lar hep birlikte buna sahip oldugunda, ortaya güzel seyler çikabiliyor. Burada onu gördük. Maç esnasinda herkes sükunet içinde bu isi gayet güzel götürdü. Biz de belediyemizle birlikte ’Maç sürecinde ve kutlamalarda, taraftarlarimizin ilgi odaklarini birkaç bölgede lokalize edelim.’ dedik. O da çok güzel oldu. Bütün dünyaya bu is nasil yapilir, Trabzon sehri onu gösterdi. Trabzon için müthis bir tanitim, reklam da oldu."

"Türkiye’de ilk defa yapildi. Normalde koridorlar olusturuluyor ama biz tünel önünde Kama düzeni’ni yaptik"

Aydogan, Trabzon Emniyet Müdürlügü olarak ’Trabzon kamasi’ denilen yöntemle, Antalyaspor maçinin ardindan yasanan karmasanin önüne geçmelerine iliskin de sunlari söyledi:

"Türkiye’de ilk defa yapildi. Normalde koridorlar olusturuluyor ama biz tünel önünde ’Kama düzeni’ni yaptik. Sag ve sol yedek kulübelerinin bulundugu yerden VAR’i ve tüneli içine alip, orta sahaya dogru bir hipotenüs olusturduk. Içeriye futbolcular gelsin diye hipotenüsün agzi açik biraktik. Ancak yanlardan gelen futbolcular ve teknik heyeti de içine aldik. O nedenle güvenli bir ortam olustu orada. Bir de taraftarlarla birlikte polis ve özel güvenlik de, sahaya çok hizli girince güzel bir görüntü olustu. Bizim yaptigimiz o tatbikat/egitim taraftarlarin ilk etapta yanlislikla sahaya girmesi esnasinda ise yaradi. Biz normalde maç sonunda taraftarlarin asirilik yapmamak kaydiyla sahaya girislerine izin verecektik. Ancak yaptigimiz tatbikat, yanlislikla sahaya girilmesi esnasinda futbolcularin korunmasi baglaminda iyi oldu."

Kaynak: İHA