Izmir Futbolu Dibi Gördü

Izmir’in bu sezon Süper Lig ve 1. Lig’de mücadele eden kulüplerinden Altay, Göztepe ve Menemenspor küme düserken, Altinordu ligde kalmayi son hafta öncesinde garantiledi. Geçtigimiz sezon yükselise geçen Izmir futbolu, bu sezon tam tersini yasayarak geriledi.

Spor Toto Süper Lig ve 1. Lig’de mücadele eden Izmir’in köklü takimlari Altay, Göztepe, Menemenspor ve Altinordu, bu sezon gösterdikleri kötü performanslarla taraftarlarini hüsrana ugratti. Sezon boyunca inisli çikisli grafik çizen takimlar, bekleneni veremedi.

Altay’in çikmasiyla inmesi bir oldu

Geçtigimiz sezon Play-Off sampiyonu olarak 18 yil aranin ardindan Süper Lig’e yükselen Altay, sezona hizli bir giris yapmisti. Ilk 2 haftada liderlik koltuguna oturan siyah-beyazlilar, 7. haftaya kadar etkili oyununu sürdürdü. Ancak 8. haftada deplasmanda alinan 4-1’lik Gaziantep FK yenilgisinin ardindan Izmir temsilcisinde isler tersine dönmeye basladi.

Teknik Direktör Mustafa Denizli yönetiminde üst üste oynadigi 16 maçta kazanamayan Altay, ligin dibine demir atmisti. Denizli ile yollarini ayiran siyah-beyazli yönetim, yardimcisi Mert Nobre’yi 3 haftaligina göreve getirse de çözümü bulamadi. Daha sonra göreve gelen Teknik Direktör Serkan Özbalta, 7 maçta 3 galibiyet, 2 beraberlik ve 2 maglubiyet alarak Altay’i ayaga kaldirsa da mali sebepleri gerekçe göstererek kulüpten ayrildi. Son olarak Sinan Kaloglu’na teknik direktörlük görevi veren Altay, sezonun bitimine 3 hafta kala matematiksel olarak küme düstü. Siyah-beyazlilarda ayrica, 6 yildir kulüp baskanligi görevini sürdüren Özgür Ekmekçioglu da geçtigimiz ay görevi biraktigini açiklamisti. Mali sebepler neticesinde Altay’da Bamba, Paixao, Pinares gibi futbolcular sezon bitmeden sözlesmelerini tek tarafli feshederek ülkelerine döndü. 18 yil aranin ardindan Süper Lig’e yükselen Altay, böylece kalici olamayarak yeniden 1. Lig’in yolunu tuttu.

Göztepe, 5 yil sonra Süper Lig’e veda etti

Spor Toto Süper Lig’e 2017-2018 sezonunda yükselen Göztepe, 5 sezon üst üste ligde mücadele ederek kalici olmustu. Bu sezona Teknik Direktör Ünal Karaman yönetiminde baslayan sari-kirmizililar, üst üste alinan kötü sonuçla sebebiyle 4. haftada Sirp Teknik Direktör Nestor El Maestro’yu göreve getirmisti. Maestro yönetiminde inisli çikisli bir grafik sergileyen Izmir temsilcisi, ikinci yarinin ilk 4 haftasindaki maçlari kazansa da daha sonra üst üste 10 yenilgi alarak küme düsme hattina hapsolmustu. Yenilgilerle birlikte Maestro’nun görevine son veren sari-kirmizili yönetim, daha sonra Hirvat teknik adam Stjepan Tomas’i teknik direktörlük koltuguna oturttu. Ligin bitimine 5 hafta kala matematiksel olarak küme düsmeyi garantileyen Göztepe’de Tomas da görevden ayrilirken, Göztepe U19 takimini çalistiran Serdar Sabuncu, kalan haftalarda görevi devraldi. Süper Lig’de üst üste 5 sezonun ardindan küme düsen Göztepe’de kulübün sahibi Mehmet Sepil, görevlerini birakarak kulübü devredecegini açiklamisti. Sepil, geçtigimiz günlerde açiklama yaparak takimin küme düsmesi sebebiyle taliplerle görüsmelerden sonuç alinamadigini açikladi.



Menemenspor’un 3 yillik 1. Lig mücadelesi son buldu

2019-2020 sezonunda tarihinde ilk kez 1. Lig’e yükselen Menemenspor, ilk sezonunu 10. sirada, 2020-2021 sezonunu ise küme düsme hattinin bir basamak üzerinde tamamlamisti. Bu sezona Erzurumspor galibiyetiyle baslayan sari-lacivertliler, Teknik Direktör Cenk Laleci yönetiminde özellikle iç sahada aldigi puanlarla dikkat çekti. Deplasman maçlarinda ise 2 galibiyeti bulunan Izmir temsilcisi, son haftalara dogru iç sahasinda oynadigi maçlarda da galibiyete hasret kalinca küme düsme hattina geriledi. Ligde oynadigi son 7 maçi kazanamayan Menemenspor, bitime bir hafta kala matematiksel olarak küme düsmeyi garantiledi. Sezon içerisinde kulübün kayyuma devredilecegi hakkinda gelismeler yasanan Menemenspor, Menemen Sulh Hukuk Mahkemesi’nin verdigi ret karariyla kayyuma devredilmekten kurtuldu. Izmir temsilcisi, gelecek sezondan itibaren 2. Lig’de mücadele edecek.

Altinordu son anda kurtuldu

Izmir’in 1. Lig’deki bir diger temsilcisi Altinordu, ligde üst üste 8. sezonunu geçirdi. Altyapisindan yetistirdigi futbolculariyla ve kadrosunda sadece Türk futbolculara yer vermesiyle adindan söz ettiren Altinordu, sezonun ilk 3 haftasinda galibiyet yüzü görememisti. Kulüpte 10. sezonunu geçiren Teknik Direktör Hüseyin Eroglu yönetiminde sezonun ilk yarisini 22 puan toplayarak 13. sirada kapayan kirmizi-lacivertliler, ikinci yarinin ilk 7 haftasinda oynadigi maçlarin tamamini kaybederek küme düsmenin en büyük adaylarinda biri haline gelmisti. Ancak sisteminden ve disiplinden ödün vermeyen Altinordu, daha sonra oynadigi 10 maçta 8 galibiyet, 1 beraberlik ve 1 yenilgi alarak küme düsme hattinin üzerine çikmayi basardi. Son olarak sahasinda konuk ettigi ve geriye düstügü maçta Balikesirspor’u 2-1 maglup etmeyi basaran kirmizi-lacivertliler, küme düsme hattindaki rakipleriyle puan farkini 4’e çikararak son hafta öncesinde ligde kalmayi garantiledi. Geçtigimiz sezon Play-Off finalinde Altay’a kaybederek Süper Lig’in kapisindan dönen Izmir temsilcisi, bu sezon kümede kalmasiyla birlikte gelecek sezon 1. Lig’de üst üste 9. sezonunu geçirecek.

Kaynak: İHA