Buharkent'te Sezonun Ilk Tirmanma Yarisi Nefes Kesti

Türkiye Tirmanma yarislarinin sezon açilisina ev sahipligi yapan Aydin’in Buharkent ilçesindeki otomobil yarislari nefes kesti. 34 yarisçinin kayit yaptirdigi, 31 otomobilin katildigi, 26 otomobilin finisi gördügü Türkiye’nin en zorlu tirmanma pistindeki yarislar hem yarisçilar hem de sporseverlerden büyük ilgi gördü.



Ege Otomobil Sporlari Kulübü (EOSK) tarafindan düzenlenen ve Buharkent Belediyesi destekleri ile gerçeklestirilen AVIS 2022 Türkiye Tirmanma Sampiyonasi’nin açilis yarisi 14-15 Mayis 2022 tarihlerinde yapildi. Buharkent’te düzenlen Buharkent Tirmanma Yarisi 4 ayri kategoride tamamlandi. Buharkent Kaymakami Alper Açikgöz ve Belediye Baskani Mehmet Erol’un ev sahipliginde yapilan ve Nazilli Kaymakami Sedat Sirri Arisoy’un da izledigi yarislar iki gün sürdü. Ilçe merkezinin kuzeyinde yer alan Kayaburnu Mahallesinden verilen startin ardindan 7.59 km’lik parkurdaki 808 metre rakimli Muratdagi’na tirmanan yarisçilar 2 etapta gerçeklestirdikleri yarista en iyi dereceyi elde edebilmek için büyük efor sarf etti.

Geçen yildan farkli olarak bu yil daha fazla katilimin gözlendigi yarislarda beygir güçleri oldukça yüksek olan EVO sinifi drift otomobillerinin de katili yarislara büyük renk getirdi. Buharkent ve ilçe disindan gelen binlerce sporseverin en uygun yerde yarislari izleyebilmek için saatler öncesinden manzarasi kadar seyir zevki de yüksek arazide yerlerini aldi. Antrenman çikislarindan sonra son teknik kontrolün ardindan startla birlikte yapilan ilk çikislarda 3 otomobil yaris disi kaldi.

7,59 kilometre uzunlugundaki parkurda iki çikis olarak kosulan yaris sonunda, Kategori 1’de Bahadir Sevinç birinciligi elde ederken, Sevcan Sagiroglu ikinci ve Özgür Senyüz de üçüncü olarak podyuma çikan sporcular oldu. Kategori 2’de Kaan Kara günün en hizli ismi olurken, Yigit Sercan Yalçin ikinciligi ve Çigdem Tümerkan da üçüncülügü elde etti. Kategori 3’te Ahmet Keskin birincilige uzanirken, Murat Soyçopur ikinciligi ve Nizamettin Kaynak üçüncülügü kazandi. Kategori 4’te ise Selim Bacioglu sezona zaferle baslayan isim olurken ayni zamanda günün en iyi zamanini da kaydetti.

Bu kategoride ayni takimdan yine Sinan Soylu günü ikinci sirada tamamlarken, Ümit Ülkü üçüncü sirada yer aldi.

Mahalli klasmanda ise Kategroi 1’de Bahadir Sevinç, Kategori 2’de Serdar Sariduman, Kategori 3’te Hüseyin Yildirim ve Kategori 4’te de Ertekin Tekneci birincilikleri paylasan sporcular oldu.

Buharkent Belediye Baskani Mehmet Erol, “Buharkent olarak geçen sene sezonun sonunda tirmanma yarismasini biz kapatmistik. Bu sene de sezonu biz açiyoruz. Buharkent’te gerçekten güzel heyecanli bir yaris gerçeklesiyor. 28 yarismaci katiliyor. Vatandaslarimizda ilgi çok fazla. Piknik havasinda güzel bir ortamda keyifli seyirler var burada. Güzel bir gün geçiyor. Herkes keyifle seyrediyor” dedi.



Buharkent Kaymakami Alper Açikgöz “Ilçemizde düzenlenen tirmanma yarisi organizasyonu keyifle sürmekte. Buharkent Belediyesi’nin katkilari ile düzenlenen bu etkinlikte herhangi bir olumsuz durum olusmamasi açisindan kaymakamligimiz tarafindan tüm tedbirler alindi. Gayet keyifli yarislar izliyoruz. Teknik arkadaslarin söyledigine göre çok güzel bir parkur. Meraklilarina da güzel bir görsel sölen yasattigini düsünüyoruz” dedi.

Ege Motor Sporlari Kulübü Üyesi Bilge Yüce, uzun süredir motor sporlari ile ilgilendigini ifade ederek: “Sezonun ilk yarisina ciddi bir katilim var. Oldukça zorlu karakteristik bir parkur. Yarismacilar da oldukça memnun. Kizimi da çekirdekten yetistirmek istiyorum. Yarislari çok seviyoruz. Buharkent’te olmaktan dolayi çok mutluyuz” diye konustu.



“Harika bir ev sahipligi ile bizi agirladilar”

Tecrübeli Pilot Sevcan Sagiroglu, “Geçen sene Türkiye sampiyonasinda tirmanmada ikinci olarak bitirdim. Geçen sene Buharkent’te son yarisimizi yapmistik. Bu sene ilk ayagini yaptik. Çok da heyecanliydik. Geçen sene Buharkent bize inanilmaz bir ev sahipligi yapmisti. Bu sene de hiç aratmadilar. Harika bir ev sahipligi ile bizi agirladilar. Parkur mükemmel. Çok denenmesi, tecrübe edilmesi gereken bir parkur. Bu sene biraz zorluklarimiz oldu. Ufak bir kaza atlattim ilk antrenman çikisinda. Sonrasinda arabamda bir iki sikinti oldu ama dereceyi elden birakmadik. Gene kadinlarda birinci olarak bitirdim. Biz heyecanla buraya gelmeyi bekliyoruz. Ve herkesi de buraya bekliyoruz. Çok tesekkür ediyoruz hersey için” açiklamasinda bulundu.

“Inanilmaz güzel bir parkur”

Derece alan Pilotlardan Çigdem Tümerkan ise “Ralli dünyasinda bayan pilotlarin sayisi çok az. Ben de daha yeni basladim. Benim Ege Rallilerinde bu ilk yarisim. Tirmanmada ikinci yarisim fakat bu Buharkent’te yapilan etabi özellikle çok önerdiler. Benim için iyi bir tecrübe olacagini söylediler. Bundan dolayi buraya katildim ki gerçekten çok zor ve güzel bir etapti. Basta yagmurla basladik. Çok fazla araba yoldan çikti. Ufak tefek kazalar oldu. Ama çok güzeldi. Su an duydugum ve tecrübe ettigim kadariyla en iyi ve en zorlu parkurlardan bir tanesi. Buharkent Belediyesi bu konuda bize çok destek oldu. Özellikle onlara çok tesekkür ediyorum. Çok çok güzel bir deneyimdi benim için ve kazasiz belasiz atlattim. Ralli çok keyifli bir spor. Bayan olaraktan daha çok katilimcisinin olmasini istiyorum. Çocuklarimi da sporcu olarak özellikle ralli pilotu olarak yetistirmek istiyorum. Ilk etap olarak kartingle baslattim kendilerini. Su an için çok güzel gidiyor. Altyapidan yetissinler istiyorum. Ve bu motor sporlarina daha çok destek verilmesini istiyorum. Bayan katilimcilarin artirilmasini istiyorum. Özellikle bu zamana kadar yaristigim ve çok deneyim sahibi arkadaslarimla konustugum kadariyla Buharkent gerçekten çok güzel bir parkur. Herkesin buraya gelip deneyimlemesi lazim. Su ana kadar hem Türkiye sampiyonu olmus hem de ayri mahalli ve ulusal yarislara katilip dereceler almis olan herkes bugün onu konustu.

Inanilmaz güzel bir parkur. Buraya gelenler kosarak geliyorlar ki geçen seneye göre 2 kat fazla katilim oldu. Bir daha ki sene daha çok olacagini düsünüyorum. Gerçekten güzel bulunmus bir parkur. Herkesi buraya bekliyoruz” dedi.



Türkiye Tirmanma Sampiyonasi’nin, 04-05 Haziran tarihlerinde Kocaeli Otomobil Sporlari Kulübü (KOSDER) tarafindan Kartepe’de düzenlenecek olan ikinci ayak yarisi ile devam edecegi ögrenildi.

Kaynak: İHA