Tahtali Run To Sky'da Sporcular Deniz Seviyesinden 2 Bin 365 Metre Zirveye Kosarak Çiktilar

Deniz seviyesinde baslayan ve 2 bin 365 metre yükseklikteki Tahtali Dagi’nin zirvesinde sona eren Corendon Airlines Tahtali Run to Sky, adrenalin dolu anlara sahne oldu.

18 ülkeden 618 sporcunun katildigi zorlu yarisi bitiren sporcular yarismanin her aninda ayakta kalarak, pes etmeden hirs, inanç ve mücadele örnegi gösterdiler. Finis çizgisinde yorgunluk, yerini zirveye ulasmanin tarifsiz hissine birakti. 4 farkli ve zorlu parkurda kosulan yarisin sonucunda Tahtali Ultra Sky, Berg Sky Race, Run to Sky Race ve bu yil ilk defa eklenen KemeRun yarislari basladigi coskuyla sona erdi.

Yarisin en zor parkuru olan 113 kilometre uzunlugundaki Ultra Sky Race’i 21 saatte tamamlayan Kaan Tuna birinciligi elde etti. 6 aydir yarisa hazirlanan Kaan Tuna ilk kez katildigi sky running yarisinda birinci olmayi basardi.Tahtali Run to Sky’da kadinlar kategorisinde parkur rekoru kirildi. Rus sporcu Ekaterina Ryazanova, 27 kilometrelik parkuru 4 saatin altinda tamamlamayi basardi. Bu yil ilk defa yapilan 12K uzunlugundaki KemeRun parkurunda kadinlarda Hülya Kivrak, erkeklerde Mustafa Çinar birinci olarak KemeRun tarihine adlarini yazdirdi. Tahtali Dagi’nin zirvesinde biten 27 km uzunlugundaki yarisi tamamlayan sporculardan Melih Önyer, finis çizgisinde bekleyen sevgilisine sürpriz yaparak evlenme teklif etti.

Tahtali Run to Sky’in en genç kosucusu 18 yasindaki Eren Özmen, en tecrübeli ismi ise 75 yasindaki Peter Simpson oldu. Türkiye turizminin baskenti Antalya, son yillarda yapilan nitelikli spor organizasyonlari ile spor turizminin de baskenti oldugunu bir kez daha gözler önüne serdi. Birbirinden keyifli spor organizasyonlarina ev sahipligi yapan Antalya’nin Kemer ilçesi, bu hafta sonu yine hirs ve mücadele dolu bir yarisa ev sahipligi yapti.

Bu sene Corendon Airlines’in isim sponsorlugunda gerçeklestirilen Tahtali Run to Sky Kemer Belediyesi ile Gençlik ve Spor Bakanligi, Antalya Valiligi, Kemer Kaymakamligi, Antalya Büyüksehir Belediyesi, Türkiye Atletizm Federasyonu, Beydaglari Sahil Milli Parki is birliginde düzenlendi.

Yunan mitolojisindeki efsanelere konu olan bir cografyada 4 farkli etapta kosulan yarisma sporcularin gösterdigi mücadele büyük hayranlik uyandirdi. Sporcular çesitli parkurlarda limitleri zorladi. Rakiplerinin yani sira kendileri ile de mücadele eden kosucular, zorlu anlarin ardindan zirveye ulasti. 18 ülkeden toplamda 618 kosucunun katildigi Tahtali Run to Sky’da sporcular birbirinden zorlu 4 fakli etapta kendi limitlerini zorladi. Tahtali Ultra Sky, Berg Sky Race, Tahtali Run to Sky ve bu yil ilk defa eklenen KemeRun yarislarinin birincileri belli oldu.

Olympos ismiyle anilan Tahtali daginin eteklerinde zorlu cografya ve degisen hava kosullari altinda kosulan 113 kilometre uzunlugundaki Ultra Sky Race’i 21 saat boyunca verdigi mücadelenin ardindan ilk sirada bitiren isim Kaan Tuna oldu. Kaan Tuna böylece kariyerinde katildigi ilk ultra skyrunning yarisinda birinci olma basarisi gösterdi.

Efsanelere konu olan Tahtali daginin essiz manzarasi ve dogasi esliginde kosulan 65 kilometre uzunluga 4 bin 300 metre irtifa kazanimina sahip olan Berg Sky Race’de birinciligi Aleksandr Strukov gögüsledi.

Dünya’nin en güzel 10 plajindan biri olan Çirali sahilinden baslayip 2 bin 365 metre yüksekligindeki Tahtali daginin doruk noktasinda tamamlanan 27 kilometrelik Run to Sky yarisinda finis çizgisini ilk gören isim Zülfü Karabulut oldu. Ayni zamanda kadinlar kategorisinde parkur rekoru kirildi. Rus sporcu Ekaterina Ryazanova, 27 kilometrelik parkuru 4 saatin altinda tamamlamayi basardi.

Bu yil ilk defa eklenen KemeRun toplamda 12 kilometre mesafe 400 metre irtifa kazanimina sahip. Kemer’in benzersiz dogasini, tarihini ve köklü kültürünü yakindan tanima firsati veren KemeRun etabinin ilk birincisi olarak erkeklerde Mustafa Çinar ve Hülya Kivrak tarihe geçti.

“Ödül töreni”

Genel Klasman ve 40 yas grubu sporculara ödüllerini Kemer Kaymakami Yücel Gemici verdi. Genel Klasman ve 40 yas grubu yarismacilarina ödüllerini Kemer Belediye Baskani Necati Topaloglu verirken, 40 yas üstü ve 50 yas üstü erkek yas grubu ödüllerini Antalya Gençlik ve Spor Sube Müdürü Izzet Tekeli verdi.

Genel Klasman ödüllerini Kemer Gençlik ve Spor Ilçe Müdürü Mustafa Özkaynak takdim ederken 40 yas alti yarismacilarina ödüllerini Kemer Belediyesi Kültür Müdürü Mehmet Derya Baytekin verdi. 40 + yas grubu ödüllerini ise KETAV Baskan Vekili Ayhan Çakici takdim etti. 50 + yas grubuna ise ödüllerini KETOB Baskan Yardimcisi Sinasi Gürocak verdi.

Genel Klasman ödüllerini Corendon Airlines Yönetim Kurulu Baskani Yildiray Karaer takdim ederken 40 yas alti yas grubu sporcularina ödüllerini ise Olympos Teleferik Genel Müdürü Haydar Gümrükçü verirken, 40+ yas grubu sporculari ödüllerini ise Ceysu adina Fevzi Baykuslar verdi. Yaris Direktörü Polat Dede ise +50 yas grubu ödüllerini verdi.

Kaynak: İHA