Sualti Hokeyinde Olayli Madalya Töreni

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde gerçeklestirilen Sualti Hokeyi Türkiye Sampiyonasi ve milli takim seçmelerinin final gününde, diskalifiye edilen takimlarda yarisan sporcularin aileleri, federasyon yönetimini protesto etti.

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde bulunan Olimpik Kapali Yüzme Havuzu’nda Sualti Hokeyi Türkiye Sampiyonasi ve milli takim seçmeleri gerçeklestirildi.

Düzenlenen turnuvaya 8 ilden 28 takim katilim gösterdi. Müsabaka esnasinda sporcularinin lisanslari konusunda sikintilar oldugu tespit edilen bazi kulüpler, yarismadan diskalifiye edildi.

Aileler protesto etti

Sporcularin yogun ilgi gösterdigi turnuvanin bugün final müsabakalari oynandi. Final müsabakalarinin da tamamlanmasinin ardindan turnuvanin kapanisi için tören düzenlendi.

Törende turnuvaya katilan bütün sporcular havuzun çevresinde yürürken, diskalifiye edilen takimin sporculari ise binanin hemen karsisindaki kaldirimda bekledi. Madalya töreninden önce Türkiye Sualti Sporlari Federasyonu Baskani Oguz Aydin’in konusma yapmak için mikrofonu eline almasiyla birlikte, turnuvadan diskalifiye edilen sporcularin aileleri protesto etmeye basladi.

Isliklar ve ‘Yönetim istifa’ sloganlariyla yapilan protesto ile birlikte, Aydin’in konusmasina izin verilmedi. Sesini duyurmaya çalisarak konusmasina devam eden Aydin, bir süre zor anlar yasadi. Konusmasini tamamladiktan sonra yerine oturan Federasyon Baskani Aydin’a ailelerin protestosu, madalya töreninde de devam etti. Program turnuvada dereceye giren kulüplerin sporcularina madalya ve kupalarinin verilmesinin arindan sona erdi.

Baskan Oguz Aydin: "Bu faaliyetimize katilim çok yüksek oldu"

Düzenlenen turnuva ile ilgili Ihlas Haber Ajansi muhabirine degerlendirmelerde bulunan Türkiye Sualti Sporlari Federasyonu Baskani Oguz Aydin, “Kocaeli Büyüksehir Belediyesi Sualti Hokeyi Türkiye Sampiyonasi bizim 2022 yili faaliyet programinda yer alan bir turnuva. Bu faaliyetimize katilim çok yüksek oldu. Ayni zamanda bir ilke daha imza attik. U-15 sualti hokeyinin küçük yaslardaki tabana yayilmasiyla ilgili onun müsabakalarini da burada yapmis olduk. Müsabakaya katilan kulüplerimize tesekkür ediyoruz. Burada katilim çok yüksek. Kadin ve erkek olmak üzere sadece büyüklerde 28 takim var. Ayrica 8 tane de U-15 ile ilgili takimlar katildi.

Çarsamba günü bu isin hazirligi, persembe günü teknik toplantisiyla beraber yarislar devam etti. Bugün de turnuvanin sonuna gelmis durumdayiz” seklinde konustu.



"Tarafsiz ve adaletli bir sekilde isimizi yapmak zorundayiz"

Yarismadan ihraç edilen kulüplerle ilgili de açiklamalarda bulunan Aydin, "Kulüplerin bir takim itirazlari olabilir. Bu itirazlarda gerek Merkez Hakem Kurulu, gerek federasyonumuzun disiplin kurulu da degerlendirmeler yapmis olabilir. Burada lisanslarla ilgili bir takim sikintilar olmasiyla birlikte, olayi bizim hukuk kuruluyla da görüstük, disiplin kurulunun da önerisiyle idari tedbir karari verdik. O kulüplerimizi müsabakadan ihraç etmis olduk ve bunun sonunda da disiplin kurulumuz gerekli kararlari verecek. Hukuki süreç su anda devam ediyor. Buradaki olay su; 2022 yilinda ODTÜ’de yapmis oldugumuz yarismada Sualti Hokeyi U-24 Türkiye Sampiyonasi’nda oynamis olan sporcularimiz, bu turnuvada baska kulübe lisans çikartilarak yaristirildigi tespit edildi. Bu yil bir kulüpte çiktiysa o yili tamamliyor olmasi lazim. Süreç bu sekilde. Olaylari velilere de izah ettik. Veliler isin çok teknik kismini bilemeyebilir. Duygusal davraniyor olabilirler ama bizim duygusal davranma gibi bir lüksümüz yok. Tarafsiz, adaletli, ilkeli, hakkaniyetli bir sekilde isimizi yapmak zorundayiz. Her kimin bu iste bir yanlisi, eksigi varsa disiplin kurulu bunun geregini yapacaktir. Biz bu federasyonun 11 bransinin hakkaniyetli, seffaf yönetimi için buradayiz. Biz asla kimsenin yanlis yapmasina, bize de yanlis yapilmasina asla müsaade etmeyecegiz” diye konustu.



"Bize açiklama yapacak hiçbir yetkili bulamadik"

Çocugunun da yaristigi müsabakayi izlemek için Olimpik Kapali Yüzme Havuzu’na gelen Serpil Balci, sporcularin bir anda havuzdan çikarilmasiyla birlikte neye ugradiklarini sasirdiklarini söyledi.

Balci, "Oglum bu kulüpte yaklasik 7 yildir su alti hokeyi oynuyor. Cuma günü en son maçta oglum ve takimi havuzda oynuyordu. Birden havuzda bir seyler oldu. Ben de tribünden seyrediyordum. Çünkü son maçti ve onu alip eve gidecektik. Neler oluyor diye anlamaya çalistim. Çocuklarin hepsi birden havuzdan çikarildi. Maskelerini, paletlerini gergin bir sekilde çikardilar. Ne olup bittigini anlayamadik. 5 dakika içinde havuzu terk edin dediler. Çocuklar daha dus bile almadan disariya çikarildi. Biz hala ne oldugunu anlayamadan havuzun merdivenlerinden çevik kuvvet gördük. ‘Ihraç edildiniz, çocuklar içeriye alinmayacak’ dediler. Bununla ilgili bize açiklama yapacak hiçbir yetkili bulamadik. Bize yapilan sey sadece 1-2 çocugun lisansinda problem oldugu ki bunu da sonradan ögrendik, hukuksal açidan danistigimiz yerler her seyin dogru oldugunu da söylüyorlar. Ama bize yapilan düzgün bir açiklama yok. Çocuklarin 2 gündür aglamaktan içleri çürüdü. Bu çocuklar okula gidecek, üniversite sinavina girecekler var, yasadiklari travma var. Neler olup bittigini gerçekten anlayamiyorum. Bugünkü protestomuzun sebebi de buydu. Çocuklarimizin arkasindayiz. Her türlü hukuksal yola basvuracagiz. Hakkimiz neyse, yapilacak ne varsa yapacagiz” açiklamasini yapti.

"Bu hissiyat anlatilamaz"

Kendisinin bir çocugu daha oldugunu anlatan Balci, "Su an 6 yasinda. Biz bu spora basladigimizda ona hamileydim. Ben o havuzun tribünlerinde çocugumu emzirdim. Abisi orada spor yapsin diye küçücük bebegimi pusetiyle tasiyarak çocugumu emzirdim. Benim çocugum bu sporda 7 yilini bitirdi. Her gün yilmadan, usanmadan gelip, gecenin 12’inde havuzdan çikip evde yatmasi 1’i buluyor ve sabah kalip okuluna gidiyor. Okulda da akademik basarisi iyi bir çocuk. Ben bunu emek hirsizligi olarak görüyorum. Bu hissiyat anlatilamaz. Çocugum agladi, ben agladim. Bunun gerçekten kayda deger bir açiklamasi ne? Gerçekten kayit disi bir sey oldugunu varsaysak bile turnuva biter, masa basinda konusulur. Çocuklarin apar topar, tutuklanir gibi havuzdan çikarilmasi gerçekten çok üzücü” ifadelerini kullandi.

Kaynak: İHA