Mehmet Sepil Açiklamasi 'Küme Düstügümüz Için Görüsmelerden Sonuç Alamadik'

Süper Lig’den düsmesi kesinlesen Göztepe’de baskanlik görevinden istifa etmesinin ardindan ilk kez konusan Mehmet Sepil, sari-kirmizili kulübü devretmek için henüz kimseyle anlasilamadigini açiklarken, Rus is adami Roman Abramovich’in kulübü devralmak istedigi ile ilgili çikan haberlere "balon" benzetmesi yapti.

Spor Toto Süper Lig’e veda etmesi matematiksel olarak kesinlesen Göztepe’de hisselerin çogunlugunu elinde bulunduran ve baskanlik dahil tüm görevlerinden istifa eden Mehmet Sepil açiklamalarda bulundu. Gazeteci Suavi Yardimoglu’nun moderatörlügünü üstlendigi basin toplantisi, Gürsel Aksel Stadinda gerçeklestirildi.

Kendisinin Göztepeli olarak dogdugunu söyleyen Mehmet Sepil, “Ben Göztepeliyim. Benim Göztepe ile iliskimin yok olmasi mümkün degil. Ben 8 yil baskanlik yaptim. Ben Göztepe’nin en uzun süre görev yapan baskani oldum. Göztepe’ye hizmet etmek için baskan olmak gerekmiyor. Ben her zaman Göztepeli gibi davranacagim. Benim Göztepe’nin basindan ayrilmam demek belki de daha iyi Göztepeliligimin baslamasi demek” dedi.

Mart ayinda görevi biraktigini hatirlatan Sepil, “Esasinda Göztepe’yi birlikte yönetecek yeni bir kurgu pesinde olmam daha eskiye dayaniyor. Özellikle pandemi sonrasi 1 yildir suna karar verdim; Göztepe’yi basarili yapmamiz için bir yönetim degisikligi yapmamiz gerektigine inandim. Kulüp çatisini ve seklini degistirmek gerektigini düsündüm. Niye Türkiye’ye yabanci yatirimci getiremiyoruz sorusunu sordum. Sürekli zarar eden ve hirçin yönetilen futbola kimse yatirim yapmak istemiyordu. Ancak Göztepe’nin yabanci yatirimcilara karsi birçok cazibesi vardi. Biz dernek degil, anonim sirketli yapisinda bir kulübüz. Sürekli baskani degisen bir kulüp degiliz. Yabancilarin gelecegi yerler bizim gibi kulüpler. Bizim çok iyi bir taraftar kitlemiz var. Yabanci yatirimcilar için bu çok önemli. Tribünde de büyük heyecan olmali. Bombos statlarda, futbolcularin ne konustugunu duydugumuz maçlar oynaniyor. Dünyada bu tür kulüplere talip yoktur” diye konustu.



“Esas sorun, Süper Lig’de düsen gelirler oldu”

Göztepe’yi basit bir yapiyla yönettiklerini ifade eden Mehmet Sepil, “Dünyadan, birçok degisik ülkeden, Avrupa ve Amerika’dan birçok fonla görüstük. Bu görüsmeler daha profesyonel ve uzun sürüyor. Bunlarin en çok ilerlemis olani Danimarkali is adami Rasmus Ankersen oldu. Birkaç kere Türkiye’ye geldiler. Detayli incelemelerde bulundular. Bu ilerleyen konusmalarda sonuç alamadik. Bunun nedeni küme düsmemizdi. Esas sorun ise Süper Lig’de düsen gelirler oldu. Ben bu sistemin içinde kalacaktim. Yüzde 100’üne hiçbir yabanci girmez. Ben 1 ya da 2 yil baskan kalabilecegimi söylüyordum. Daha çok ortaklik olacakti. Futbolu onlarin yönetecegi diger branslari da benim yönetecegim bir sistem konusuluyordu ama olmadi. 5 yil önce 500 milyon dolar olarak baslayan yayin gelirlerinin geçen sene 150 milyon dolarlara düsmesi, fonlarin Türkiye’ye olan ilgilisini ve Göztepe’ye olan ilgisini yitirdi. Ihale sonuçlarinin nasil sonuçlanacagini yakindan takip ettiler. Maalesef, geçen sene TL bazinda verilen paranin altinda bile kalacak anlasma yapilacak. Ben komisyondaydim ama ihaleyi sonuçlandiramadik. Mevcut yayinci kurulusla su an görüsme halindeler ve bitmesini bekliyoruz” dedi.



“Düsmeme ile ilgili çok yüksek primler vaat ettik, olmadi”

Kasim ayinda ayrilma kararini aldigini ifade eden Sepil, “Benim için kolay olmadi. Mart ayinda da açiklama yaptim. Mesai arkadaslarim da beni elestirdi.

Rekabet varken bu karari almamin dogru olmadigini söylediler. Bu sezonun bitmesiyle beraber yaklasik 3 hafta sonra top basi yapilacak. Lig bitiminde ben gitsem 3 hafta sonra Göztepe’yi yönetecek yeni bir yapilanma olamazdi. Bir degisim süreci geçirmek zorundayiz. 1. Lig kulüpleri yayin ihalesinden en az darbe yiyen kulüpler oldu. Esas büyük darbeyi son 2-3 yildir Süper Lig takimlari yiyor. Yabanci yatirimcilar bu isten geri çekildiler. 2 yil sonra yeniden ihale yapildiginda dünya piyasalarinin uygun olabilecegini umuyorum. Hayat çok zor olacak rakamlar artmadigi zaman. Birakma kararini erken vermeseydim, kulüp daha fazla kaosa gidecekti. Bir havayi kaybettiginizde ates yakmak lazim. Bu atesi yakmak için her seyi deniyorduk. Düsmeme ile ilgili çok yüksek primler vaat ettik, olmadi. Giresunspor maçindan önce bütün hafta oyuncular ve teknik ekiple birlikteydim. Hep beraber takimi motive etmeye çalistik, olmadi. Netice alamadik. Suçlu ilan etmeye gelmedim” diye konustu.



“Abramovich balonu çikti”

Gelinen süreci anlatan Sepil, “Yurt disindan ilgi oldu ama ilgi Türkiye agirlikli oldu. Abramovich balonu çikti. Ilk çikisi Ingiliz gazetelerinden oldu. Niyet okudular. Abramovich Türkiye’de uzun zaman geçirdi ama amaci Göztepe’yi almak degildi. Rusya-Ukrayna savasinin arabuluculuguydu. Abramovich ile hiç görüsmedim. Sadece Ingiltere’de Chelsea maçinda elini siktim birkaç sene önce. Sonra Türkiye’de bir balon çikti. ‘Sepil, cuma anlasiyor’ dediler. Amerika’daydim 150 mesaj geldi. Herkes Abramovich’i soruyor. Aninda açiklama yaptik. Yine de 2 gün inanmadilar. Daha sonra Türk sirketlerinin agirlikli oldugu bir ilgi yasandi. Bir gün benim kabul edebilecegim bir aday oldugunda taraftarimizla onlari tanistiririm ve sözlesmemi o sekilde imzalarim. Su an biriyle anlasmadim. Galiba herkes kulüp istiyor. Hangisinin ciddi, hangisinin maddi kosullara sahip oldugunu ve hangisinin bu isi yapabilecegini görmek lazim. Göztepe’yi devralacaklarsa önce beni ikna edeceksin. Sonra taraftarim var, onlari da ikna edeceksin. Ben Göztepe’yi sifir borçla devredecegim. Benim sezon sonu ödemem gereken paralarim var, transferlerimin ödemeleri var. Kulübü borçlu vermek istemiyorum. Potansiyel yatirimcilarla konustugum su; Benim FIFA ile dosyam yoktur, benim öngörülen ödemelerim vardir. Biz Göztepe’yi borçsuz kulüp olarak devrederiz diyoruz” ifadelerini kullandi.

“Harcadigim paranin çok komik bir kismini geri alabilirim”

Sahsina gelecek parayi önemsemedigini belirten Sepil, “Ben harcadigim paranin çok komik bir kismini geri alabilirim. Benim 8 yildir koydugum parayi karsilayacagini sanmam. Bu parayi harcadigima asla pisman olmadim. Bu kulübe yaptigim hiçbir seyden pisman olmadim, üzüldügüm zamanlar oldu ama pisman degilim. Biri çikip, ‘Ben Sepil’le konustum’ diyorsa ona inanmayin. Ben o adama kulübü vermem. Biz zaten gizlilik sözlesmesi imzaliyoruz. Su an bitmis bir süreç yok ama kisa zamanda bitirilmesi gereken bir süreç var. Son Adana Demirspor maçi var. O maçtan sonra bizim için lig bitiyor. Bizim devir islerini çok hizli yapmamiz gerekiyor. Türkiye’deki futbolun oldugu duruma baktigimizda, mutlaka birinci önceligim Göztepe’yi ciddi bir sekilde yönetecegine inanmam lazim. Maddi isi kaldirabilecek, 2-3 senelik planlari yapabilecek kriterler gerekir. Ben futbolu devretmeyi düsünüyorum, diger branslari yürütmekte gönüllüyüm” diye konustu.



“Bu konuda kötümser degilim”

Devir olmama ihtimalini düsünmek dahi istemedigini belirten Sepil, “Benim kriterlerim yüksek. Devir isleri olacak. Yönetim kurulunu bir toplantiya çagiracagim. Bu konuda kötümser degilim. Futbolda kesinlikle kalmak niyetinde degilim” dedi.

Göztepe’de 8 yil baskanlik yaptigini hatirlatan Sepil, “Keske yapsaydim’ diyecegim seyler var elbette. Kimse beni tanimiyordu. 14 Haziran öncesi kulübü devraldim. Taraftarimizin isteklerini yaptim. ‘Bizim tesislerimiz yok, bizim stadimiz yok’ dediler. Bunlari yaptik. Göztepe’nin olmasi gereken yer en iyisi olmaktir. Futbolda 3 önemli sahip olmaniz gerek durum vardi. Birincisi tesisleriniz olacak. Altinbas’lara çok tesekkür ederim. Onlar olmasaydi, ben olmazdim. Urla Adnan Süvari Tesislerini bitirdik. Türkiye’nin en modern tesislerinden bir tanesidir. Arkasindan benim için önemli olan Gürsel Aksel Stadi oldu. Sehir içinde stat istemiyordum çünkü çok önemli bir idman yeri kaybediyorduk. Ancak sunu anladim, sehir disi statlar akillica degil. Çünkü takim ruhu için sehir içi stat çok önemli. Birçok baskan ve yabancilar ‘Sizin stadiniz Türkiye’nin en güzel stadi’ dediler. Altyapi ise maalesef yapamadik. Altyapi tesislerini belediyeler yaparken, kamu kurumlari yaparken, Izmir’de yapamadik. Torbali’da baslamis bir projeyi yapamadik. Keske diyebilecegim en önemli sey Torbali Pancar’daki araziye altyapi tesisini yapamamak. Yeni gelecek arkadasin önü tamamen açik olacak. Belediye ile görüsüldü, arsa alindi. Diger bir keske de spor salonuna sahip olamamak. Tesislesme ile ilgili elimden gelen en iyisini yaptim. Süper Lig’de degil 1. Lig’de ayrilmak benim için de üzücü oldu” diye konustu.



“Göztepe’nin sahibi tabi ki taraftar”

“Türkiye’de cebinden benim kadar para veren kisi açik ara Ali Koç’tur” diyen Mehmet Sepil, “Bana pinti dediler, bu komik geldi. Ben kendimi niye ifade edeyim. Maalesef Izmir’in durumu bu. Izmir’de bir futbol takiminin yasamasi için sifir borçlu takim olmali. Izmir’de disaridan birilerinin kulüplere para vermesi gerekiyor. Göztepe’nin sahibi tabi ki taraftar. Biz yolcuyuz onlar hanci. Benim dönemimde de böyleydi, yeni gelecek arkadas için de öyle olacak. Bir gün bile ben bunun tersini söyledim mi? Benim yaptigim icraatlarimi begenmemis olabilirler. Yönetme seklimiz begenilmemis olabilir. Görev yaptigim 8 yildir benim yanimda çalismis arkadasimdan elestirilmeyen bir kisi yok. Biz birçok oyuncuyu da böyle gönderiyoruz” dedi.



“TFF baskanligi gibi bir niyetim yok”

Türkiye’de futbolun sil bastan yapilanmasi gerektigini savunan Sepil, “Türkiye Futbol Federasyonu, Kulüpler Birligi Vakfi bastan olusturulmali. Spor Yasasi ise gayet olumlu oldu. Benim için birinci öncelik Göztepe. TFF baskanligi gibi bir niyetim yok” dedi.



“Okan Buruk ve Ilhan Palut ikisi de giderken agladi”

Sepil, “Bir takim düstüyse demek ki bazi seyleri yanlis yapmisiz. Sorumluluk bende. Bizi düsüren en önemli parametre oyuncu seçimleri midir, pandemiden dolayi olusan konjonktür müdür, kötü hakem yönetimleri midir, Berkan’i ilk maçta tepki gösteren taraftar midir? Birçok parametre var. Robin Hood gibi savasiyoruz. Son 2 yildir Göztepe’ye ayirdigim vakti isime ayirmadim. Ama karsida sürekli mutsuz bir toplum var. Ben bir kampanya ile sezonu döndürüyorum. Bunun farkina varmadan tribüne gelmek bana dogru gelmiyor. Hayatta beklentilerle sahip oldugun seyi birlestiremiyorsan benim isim ne diye düsünüyorum. 500 bin Euroluk sol bek mi bekliyoruz? 5 yil önce havuzdan 12 milyon dolar alinmisti, bu sezon 3 milyon dolar alinacak. Aptal yerine kondugum zamanlar oldu. Biz yanlis oyuncu da seçebiliriz. Ancak herkes de aynaya baktiginda kendini görsün. Okan Buruk ve Ilhan Palut ikisi de giderken agladi. Adamlar beni korumak için ayrildilar. Ben oyuncu seçme hatasi yaptim, hele ki bu sene aldigim oyuncu seçimlerinde hata yaptim. Ben bunu rahatlikla söyleyebiliyorum. Bunun bedeli birinci günden futbolculara yüklenmek mi? Okan Buruk bizden ayrildi. Akhisarspor’u kupa sampiyonu yapti, Ilhan Palut’un basarisi ortada. Bunlari ben mi gönderdim? Benim için futbol bitmistir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA