Geleneksel Okçuluk Yarislarina Yogun Ilgi

Tokat’ta düzenlenen Açik Hava Puta ve Hava Kosusu 110 takimdan 800’ün üzerinde sporcunun katilimi ile basladi.

Türkiye Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonu tarafindan organize edilen Tokat Danisment Gazi Büyükler Açik Hava Puta kosusu eleme turlarina sporcular yogun ilgi gösterdi. Gaziosmanpasa Stadyumu’nda baslayan yarisma kadinlar ve erkekler kategorilerinde düzenlendi.

Geleneksel kiyafetleri ile ok atanlar renkli görüntüler olusturdu. Geleneksel Türk Okçulugu Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Merkez Hakem Kurulu Baskani Varol Türkoglu, Tokat’ta yapilan yarismanin milli takim seçmesinin ilk asamasi olarak degerlendirdiklerini söyledi.

Erzincan’da yapilacak olan yarismanin ardindan en iyi 19 kisini seçilerek milli takim kampina davet edilecegine dikkat çeken Türkoglu, “Buradan çikan sporcular Islam oyunlarinda milli olacaklar. Yani yörük oyunlarinda da tekrar milli takimimizi temsil edecekler. Kadin sporcularimiz 60 metre, erkek sporcularimiz 70 metreden hedef vurmaya çalisiyorlar” dedi.



“Atalarini aniyorlar”

Türkoglu, geleneksel okçulukla kültürünü yasatilmaya çalisildigini belirterek, “Atalarini aniyorlar. Geleneksel okçulugumuzu gelistirmek için çaba gösteriyorlar. Her geçen gün ilgi artiyor sanirim. Inanilmaz bir yogunluk oldu. 400’ün üzerinde kulüp oldu. Bugün 110 tane kulüp yarismaya katildi.

800 civarinda da sporcu var burada. Normal sartlarda bu daha da çogalacaktir diye düsünüyoruz. Gençlerde çok büyük bir talep var. Bu yazin belki bu sayiyi ikiye bile katlayabilir” diye konustu.

Geleneksel okçu sporcularindan Semiha Yilmaz ise keyif aldiklari bir yarismaya katilmaktan mutlu oldugunu belirterek, “Ata sporunu yapmaktan o kadar keyif aliyoruz ki. Insallah bu sporu gelecek nesillerimize de sevkle aktaracagiz. Ona inaniyoruz. Onlara örnek olmaya çalisacagiz” diye konustu.

Osmaniye’den yarismaya katilan Ilyas Yüce, 7 yildir bu sporu yaptiklarini belirterek, “Bu yarismanin en yaslisiyim sanirim. Geleneksek okçulukta muhtesem bir gelisme var. Ülkemizin, insanlarimizin, milletimizin töresini, tarihten kopup gelen sporu tekrar canlandirmak heyecan verici. Etrafa muhtesem bir görüntü var” ifadelerini kullandi.

Tokat Danisment Gazi Büyükler yarismalari 15 Mayis’ta eski Tokat Havaalani’nda yapilacak olan menzil yarislari ile son bulacak.

Kaynak: İHA