Ali Sürmen Açiklamasi 'Nihat Özdemir'in Açiklamalari Tarihi Bir Firsattir'

Trabzonspor Divan Kurulu Baskani Ali Sürmen, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) eski Baskani Nihat Özdemir’in istifasinin ardindan Göksel Gümüsdag’i isaret etmesini degerlendirerek, “Yarginin ve belki de Spor Bakanligi’nin bu ise el atmasi lazim. 2 yil önce biz bunlari söyledik, Nihat Özdemir’i uyardik, ceza aldik. Trabzon Barosu bu isimlerle ilgili suç duyurusunda bulunmustu, takipsizlik karari verildi. O gün söylediklerimizi bugün Nihat Özdemir söylüyor” dedi.

Bir restoranda dün aksam basin mensuplarina iftar veren Sürmen, burada yaptigi açiklamada, Avukatlar Günü ve Ramazan ayi dolayisiyla basinla bir araya gelmek istedigini, spor hukukunun önemli oldugunu düsünerek de bu organizasyonu gerçeklestirdigini ifade etti.

"Hukuk, her alanda ihtiyacimiz olan bir sey olup kime ne zaman lazim olacagini önceden kestirmek mümkün degildir" diyen Sürmen, "Biz bu nedenle tüm futbol camiasini adil, adaletli davranmaya çagirirken sivil hayatimizda da evrensel hukukun ilkelerine sahip çikmaya herkesi davet ediyorum." ifadesini kullandi.

Bu yil Trabzonspor’un çok basarili bir sezon geçirdigini belirten Sürmen, "Bu basarili sezonu elbette ki yönetim kurulumuz hocamiz, futbolcularimiz taraftarlarimiz hep beraber el ele vererek alt yapisini olusturmakta ise de bunun topluma entegre edilmesi, yayilmasi, desteklenmesi görevini de basinimiz yapiyor. O nedenle kulübümüzün geldigi bu noktada spor basini olarak sizlerin katkilarina da çok tesekkür ediyorum.” dedi.

Sürmen, Divan kurulu olarak Trabzonspor’un sampiyonluk yilinda bugünlere tasiyan insanlar ve kurumlari ihmal etmenin bir vefasizlik olacagi düsüncesiyle ziyaretlerde bulunmaya basladiklarini belirtti.



"Ligin tescil edilmemesinin kimsenin haddine olmadigini, aklinin ucundan da geçmemesi gerekir"

Daha sonra basin mensuplarinin sorularini yanitlayan Sürmen, Merkez Hakem Kurulu’nun (MHK) hakemlerle ilgili aldigi karar sonrasi ligin tescil edilmemesi yönünde yapilan söylemlere tepki göstererek, bunu kabul edemeyeceklerini belirtti.

Sürmen, MHK’nin karari aldigi zaman en yakin rakibiyle Trabzonspor’un arasinda 18-20 puan farkin bulundugunu vurgulayarak, "O nedenle de zaten Trabzonspor’un sampiyonlugunun hemen hemen resmen tescillenmese de fiilen tescillenmesi döneminde alinmis bir karar. ’Keske ligin sonunu bekleseydik’ diyenler var. MHK’den bazi isimler ‘Alttan gelenleri yetistirmek için böyle yaptik’ diyorlar. O kendi içlerindeki bir sorundur Trabzonspor’u baglamaz Trabzonspor’un da bu icraatlarda rolü yoktur." degerlendirmesinde bulundu.

Pandemi döneminde de ligin tescili konusunda ayni cümlelerin kullanildigini belirten Sürmen, "Ne zaman ki Basaksehir öne geçti kümeyi de kaldirdilar ligi de tescil ettiler. O zaman Basaksehir’in sampiyonlugu konusunda Göksel Gümüsdag ve grubu üzerinden o zaman da tartismalar vardi. Simdi de belli uzantilar Trabzonspor’un Türk futboluna kattigi arti degeri yok saymaya çalisiyor. Trabzonspor kurulusundan lige çikisina kadar Türk futbolu, basarisini örnek alacagina bir takim yerler Trabzon düsmanligi ve onun üzerinden Trabzonspor düsmanligi yaparak aslinda kendi acizliklerini ortaya koyuyorlar. Ligi tescil edilmemesi kimsenin haddine degildir. Aklinin ucundan da geçmemelidir."

"Nihat Özdemir, istifasinda Göksel Gümüsdag’i suçladi"

Sürmen, TFF Baskaninin Nihat Özdemir’in istifasi sonrasi yaptigi açiklamalara deginerek, sunlari söyledi:

"Nihat Özdemir’in neden istifa ettigine gelince, açiklamalarini okuduk açikçasi Göksel Gümüsdag’i suçladi. Söyle ilginç buluruz bunu, biz federasyon içindeki yapilanmayla ilgili geçmiste de 21 Haziran 2020’de Trabzon’daki tüm STK’larin katilimiyla bir toplanti düzenledik. O toplantida Federasyon içindeki bazi yapilanmada bazi isimler de açiklandi. Simdi o isimler bas aktörlerde geçiyor, Göksal Gümüsdag ve arkadaslari olarak geçiyor. O konuda Trabzon Barosu Baskanligi suç duyurusunda bulunmustu bu isimlerle ilgili. Bunun üzerine Istanbul Bassavciligi yaptigi sorusturmada hiç kimsenin ifadesini almadan hiçbir delil toplamadan 29 Eylül. 2020’de sorusturma evraginda takipsizlik karari verdi. Bu kadar olayin döndügü ortamda sayin savcim umarim o sikayetleri yeniden degerlendirir.”

"Nihat Özdemir’i ben uyarmistim"

TFF Baskani Nihat Özdemir’in istifa kararina iliskin ise Sürmen, "Istifasina bizim yorum yapmamiz dogru olmaz. Ancak sunu diyebilirim. Biliyorsunuz ben geçen sene sayin Nihat Özdemir’i uyarmistim. ‘Bu Federasyon içerisinde bazi gruplar var. Bu icraatlariniz bunun sonucudur, bu sagliginizi bozar’ dedim. Bu söylemlerinden dolayi Federasyondan ceza yedim. Hak mahrumiyeti ve 50 bin lira ceza aldik. Serefle de bunu ödedik. Geldigimiz noktada sayin Nihat Özdemir’in kendisinin açikladigi gibi o grup sagligini da bozmus ve istifa etmek zorunda kalmis. Bu noktada ben sayin Nihat Özdemir’in bu son açiklamalarindan Federasyonda adaleti öne çikarmasindan dolayi önceki dönemlerde tenkit ettigim gibi simdi de kendisine tesekkür ederim. Çünkü bir kurum içerisinde dönen yolsuzluk varsa ve onu deklere eden kurumun baskaniysa kimlerden rahatsiz olunmasi gerektigini de o kurumun basi açikliyorsa bizim ona tesekkür borcumuz var."

"Federasyonun içinde bir yapidan bahsediliyor"

Federasyon içinde bir yapidan bahsedildigini belirten Sürmen, "Ortada iddialar var. Az önce de açikladim. Trabzon Barosu’nun suç duyurusu var. Birilerinin hem idari hem de adli takip yapmasi lazim. Bunlar ciddi iddialar. Bir maçin sonucunu etkilemek suçtur. Simdi bu iddialar buna gidiyor. Bu iddialar var mi yok mu? Ismi geçen kisiler hakkinda Cumhuriyet Savcilari sorusturma açarak gerçeklik payini arastirmasi gerekir. Yoksa iddia oynayanlarla ne farki var. Yapilmasi gereken yetkili kisilerin kurumlarin harekete geçmesidir. Bu içeride federasyonun içinde halledilebilecek bir sey degildir. Yarginin belki Spor Bakanligi’nin bu ise el atmasi lazim.” seklinde konustu.



Gümüsdag’in Federasyon Baskanligi için isminin geçmesi

Göksel Gümüsdag isminin federasyon baskanligi adayliginda geçmesi konusunda ise Sürmen, "Insanlarin nereye nasil aday olacagina biz karar veremeyiz. Eger aday olmaya sartlari uygun olursa aday olabilir, önemli olan seçicilerdir. O zaman Anadolu kulüpleri oturup hiç aglamayacaklar, maçlardan sonra yok o hakemler sunlar, bunlar... ‘Hakemler sunlar etki altinda’ diye demeç verip men ve para cezasi almayacak. Eger bu organizasyonun basinda Göksel Gümüsdag varsa iddia dogruysa o zaman seçicilerde buna göre davranacaklar geregini yapacaklar. Yapmayacaksa kimse çikipi ’biktik bu hakemlerden, Avrupa’dan hakem gelsin, su pozisyonumuz verilmedi’ demesin” ifadelerini kullandi.

Spor Kulüpleri Yasasi taslagini inceledigini ve son seklinin genel kurulda sekillenecegini söyleyen Divan Baskani Ali Sürmen, "Ancak ben yasanin özellikle kulüplerin sirketlesmesinin önünü açtigini görüyorum. Asil orada da su degerlendirmeyi yaparim bunu Aralik ayindaki divan toplantisinda da söylemistim. Dernekle sirketin bagi koparilirsa o bag saglam kurulmazsa kulüplerin artik kimlere nasil satilacagina kulüplerin dernek genel kurullari karar veremez artik. Önemli hassasiyetlerden bir tanesi odur. Olumlu yönlerinden biri yöneticilere mali sorumluluk getiriyor. Ancak biz bunu 2018’de yaptik. Demek ki TBMM bizden çok geriden geliyor. Türkiye’de örnek olan bir tüzük maddesiydi ve tüzüge koymustuk. Esasen biz örnek olmusuzdur. Hem futbolumuzla hem tel örgüleri kaldirmakla hem de bu tüzük degisikligi ile Türk futbolunda hep örnek olmusuzdur. Olmaya da devam edecegiz. Spor Yasasi da genel kuruldan bana göre kisa zamanda geçmemeli ve çok tartisilmali. Spor Yasasi Taslagi hazirlanirken kulüplerden temsilci çagrildi mi, fikirler alindi mi? Özellikle Anadolu kulüplerinin fikirleri alindi mi? Bunlar önemlidir, bunlari önemsemezseniz yarin altta kalanin cani çikar" dedi.



"Futbolda adaletin saglanmasini bekliyoruz"

Sürmen, hakemlerin tekrar görevlerine dönüsüyle ilgili yorum yapmak istemediklerini belirterek, "Çünkü MHK’nin aldigi karari Tahkim de kaldirmis. O bir karar. Digeri de bir karar. Biz sadece buradaki yapilan islemin dayandirildigi son nokta olan sayin Nihat Özdemir’in ‘Göksel Gümüsdag’in istifamda sebeplerden birisi’ demesidir. Biz oradan geriye dogru gittigimiz zaman biz bu isimleri Trabzon Barosu olarak zaten Iki yil önce bunlari söylemisiz. Simdi de diyoruz ki bu iddialar dogru ise bu incelenmeden arastirilmadan Türk futbolu nasil temizlenir veya temiz olduguna nasil inanacagiz? Burada yapilmasi gereken Federasyonun en tepesindeki insanin söyledigi sözün altinda neler oldugunu arastirmak. Savciliktakiler bu sorusturmayi basin savcilari alir dosya numarasi belli çagirir hakemlerin manipüle edilmesi ne demektir? Sonucun manipüle edilmesidir ki yasaya aykiri bir sey. O nedenle bizim takibimiz ya da baronun takibi degil futbolda adaletin saglanmasini bekliyoruz "ifadelerini kullandi.

"Nihat Özdemir’in açiklamalari tarihi firsattir"

TFF eski Baskani Nihat Özdemir’in açiklamalarinin Anadolu kulüpleri açisindan tarihi bir firsat oldugunu söyleyen Sürmen, “Ya cesur bir savci çikip ‘bu futbolun manipülasyonudur’ diyecek ya da idari bir inceleme yapilacak. Yoksa yapilacak olan 16 Haziran’daki TFF baskani ve yönetim seçiminin her anlamda sorunlu geçecegi anlasilir. Seçim sonucuna göre güvenli olmayacaktir. Onu düsünecek olan delegasyondur, biz degiliz. Biz Trabzonspor olarak haklarimizi her zaman aradik, arariz. Zaman zaman arzu ettigimiz hedeflere ulasmamis olabiliriz ama Trabzonspor 4 büyükten biri olarak güçlüdür, haklarini aramasini bilir ama Anadolu’daki takimlarin çok dikkat etmesi lazim. Nihat Özdemir’in bu açiklamalari tarihi bir firsattir” dedi.

Kaynak: İHA