Robot Tasarlayan Samsunlu Lise Ögrencileri Amerika'da Dünya Sampiyonasinda Yarisacak

Dünyanin en prestijli robotik turnuvasi olan "FRC First Robotic Competition" Istanbul Turnuvasi’nda Türkiye sampiyonu olan Samsunlu lise ögrencileri, Amerika’nin Houston sehrinde 450’den fazla takimin katilacagi FRC Dünya Sampiyonasi’nda yarismaya hak kazandi.

Samsun’da 4 haftalik süre içinde robot tasarlayan lise ögrencileri, FRC First Robotic Competition Istanbul Turnuvasi’nda #8599 numara ve "Sharpline" ismiyle mücadele ederek Türkiye sampiyonu oldu. Toplari hedef yerlere atmak, tirmanma mekanizmasini tamamlamak gibi görevleri basariyla tamamlayan Sharpline takimi FRC Dünya Sampiyonasi’na katilmaya hak kazandi. Samsun’a gururu yasatan lise ögrencileri Amerika’da da basari elde etmek için kendilerine sponsor arayisi içinde olduklarini belirtti.

Takim kaptani olan 11. sinif lise ögrencisi Eftalya Sentürk, “First Robotic Competition (FRC) yillar önce Amerika’da First Vakfi tarafindan düzenlenmeye baslanmis çok büyük bir robotik yarismasidir. Bundan yaklasik 15 yil önce de Türkiye ayagi düzenlenmeye basladi.

Türkiye’de su anda 3 tane büyük bölgesel turnuva düzenleniyor. Biz de bu sene bunlardan 2’sine katilarak çesitli ödüller aldik. ‘First’ bilim ve teknolojiyi yaymak adina kurulmus bir vakiftir. Gençlerin bilim ve teknoloji, mühendislik becerilerini kazandirmak üzere tesvik eden bir kurulustur” dedi.



"Kazanan ittifakta olmayi hedefliyoruz"

Takimin mekanik kaptani Ömer Yüksek, “Öncelikle her yil ocak ayinda First Vakfi yeni bir tema açikliyor ve takimlara dört haftalik bir çalisma süreci veriyor. Takimlar ise açiklanan bu 4 haftaya göre robotlarini yapmaya basliyor. Bu yilki temada 4 bardan olusan bir tirmanma mekanizmasi vardi. 1 metre 30 santimden baslayarak, 2 buçuk metreye kadar robotlar 4 ayri sekmeden tirmanma yapiyorlardi. Bir robotumuzda öncelikle üst kismi atis yapan bir robot tasarladik. Son kisma kadar tirmanabilen bir robot tasarladik. Istanbul’daki katildigimiz yarismada winner ekibinde olarak Houston’da düzenlenecek dünya sampiyonasina katilma hakki kazandik. Bu Houston’da düzenlenen yarismaya birçok ülkeden yaklasik 450 takim katiliyor. Biz de 20 Nisan’da gerçeklesecek bu turnuvaya katilarak kazanan ittifakta olmayi hedefliyoruz" diye konustu.



"Birçok açidan ögrencilere beceri kazandiriyor"

Takimin mentörlügünü yapan Teknoloji Ögretmeni Murat Kaya ise “Bu takimimiz yaklasik 1 sene önce kuruldu. Takim olarak dünyanin en prestijli robotik yarismasi olan (First Robotic Competititon) FRC’ye katildik. FRC’nin gençlerimizin bilim ve teknoloji alanlarinda yeteneklerini gelistirmelerini saglayan, inovatif olmaya yönlendiren ve liderlik, iletisim gibi hayat becerilerini gelistirmeyi saglayan bir yapisi var. Birkaç kez bu yarismayi deneyimleme sansimiz oldu. Ilk katildigimiz turnuvada yari finale çiktik ve çok güzel bir süreci deneyimlemis olduk. Daha sonra çeyrek final ve Istanbul regionalda ittifaklarimizla final oynayarak Türkiye sampiyonu olduk. Simdi Amerika yolculugumuz için hazirliklara basladik. Takimi yazilim ekibi, mekanik ekip, PR ekibi ve elektronik ekip olarak dörde ayirdik. Herkes kendi alaninda uzmanlasmaya basladi.

Herkes görevini en iyi sekilde yerine getirdi ve parçalari birlestirdiginizde çok iyi bir takim ortaya çikiyor. Gençlerimizin mühendislik becerilerinin gelismesinin yani sira ögrenim hayatlari için çok güzel kapilar açilacak yurtdisi üniversite mülakatlarinda robotik yarismalarin oldukça önemsendigini de altini çizmek istiyorum. Yurt içindeki özel üniversiteler de artik FRC yarismasina katilmis ve basari almis ögrencilere özel burs imkani sagliyor. Gün geçtikçe Türkiye’de bu tür yarismalarin önemi artiyor. Bu tür yarismalar gençlerimizin mühendislik becerilerini ve anlik problem çözme becerilerini arttiriyor. Ülkemizi temsil eden tüm takimlara basarilar diliyorum. Gelecegimiz ve bilim emin ellerdedir" seklinde konustu.

E them Can Kara, Eftelya Sentürk, Ömer Yüksek, Derin Arslan, Mustafa Alper Kaya, Alim Efe Tokatlioglu ve Yavuz Selimhan Kaya’dan olusan takim FRC Dünya Sampiyonasi’na hazirlaniyor.

Kaynak: İHA