Gelecegin Bilim Adamlari Izmir'de Yarisiyor

Uluslararasi liselerarasi robotik yarismasi FIRST Robotics Competition (FRC), Izmir’de düzenlendi. Türkiye, Kazakistan ve Polonya’dan 35 takimin katildigi yarismada, liseli ögrencilerin tasarladigi endüstriyel robotlar yaristi.

30 yili askin süredir ABD’de devam eden liselerarasi global robot yarismasi FIRST Robotics Competition (FRC) etkinligi, ögrencilerin bilim ve teknolojiye olan ilgilerini artirmak amaciyla düzenleniyor. Sekiz yildir Türkiye’de de Fikret Yüksel Vakfi tarafindan düzenlenen ve liseli gençlerin STEM (Science, Techx Eng, Mat) alaninda liderlik yeteneklerini gelistirmelerine destek olan yarisma, artan takim sayisi ve programa olan yogun ilgi nedeniyle bu sezon üç ayri etkinlik olarak düzenlenecek. Sezonun ilk etkinligi, Izmir Büyüksehir Belediyesi ev sahipliginde düzenlendi.

Fuar Izmir D Salonu’nda gerçeklestirilen etkinlige, Türkiye, Polonya ve Kazakistan’dan 35 takim katildi.



Pandemi yarisma hazirliklarini etkiledi

Yarismaya, Bahçesehir Koleji Bahçesehir Anadolu Lisesi ögrencilerinin kurdugu ‘Team 6025 Adroit Androids’ takimi da katilim gösterdi. Takim üyelerinden Ahmet Kiliç, pandemi sebebiyle yarismaya hazirliklarinin aksadigini, ancak buna ragmen büyük çaba sarf ettiklerini söyledi.

Ahmet Kiliç, “Geçtigimiz senelerde geceleri de okulda kalinabiliyordu ama bu sene pandemi yüzünden gün içine yogunlastik. Su anda buradayiz” dedi.



“ABD’deki yarismalara hak kazanarak orada ülkemizi temsil etmek istiyoruz”

Yarisma hakkinda bilgi veren Kiliç, “Bu sene yarismada pota benzeri bir hazne var. Terminalden toplari alip robotlarla sut atiyoruz. Daha sonra isteyen takimlar hangar dedigimiz kisma tirmanabiliyor. O bölümün de farkli asamalari var. Takimlar 3’er kisiden olusuyor. Kirmizi ve mavi takimlar var. Isteyen su atiyor, isteyen tirmanabiliyor. Buna göre puanlama sistemi var ve en çok puani alan kazaniyor. Biz 7 senelik bir takimiz ama su anki ekibimizin üyelerinin çogunlugunun ilk senesi. Bazi veteranlarimiz, kaptanlarimiz ve mentörlerimiz var. Heyecanliyiz, bazen elimiz ayagimiza dolaniyor. Bizim iddiamiz her zaman var. Hedefimiz hep birincilik. Burada dereceye girip ABD’deki yarismalara hak kazanarak orada ülkemizi temsil etmek istiyoruz” dedi.



FIRST’ü daha fazla kitlelere ulastirmak hedefleniyor

Adroit Androids takiminin bir diger üyesi Ipek Devrim ise takimin geçmisinden ve amaçlarini anlatti. 2015 yilinda kurulan bir takim olduklarini söyleyen Ipek Devrim, “Su ana kadar yaptigimiz 70’ten fazla proje var. Bunun disinda da dünya sampiyonasinda ödül kazanan ilk Türk takimiyiz. Türkiye’nin öncü takimlarindan biriyiz diyebiliriz. Yaptigimiz isleri ve robotigi anlatarak FIRST’ü herkes için erisilebilir kilmayi amaçliyoruz. Hem Türkiye içinde hem uluslararasi alanda bu konuda iyi bir yere geldigimizi görebilirsiniz. Bu projeleri daha fazla kitlelere ulastirarak sonraki senelerde de devam ettirmeyi planliyoruz” diye konustu.

Her yil lise ögrencileri için düzenlenen uluslararasi robot yarismasi FRC, bilimi, teknolojiyi, matematigi ve mühendisligi içinde barindiran, bu alanlarda gençleri gelecegin kendine güvenen ve üretken liderleri olarak yetistirmeyi amaçliyor. 33 ülkeden ortalama 95 binin üzerinde ögrenciyi agirliyor. Takimlar tema kapsaminda, kendileri için belirlenen görevlerin üstesinden gelmeyi basarabilen robotlar gelistirmeye çalisiyor. Dünya çapinda bilinirlige sahip organizasyonda Türkiye en çok amatör takim çikaran ülkeler arasinda yer aliyor.

Kaynak: İHA