Spor Kulüpleri Ve Spor Federasyonlari Ile Ilgili Kanun Teklifi Milli Egitim Komisyonunda Kabul Edildi

Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonlari ile ilgili Kanun Teklifi Milli Egitim Komisyonunda kabul edildi.



Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonlari Kanun Teklifi, Milli Egitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda kabul edildi.

Teklifle, Spor anonim sirketi, bir spor kulübünün bagli ortakligi veya istiraki olarak ya da spor kulübünden bagimsiz sekilde Türk Ticaret Kanununa göre kurulan ve spor faaliyetinde bulunmak amaciyla Gençlik ve Spor Bakanligina tescilini yaptiran anonim sirketi olacak.

Spor kulüpleri, spor faaliyetlerine katilmak amaciyla gerçek veya tüzel en az yedi kisi tarafindan kurulacak. Spor kulübü kurmak için kurulus bildirimi, tüzük ve gerekli diger belgelerle birlikte Gençlik ve Spor Bakanligina basvuruda bulunulacak.

Spor kulüplerinin bir spor dalinda faaliyetlere katilabilmesi, bu spor dalinin bagli oldugu spor federasyonu tarafindan tescil edilmesine bagli olacak. Ilgili spor dali tescilleri, spor federasyonlari tarafindan ayrica bakanliga bildirilecek.

Spor kulübüne üyelik için özel kosullar aranmayacak ve kisinin fiil ehliyetine sahip olmasi yeterli görülecek. Üyelik basvurusu yazili olarak yapilacak ve kulüp yönetim kurulunca 30 gün içinde karara baglanacak. Üyelik için ilgili mevzuat veya tüzükte aranan nitelikleri sonradan kaybedenlerin üyeligi kendiliginden sona erecek. Spor kulüplerinin tüzüklerinde üyeligi hukuka aykiri sekilde sinirlayacak hükümlere yer verilmeyecek.

Spor kulüpleri en az genel kurul üye tam sayisinin dörtte üçünün katilacagi genel kurul toplantisinda, toplantiya katilanlarin en az salt çogunlugunun oyu ile alinacak kararla ayni ilde bulunan baska bir spor kulübü ile birlesebilecek.

Spor kulüplerinin birlesmesi Gençlik ve Spor Bakanliginin iznine tabi olacak.

Spor kulüpleri, ilk genel kurul toplantisinin kanunda öngörülen sürede yapilmamis ve zorunlu organlarin olusturulmamis olmasi, tüzük geregince yönetim kurulunun olusturulmasinin olanaksiz hale gelmesi, olagan genel kurul toplantisinin iki defa üst üste yapilamamasi durumunda kendiliginden sona erecek.

Gençlik ve Spor Bakanligi tescile iliskin sartlari kaybeden, organlarini kanuna aykiri olarak olusturan ve yazili ihtara ragmen bu aykiriliklari 3 ay içinde gidermeyen, taahhüt ettigi hiçbir spor faaliyetine izinsiz ve mazeretsiz olarak üst üste üç yil katilmayan spor kulüplerinin, spor faaliyetlerine katilmasini yasaklayabilecek.

Spor kulüpleri dernek statüsünden çikariliyor ve anonim sirket olarak tescil edilmelerinin önü açiliyor. Türk Ticaret Kanunu’na göre kurulan ve tüzel kisilik kazanan anonim sirketler, Gençlik ve Spor Bakanligi tarafindan tescil edilmeleri ile spor anonim sirketi vasfini kazanacak.

Spor federasyonlari, belirli liglerde yer alabilmek için spor anonim sirketi statüsünde olma yükümlülügü ve bu sirketler için ödenmis sermayesi bir milyon liradan az olmamak üzere asgari sermaye zorunlulugu getirebilecek.

Bakanlik, tescile iliskin sartlari kaybeden, organlarini bu kanuna aykiri olarak olusturan ve bakanlik tarafindan yapilan yazili ihtara ragmen bu aykiriliklari ihtar tarihinden itibaren 3 ay içinde gidermeyen, taahhüt ettigi hiçbir spor faaliyetine izinsiz ve mazeretsiz olarak üst üste üç yil katilmayan, spor anonim sirketlerinin bakanlik nezdindeki tescillerini iptal edecek.

Spor anonim sirketleri, faaliyette bulunacaklari spor dalini ilgili spor federasyonuna tescil ettirmek zorunda olacak. Taahhüt ettigi spor dali faaliyetlerine izinsiz ve mazeretsiz olarak üst üste 3 yil katilmayan spor anonim sirketlerinin bu spor dallarina iliskin tescilleri ilgili spor federasyonu tarafindan iptal edilecek.

Teklifle, profesyonel spor faaliyetinin tanimi ve unsurlarina iliskin düzenleme yapilarak mevzuattaki hukuki boslugun giderilmesi amaçlaniyor. Spor federasyonunun üyesi oldugu uluslararasi kuruluslar tarafindan profesyonel olarak kabul edilen ve mevzuata göre profesyonel faaliyette bulunulmasina izin verilen spor dallarinda, bir spor kulübü veya spor anonim sirketine sözlesme iliskisi ile bagli biçimde profesyonel olarak spor faaliyetinde bulunulabilecek.

Spor kulüpleri ve spor anonim sirketleri, profesyonel olarak kabul edilen ve izin verilen spor dallarinda faaliyette bulunmak üzere profesyonel sube açabilecek.,

Spor federasyonlarinin yönetiminde yasanacak aksakliklari önlemek amaciyla teklifle belirlenen nedenlerle olagan genel kurul süresini beklemeden olaganüstü genel kurul yapilmasi mümkün hale getiriliyor.

Disiplin kurulu üye sayisinin toplanti yeter sayisinin altina düsmesi nedeniyle yapilacak olaganüstü genel kurulda sadece disiplin kurulu üyelerinin seçimi yapilacak. Mali genel kurul ise 2 yilda bir ana statüde belirtilen tarihte yapilacak.

Spor federasyonu çalisanlari genel kurul delegesi olamayacak. Genel kurulda kulüplerin delege sayisi, toplam delege sayisinin yüzde 60’indan az olamayacak. Genel kurulun delege sayisinin yüzde 10’u bakanlik delegelerinden olusacak.

Teklifle, spor federasyonlarinin genel kurullarinin görevleri de düzenleniyor.

Kanun teklifine göre, yönetim kurulu, spor federasyonunun yönetim ve temsil organi olacak.

Yönetim kurulu üyeleri, genel kurul tarafindan seçilen federasyon baskani dahil 11 asil ve 11 yedek üyeden olusacak. Kurulun en az iki asil üyesinin, ilgili spor dalinda olimpiyat, paralimpik ve deaflimpik oyunlari ile büyükler dünya veya Avrupa sampiyonalari ya da kupalarinda milli olan ve en az bir yil önce faal sporculugu birakmis sporcu olmasi zorunlu olacak.

Kaynak: İHA