Ahmet Agaoglu Açiklamasi 'Birçok Sorun Varken, MHK'nin Karari Gündeme Oturdu'

Kulüpler Birligi Vakfi Baskani Ahmet Agaoglu, bugün gerçeklesen toplantinin ardindan sporun birçok sorunu oldugunu ve bunlarin konusulmadigini söyleyerek, “Anadolu kulüplerinin gelirleri yüzde 80-90 düstü. Birçok sorun varken, gündemde MHK’nin karari var” dedi. Agaoglu, ligin tescil edilmesi tartismalariyla ilgili de, “Neye dayanarak lig tescil edilmeyecek” diyerek tepki gösterdi.

Kulüpler Birligi Vakfi’nin Maslak’ta bulunan binasinda gerçeklesen toplantinin ardindan Baskan Ahmet Agaoglu, basin mensuplarina açiklamalarda bulundu. 3 ana gündem maddesiyle toplandiklarini ifade eden ve bu maddelerin ilkinin Rusya-Ukrayna savasiyla ilgili oldugunu söyleyerek sözlerine baslayan Agaoglu, “Bundan 15 gün önce Ukrayna Profesyonel Lig Birligi, vakfimizla iletisime geçti. Çesitli kulüplerin altyapilarindaki 150’ye yakin sporcusunun antrenman, barinma ve beslenme sorunu yasadiklarini ifade ettiler. Bu sporcularin kulüplerimizin altyapisinda konuslandirilmasinin mümkün olup olamayacagini sormuslardi. Biz de bir çalisma yaptik ve altyapi imkanlari olan kulüplerimize öncelik verdik. Trabzonspor 60 sporcuya, Rizespor 50 sporcuya, Antalyaspor, Kayserispor ve Sivasspor da 33 sporcuya antrenman, barinma, beslenme ve malzeme konusunda kapilarini açti. Bu 5 kulübün ötesinde biz imkanlari elveren kulüplerden talepte bulunduk. Bazi kulüplerimizin altyapisinda yeterli barinma imkani yok. Bazilarinin kamp tesisleriyle antrenman tesisleri arasinda uzun mesafeler var, ulasim araçlariyla yolu kat ederek gidiyorlar. Bu baglamda Disisleri Bakanimiz Mevlüt Çavusoglu, Disisleri Bakan Yardimcimiz Yavuz Selim Kiran, Disisleri Bakanligi Sözcümüz Tanju Bilgiç ve Ukrayna Büyükelçimiz Yagmur Ahmet Güldere’ye tesekkür ederim. Çalismalarimiz gerçeklesti. 180 kisilik bir uçak kiraladik. Yarin Polonya-Ukrayna sinirindaki havalimanina gidecek. Yarin 143 sporcu ve 11 ebeveyn, saat 14.00’te Trabzon havalimanina intikal edecek ve buradan kulüplerine dagitilacak. Bütün temennimiz savasin kisa sürmesi ve bu sporcularin ana yurtlarina dönmesi. Ama biz planlamamizi 6 ay ila 2 yil arasinda bu sporculara ev sahipligi yapacak sekilde yaptik” ifadelerini kullandi.

“Anadolu kulüpleri çok ciddi bir gelir kaybina ugradi”

Naklen yayin ihalesiyle ilgili olarak pazartesi günü TFF’de bir toplanti gerçeklesecegini ifade eden Ahmet Agaoglu, “Bütün kulüp baskanlarinin katilmasi beklenen bir toplanti planlanmisti. Bugün yaptigimiz toplantida tüm kulüp baskanlari bütün yetkiyi bana vererek, benim görüsmem konusunda fikir birligine vardilar. Ben tek basima katilacagim bu toplantiya. Belki ilerleyen günlerde ya da toplanti bitince bir açiklama yapilabilir. Son günlerde kamuoyunu sikça mesgul edilen ve futbolun baska sorunu yokmus gibi sikça konusulan MHK’nin aldigi karar ve Tahkim Kurulu’nun bu karari bozmasi var. Bizi bekleyen çok önemli sorular var aslinda. Yayin ihalesi var. Kulüplerimiz çok ciddi bir gelir kaybina ugradi. Anadolu kulüplerinin gelirlerinin yüzde 80’ini yüzde 90’ini naklen yayin gelirleri karsiliyor. Finansal stabiliteyi saglayamadiginiz takdirde, gelir-gider tablonuzu dengeleyemediginiz takdirde, sportif performansin artmasinin asla mümkün olmayacagi herkesin malumu oldugu bir dönemde, Anadolu kulüplerinin finansal sikintida oldugu dönemde, teklif edilen rakamlarin hiçbir sekilde Anadolu kulüplerinin ya da Türk futbolunun ihtiyaçlarina cevap vermedigi herkesin malumu. Bunun yaninda önümüzde bir spor yasasi var. Bununla alakali olarak kulüplerin, yöneticilerin, derneklerin çok ciddi endiseleri var. Bu 20 senelik bir çalismanin ürünü ama bizim elimize ulasan taslakta çok ciddi soru isaretleri ve endiseli oldugumuz maddeler var. Bunun da komisyonda görüsülmesi konusunda adim atmamiz lazim. Yasa çiktiktan sonra, yapilacak olan itirazlarin ve sorunlarin izole edilmesi, yeniden düzenlenmesi o kadar kolay olmuyor” diye konustu.



“TFF’yle ilgili sikintilarin çözülecegi yer genel kuruldur”

Futbolda birçok sikinti olmasina karsin son günlerde odak noktasinda MHK’nin aldigi karar oldugunu söyleyerek devam eden Kulüpler Birligi Baskani Ahmet Agaoglu, “Birçok sikinti olmasina karsin döndük dolastik MHK’nin aldigi karari konustuk ve bugün bununla alakali TFF’de yasanan bir istifa ve 3 kulübün yaptigi bir açiklama var. Her kulüp kendi sitesinde açiklamalarini yapmakta özgürdür. Ancak bilmek zorunda oldugunuz bir konu var, TFF ülke futbolunun amiridir. Yasalarin kendilerine verdigi yetkiler var. Alinan kararlar, yürürlüge koyacaklari yönetmelikler ve kurullarin olusumuyla alakali tek yetkili kurum TFF’dir. Dolayisiyla tüm sorumluluk da kendilerinindir. Bunu da daha önce belirttiler. MHK’nin aldigi karar ya da Tahkim Kurulu’nun karari, içinize sinebilir ya da sinmeyebilir. Netice olarak amir kurumun kararidir, sorumlusu da TFF’dir. Yasanan sikintilarin çözülecegi tek yer de TFF’nin genel kurulludur. Sikinti varsa, isleyiste tikanmislik varsa, alinan kararlar spora zarar veriyorsa, bunun hesabi medyada degil, genel kurulda sorulur. Haziran ayinda bir genel kurul var. Eger bir sikinti varsa, orada söylenir. TFF Baskani ve Yönetimi’nden de memnun olmayabilirsiniz ve karari genel kurulda verilir. Eger biz yapiyi yipratirsak, ülke futbolu ve hepimiz kaybederiz. Kisiler gidebilir, farkli isimler gelebilir. Son 20 yilda 8 ya da 9 farkli yönetim kurulu görev aldi. Dedigim gibi bunun konusulacagi nokta genel kuruldur. Biz burada Kulüpler Birligi olarak kulüplerin menfaati dogrultusunda hareket ediyoruz. Ancak burada ülke futbolunu yönetmiyoruz, ülke futbolunu TFF yönetiyor” açiklamasini yapti.

“Hangi dayanakla lig tescil edilmeyecek?”

Ligin tescil edilmemesi tartismalari hakkinda da konusan Agaoglu, “Toplumda gereksiz gündem olusturulan durumlar. Ligin tescil edilmemesi için hangi sebebi göstereceksiniz? Neye ve hangi veriye dayanarak bu söyleniyor. Suni gündem olusturmak için ortaya atilan konular bunlar. Küme düsmenin kalkmasi ya da lig tescil edilmesin diye bir konu konusulmadi bugün. Ülke futbolunun birçok sorunu var. Türk futbolunun finansmani açisindan son derece önemli olan naklen yayinla ilgili kimse tek kelime etmiyor. MHK’nin aldigi karar çikana kadar çok sik tartisiliyordu ama bir anda unutuldu. Bütün kulüpleri ve federasyonlari yakindan ilgilendiren spor yasasi neredeyse kanunlasmak üzere. Bu tartismanin odaginda olan isimlere soruyorum, tasariyi okudunuz mu? Tabii ki kimse okumadi. Ülke sporunun genel sorunlari yerine bu tartismalarla suni gündem olusturuluyor. Suni de degil aslinda ama bunun daha önce zamanlama ve sekil olarak uygun olmadigini söyledik” diyerek sözlerini tamamladi.

Kaynak: İHA