KTÜ'lü Ögrenciler NASA Tarafindan Düzenlenen Yarismada Uydu Firlatacak

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Uzay Kulübü ögrencileri tarafindan hazirlanan uydu, NASA tarafindan düzenlenen yarismada gökyüzüne firlatilacak. Amerikan Astronomi Toplulugu (AAS) ve Amerikan Ulusal Havacilik ve Uzay Dairesi (NASA) ile uzay ve havacilik teknoloji sirketi tarafindan düzenlenen dünyanin en prestijli model uydu yarismasi olan CanSat Competition’da Karadeniz Teknik Üniversitesi Uzay Kulübü ögrencileri finalde yer alacak.

Türkiye’deki Teknofest Türksat Model Uydu Yarismasina 6 yildir katilan tek ekip olma özelligine sahip olan KTÜ Uzay Kulübü, dünyanin en prestijli model uydu yarismasi olan CanSat Competition’da finalde yer alacak. Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisligi bölümü ögrencileri Kadri Can Ülker, Alipasa Öksüz, Mustafa Durukan, Enes Mercan, Makine Mühendisligi Bölümü ögrencisi Murat Duysak, Bilgisayar Mühendisligi Bölümü ögrencileri Yunus Gündüz, Mustafa Filiz, Gemi Insaati ve Gemi Makinalari Mühendisligi Bölümü ögrencisi Resul Yilmaz, Harita Mühendisligi ögrencisi Duhan Günsel’den olusan 9 kisilik KTÜ UZAY CanSat takimi ön tasarim rapor asamasini yüzde 99,0741 puanla tamamlayarak dünya 4.’sü oldu. Ön elemenin ardindan ilk 48 takim arasina girerek finallere gitmeye hak kazanan KTÜ Uzay Kulübü, 1 Nisan tarihinde Kritik Tasarim Raporu’nu gönderecek. Sonrasinda çevresel testleri gerçeklestirecek olan ögrenciler, 9-12 Haziran tarihlerinde ise Amerika Birlesik Devletleri Virginia eyaletindeki Virginia Tech Üniversitesi kampüsünde uydularini roketle 700 metreye firlatacak.

Ögrencilerin ürettigi Model Uydu, 700 metre irtifadan yere inerken çesitli haberlesme ve mekanik görevlerini gerçeklestirecek. Uçus sonrasi hakemlere yapilacak sunumlar sonrasinda yarisma sonucu belirlenecek. Dünyada 100 üzerinde basvuru alan yarismada KTÜ Uzay CanSat Takimi basarilarini devam ettirmek için atölyelerinde gönüllü olarak çalismalarina devam ediyor. 7 aylik zorlu bir sürecin sonucu olacak uçus sonrasinda dünya birinciligi hedefleyen takimin kaptani Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Elektrik Elektronik Mühendisligi Bölümü 3. sinif ögrencisi Kadri Can Ülker, “Bu sene takimimizin Amerika’da katilacagi yarismada takim kaptanligini üstlenmekteyim. Geçtigimiz rapor asamasini yani ilk eleme olan asamayi dünya dördüncüsü olarak tamamladik. Önümüzdeki kritik tasarim asamasi ve sonraki testler sonucunda 9-12 Haziran tarihinde Amerika’daki CanSat yarismasina katilacagiz. Öncelikle bizim katildigimiz yarismalar model uydu üzerine yapilan yarismalar. Bu yarismalarin ana amaci haberlesme uydusunun görevlerini yer yüzünde icra etmektir. Bunu yapmak için de uydularimiz bir rokete konulup 700 metre irtifaya gönderiliyor. 700 metre irtifadan yere inerken üzerindeki çesitli sensör verilerini yer istasyonumuza aktarmaktalar. Bu konsept, bizim yarismalarimizda ana isleyis seklindedir" dedi.



"Sansimizi çok yüksek görüyorum"

Yaptiklari tasarimlarin daha önce dünyada yapilmadigini belirten Ülker, "Geçtigimiz senelerde NASA’nin Mars’ta bir görevi olan bir helikopter havalandi ve indi. Bunu aslinda mesela Mars’in üzerine birakilan bir cihaz olarak düsünebilirsiniz. Bu uydu inis yaparak üzerindeki sensörler yardimiyla verileri toplayarak dünyamiza iletebilir. Amerika’daki yarisacak ekip 9 kisiden olusmakta. Ekibimizde Elektrik Elektronik Mühendisligi, Harita Mühendisligi, Bilgisayar Mühendisligi, Makine Mühendisligi bölümünden ögrenciler bulunuyor. Sansimizi çok yüksek görüyorum. Birincilige oynayan bir takimiz. Insallah Amerika’dan birincilikle dönecegiz. Yarismaya, Amerika’dan Avrupa’dan, Endonezya, Hindistan, Çin, Türkiye’den takimlar katiliyor. Bizi aslinda en çok Türkiye içindeki takimlar zorluyor. Bunun yaninda Hindistan zorlayabilir. Ön tasarim raporumuzu Subat’ta gönderdik ve rapor sonucunda Amerikan hakemlerle bir sunum gerçeklestirdik. Bu sunum sonucunda bizim rapor puanimiz yüz üzerinden 99,07 olarak belirlendi. Bu puanla da dünya dördüncüsü olarak siralamada yer aldik. Önümüzdeki 1 Nisan’da kritik tasarim raporu var bunun için çalismalarimiza devam ediyoruz. Hedefimiz birincilik. Kurdugumuz vizyon ve misyon dogrultusunda ülkemizdeki uzay çalismalarina ilerde yön vermek amaciyla bir küp uydu projesi bunun yaninda yer istasyonu projesi gütmekteyiz. Bunlarin yaninda kulübümüzden mezun olan ögrencilerimizin Türkiye’de savunma sanayi ve uzay ve havacilik alaninda çalismalara devam ettigini biliyoruz ve bunlari destekliyoruz" ifadelerini kullandi.

2016 yilinda 3.’lük derecesi, 2021 yilinda iki ekibiyle 3.’lük ve 4.’lük dereceleri elde eden KTÜ Uzay Kulübü, uluslararasi arenada ise 2019 yilinda Iran’da düzenlenen Model Uydu Yarismasinda Profesyonel Kategoride 3.’lük ve 2021 yilinda düzenlenen Latin Amerika Roket Yarismasinda 2.’lik ödülü elde etti.

KTÜ Uzay Kulübü, Türkiye’de uzaya olan farkindaligi arttirmak ve bu alandaki teknoloji çalismalarini yayginlastirmak anlaminda yarisma sonrasi bir girisim ile Türkiye’de uzay çalismalarina katkida bulunmak istiyor.

Kaynak: İHA