Türkiye Sampiyonu Robot, ABD'de Dünya Robotlarina Meydan Okuyacak

‘Naci’ ismini verdikleri robotuyla Vex Robotics Türkiye finallerinde ‘TFL Robotics’ Türkiye Sampiyonu olan Tekirdag Ebru Nayim Fen Lisesi robotik takimi ögrencileri, ABD’de 800 robotun katilimi ile yapilacak dünya robot yarismalarina katilmaya hak kazandi.

Tekirdag’in Süleymanpasa ilçesinde bulunan Ebru Nayim Fen Lisesi ögrencilerinin kendi aralarinda kurduklari takim ile ögretmen ve okul yönetiminin de destegiyle yaptiklari robotla ülke genelinde dereceye giren 42 robotun katildigi ‘TFL Robotics’ Türkiye Sampiyonasina katildi.

Robotlarin yaristigi müsabakalarda, Ebru Naim Fen Lisesi ögrencileri ‘Naci’ ismini verdikleri robot ile birinciligi elde ederek, hem Türkiye sampiyonu oldular hem de Mayis ayinda dünya genelinde dereceye girmis 800 robotun katilimi ile Amerika Birlesik Devletlerinde düzenlenecek olan dünya robot yarismalarina girmeye hak kazandi. Ülkenin gururu olan Tekirdagli lise ögrencileri ve okul hocalari gazetecilere açiklamada bulundular.

Hayaldi gerçek oldu

Takimin kaptani Büsra Gülen yaptigi açiklamada, “Robotumuzun 2 farkli kolu var. Hem yukariya kaldirmaya yönelik, hem de genel tasimaya yönelik iki farkli sistemimiz var. Dünya sampiyonasina katilmayi zaten hedefliyorduk. Gerçek olmasi hayal gibiydi. Suan çok mutluyuz. Gerçek olduguna inanmakta güçlük çekiyorum. Hepimizde güzel bir heyecan var. Dünya sampiyonasindan bos dönmek istemiyoruz. Orada da güzel bir final oynamak isteriz. Her sekilde bir ödül ile dönmek isteriz. 2020’den beridir ayni isi yapiyoruz. Her seferinde tema degisiyor. Her sene o temaya yönelik en iyi robotu yapmaya çalisiyoruz. Bu senden sonra baska bir tema açiklanacak. Ona uygun bir robot ile baska bir sampiyonaya daha gitmeyi istiyoruz. Takiminizin yüzde 90’i mühendis olmayi hedefliyor. Gelecekteki becerilerimizi temellendirdigimizi düsünüyoruz. Herkesin burada kendine bir seyler kattigini söyleyebilirim. O yüzden çok faydali oluyor” dedi.



Dünyada dereceye giren 800 robot yarisacak

Ebru Naim Fen Lisesinde Bilgisayar Ögretmeni Sedat Eren ise yaptigi açiklamada ise “Burada arkadaslarimizla beraber yaklasik 5 aylik bir çalismalari neticesinde bir robot tasarladilar. Bununla da Türkiye sampiyonasina katildik, tabi bu olayin öncesi de var, 3 yil öncesinde baslattigimiz bir projeydi bu. Biraz maliyetli bir süreç tabii ki kolay degil bunlari alip, tasarlayip, üretmek. Ögrencilerimiz çok çalistilar, gece çalistilar hafta sonu çalistilar. En son 19-20 Mart’ta Istanbul’da gerçeklesen Türkiye Sampiyonasi finallerine katildik. Orada da finale kadar etap etap geçerek önce siralama turlarini namaglup tamamlayip daha sonra çeyrek final, yari final ve final etaplarini kazanarak Türkiye sampiyonu oldular. Ülkemizi insallah, mayis ayinda Amerika’da yapilacak dünya finallerinde temsil edecekler. Robotik yarismasinin temasi aslinda bir robot savasi tarzinda degil, iki takima karsi, iki takim belli bir hedef dogrultusunda en yüksek puani toplamaya odakli bir yarisma bu. Bir ittifakiniz oluyor karsi tarafta da iki tane rakibiniz oluyor. Her sene temasi degisiyor bu yarismanin bu sene dubalar var onlari tahterevalliye çikartmak, halka toplamak tarzi bir temasi var. Geçtigimiz yillarda küpleri istifleme tarzinda bir temasi vardi. Önümüzde ki yil yine degisecek yani çocuklar yeniden bir robot tasarlayacaklar. Isin güzel tarafi da bu zaten. Burada her iki takimin iki ayri bölgesi var amaç dubalari kendi bölgelerine çekerek en yüksek puani toplamak. Yarisma ortaminda da zaten genellikle özel okullar oluyor çünkü maliyetli bir süreç. Bir devlet okulu olarak Türkiye Sampiyonasini kazanmak gerçekten sasirtici oldu her seyden önce. Finallerde 42 takim vardi. Takim Amerika bileti kazandi. Bizde bu takimdan bir tanesi olduk. ABD’de yapilacak olan dünya sampiyonasina 800 takim katiliyor ve bu vex world olarak geçiyor. Dünya’da en genis katilimli robot turnuvasi rekorlar kitabina da girmis durumda’’ diye konustu.

Kaynak: İHA