Konya, 5. Islami Dayanisma Oyunlarina Hazirlaniyor

Konya’da 9-18 Agustos tarihlerinde düzenlenecek olan 5. Islami Dayanisma Oyunlarinin Denetim ve Koordinasyon Komitesi basin toplantisi gerçeklestirildi.

Islami Dayanisma Oyunlari ISSF Denetleme ve Koordinasyon Komitesi Toplantisi ve Kafile Baskanlari Toplantisi 15-21 Mart tarihleri arasinda Konya’da düzenlendi.

47 ülkeden 70 delegenin katildigi toplantida, Gençlik ve Spor Bakan Yardimcisi ve Konya 2021 Genel Koordinatörü Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz, Uluslararasi Islami Dayanisma Spor Federasyonu (ISSF) Asbaskani Hamad Kalkaba, ISSF Denetleme ve Koordinasyon Komitesi ve organizasyonda görev alan tüm direktörler yer aldi. Toplantilarin ardindan Halis Yunus Ersöz ve Hamad Kalkaba basin mensuplarina açiklamalarda bulundu. Toplantida konusan Gençlik ve Spor Bakan Yardimcisi ve Konya 2021 Genel Koordinatörü Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz, dün oyunlar öncesi ilk kafile baskanligi toplantisini gerçeklestirdiklerini belirtti.

Rekor sayida katilimla 47 ülkeden 70 delege ve online olarak 9 ülke temsilcisinin toplantiya istirak ettigini kaydeden Halis Yunus Ersöz, “Islami Dayanisma Spor Federasyonu’nun izleme sorumlulugunu yerine getiren Denetleme ve Koordinasyon Komitesi üyeleri bizlerle beraber oldu. Kafile baskanlari 15 Mart tarihinden itibaren Konya’da Islami Dayanisma Oyunlari organizasyonunda kullanilacak spor tesisleri, saglik alanlari ve konaklama alanlarini gezerek incelemelerde bulundu. Dün yapilan toplantida oyunlarin hazirlik çalismalari ile ilgili bilgilendirildiler, görüs ve önerilerini paylastilar. Kendilerini Konya’mizda agirlamaktan büyük onur duyduk. Umuyorum buradan güzel hatiralarla ve oyunlarin hazirlik çalismalarina yönelik pozitif düsüncelerle ayrilacaklar” dedi.



"Hazirliklarimizi bütün hiziyla sürdürmekteyiz"

Ülke olarak Konya 2021 5. Islami Dayanisma Oyunlari’na ev sahipligi yapmanin hakli gururunu yasadiklarini aktaran Ersöz, “Oyunlarin ev sahibi ülke anlasmasi, 19 Aralik 2019 tarihinde Konya Selçuklu Kongre Merkezinde düzenlenen görkemli bir törenle imzalanmisti. Tüm dünyada büyük degisikliklere yol açan ve spor organizasyonlarinin uygulanmasinda da ciddi kisitlari beraberinde getiren Covid-19 salginindaki azalmayla birlikte 9-18 Agustos 2022 tarihleri arasinda Konya’da oyunlari en iyi sekilde düzenleyebilmek için hazirliklarimizi bütün hiziyla sürdürmekteyiz. Malumunuz oyunlarin ana gayesi Islam cografyasinda spor yoluyla dosdogru dayanismayi, kardesligi, birlikteligi saglamaya katkida bulunmaktir. Islam dünyasinda tarihsel kardeslik baglarinin üzerine insa ettigimiz güçlü bir birliktelik var. Ama dünyanin içinde bulundugu kosullari, krizlerin, savaslarin, özellikle de Islam dünyasindaki karsiliklara dikkate aldigimizda, bu birlikteligi bugün daha fazla ihtiyacimiz olmaktadir. Bizler el birligiyle mevcut is birligi ve dayanismayi daha da artirmayi hatta bu kardesligi, dayanismayi ve barisi tüm dünyada büyütmeyi arzu ediyoruz. Agustos ayinda gerçeklestirecegimiz Islami Dayanisma Oyunlari aslinda bu yolda büyük asamalar kat edebilecegimizi gösteren önemli bir firsat ve organizasyon olarak karsimizda duruyor” seklinde konustu.



"Hedefimiz 56 Islam ülkesinin tamaminin katilimini saglamak"

Oyunlarin Türkiye ve Islam dünyasina yakisir bir sekilde düzenlenmesi için hazirlik çalismalarini yürütmek üzere Oyunlar Genel Koordinatörlügü bünyesinde gerekli olan bütün dönemsel, idari ve teknik birimleri olusturduklarini anlatan Ersöz, “Ulasim, saglik, güvenlik, spor organizasyonlari, medya, iletisim ve dis iliskiler çalismalarini yürütmek için 14 koordinatörlük tesis ettik. Temel hedefimiz 5. Islami Dayanisma Oyunlarina 56 Islam ülkesinin tamaminin katilimini saglamak. Bu baglamda oyunlara 56 Islam ülkesinden 3 bini askin sporcunun yaklasik 2 bin teknik ve idari heyet temsilcisinin, ülke baskanlarinin ve spor bakanlarinin katilimini beklemekteyiz. Umarim bu hedefe hep beraber ulasacagiz. Oyunlari 19 spor bransi, 1 geleneksel gösteri bransi, 4 paralimpik spor bransi olmak üzere toplam 24 spor bransinda düzenleyecegiz. Bu branslar; atletizm, aticilik, 3x3 basketbol, bisiklet, bocce, jimnastik, eskrim, futbol, güres, halter, hentbol, judo, karate, kickboks, masa tenisi, okçuluk, tekvando, voleybol ve yüzme spor branslarindan olusmakta. Yine geleneksel gösteri bransi olarak da geleneksel Türk okçulugu bransi oyunlar çerçevesinde tertip edilecek. Paralimpik branslar ise atletizm, okçuluk, yüzme ve masa tenisidir” ifadelerini kullandi.

ISSF Asbaskani Hamad Kalkaba da, ISSF adina görevlerinin komite olarak bu oyunlarin organizasyonuna destek olmak, yapilan adimlari da izlemek ve koordinasyon görevini yerine getirmek oldugunu ifade ederek, “Bu anlamda burada gördüklerimizden dolayi emegi geçen herkese tesekkürlerimizi iletiyoruz. Konya’daki tüm görevlerimizde ve seyahatlerimizde bizleri en iyi sekilde misafir ettiler. Hep birlikte oyunlarin gerçeklestirilecegi spor tesislerini ve konaklama alanlarini gezdik ve gördük ki Islam Toplulugu atletlerinin, sporcularinin çok keyifle vakit geçirecekleri ve her imkani da rahatlikla kavusabilecekleri bir organizasyon mevcut” seklinde konustu.

Oyunlarin kendileri için en önemli etkinlik ve ellerindeki en güçlü enstrüman oldugunu ifade eden Uluslararasi Islami Dayanisma Spor Federasyonu (ISSF) Asbaskani Hamad Kalkaba da, “Bu oyunlar vesilesiyle hem Konya’yi, hem de dinimizi, dinimizin degerlerini en iyi sekilde dünyaya tanitmak bizim elimizde. Islam dini adina hepinizin bildigi gibi yapilan birçok terörizm veya siddet içerikli eylemler de söz konusu. Aslinda Islam dininin bunlardan ne kadar uzak oldugunu, baris ve kardeslik dini oldugunu iletmek hepimizin görevi ve bu görevi yerine getirmek için de elimizdeki en güçlü araçlarinda bir tanesi de 5. Islami Dayanisma Oyunlari olacak. TV, basin, sosyal medya, tüm mecralarda sizlerin de gayretleri ve destekleriyle uluslararasi toplumu bu alanda ikna etmeli ve hem Türkiye hem de ev sahibi Konya adina en iyi imaji, en olumlu imaji sergilemeliyiz” diye konustu.

Kaynak: İHA