Katildigi Turnuvadan 5 Altin Madalya Ve 2 Türkiye Rekoruyla Döndü

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde düzenlenen Paletli Yüzme Bireysel Açik Yas Bahar Sampiyonasi’nda yarisan 25 yasindaki Derin Toparlak, turnuvadan 5 altin madalya kazanirken bir de 2 yeni Türkiye rekoruna imza atti. Toparlak, simdi ise Dünya Oyunlari’nda ülkesini gururlandirabilmek için çalisiyor.

Türkiye Sualti Sporlari Federasyonu Baskanligi tarafindan organize edilen Paletli Yüzme Bireysel Açik Yas Bahar Sampiyonasi 24 farkli spor kulübünden 152 sporcunun katilimiyla Kocaeli’nin Gebze ilçesinde bulunan olimpik yüzme havuzunda gerçeklestirildi.

Paletli Yüzme bransinda Ankara, Istanbul, Gaziantep, Edirne, Çorum ve Kocaeli olmak üzere 6 farkli ilden 85 erkek, 67 kadin sporcunun 3 gün boyunca 5 farkli seansta palet vurdugu organizasyonda Bakirköy Ata Spor Kulübü sporcusu Derin Toparlak, 400 metre yarisinda 3.02.27‘lik derecesiyle ve 800 metre yarisinda 6.26.78’lik derecesiyle iki yeni Türkiye Rekorunun sahibi oldu. Toparlak ayni zamanda bu turnuvada 5 altin madalya kazandi.

Derin Toparlak: "5 altin madalya benim ilk defa aldigim bir sey oldu"

10 yildir paletli yüzme sporuyla ilgilendigini söyleyen Derin Toparlak, "Su anda paletli yüzme büyüklerde bin 500 metrede 5bin metrede dünya sampiyonuyum. Bin metrede de dünya üçüncülügüm var. Su anda bir Türkiye Sampiyonasindaydik. Burada 5 tane altin madalya aldim. Uzun bir aranin ardindan Türkiye olarak ilk defa bir yarisa giriyoruz. Çünkü pandemi sebebiyle yarislarimiz yazdan beri yapilmiyordu. Su an ilk yaris herkes için çok heyecanliydi. Elimizden geleni yaptik ve bence benim için çok iyi bir yaris oldu. Çok memnunum sonuçlardan. Bu yarista ben 5 tane yarista yüzdüm. Bin 500 metrede birincilik aldim, 200 metrede birincilik aldim, 800 metrede birinci oldum ve zaten bende olan Türkiye rekorunu kirmis bulundum. Bugün de sabah 400 metrede yeni bir Türkiye rekoru kirarak birinci oldum. 100 metrede de yine birinci oldum. 5 altin madalya benim ilk defa aldigim bir sey oldu. O yüzden memnunum. 400 metre rekorunu 2 hafta önce Macaristan’da dünya kupasinda kil payi kaçirmistim. O yüzden içimde kalmisti. Burada kirinca çok memnum oldum. Ama tabii daha iyilerini de yapmayi düsünüyorum" seklinde konustu.



"Dünya Oyunlari için Türkiye’den ilk defa bir kafile gidiyor"

Bundan sonra yine büyükler Türkiye Sampiyonasi olacagini ve milli takim seçmelerinin yapilacagini aktaran Derin Toparlak, "Onun ardindan da Dünya Oyunlari’na gidecegiz. Dünya Oyunlari olimpik olmayan sporlar için en büyük, en önemli yaris ve Türkiye’den ilk defa bir kafile gidiyor. Ben 400 metre için davetiye aldim ve gidiyorum. Ayni zamanda 4x100 metre bayrak takimi ve 4x50 metre bayrak takimi için de yarisacagiz. Ilk defa gidiyoruz, bizim için çok önemli ve heyecanliyiz bu durum için. Dünya Oyunlari Amerika’da yapiliyor, onun hemen ardindan Kolombiya’ya gidecegiz, orada da Dünya Sampiyonasina katilacagiz. Bu sene bizim için yogun bir sene, benim için de en önemli sene simdiye kadarki. 2012 yilinda yüzmeye basladim. O günden beri bunun için hazirlaniyorum. 10 seneyi geçti artik. Sonunda bu sansi elde ettim. Esas en iyi yüzecegimiz yer Dünya Oyunlari olacak" diye konustu.



TSSF Baskani Oguz Aydin: "Derin, bugün iki Türkiye rekoru kirdi"

152 sporcunun katildigi organizasyon hakkinda bilgi veren Türkiye Sualti Sporlari Federasyon Baskani Oguz Aydin ise "Ankara, Istanbul, Gaziantep, Edirne, Çorum ve Kocaeli olmak üzere 6 ilden gelen kulüplerimiz var. Mücadeleler çok iyiydi. Burada 2 tane Türkiye rekoru da kirildi. Her geçen gün bu bransimizin ivmesi yükseliyor. Çocuklarimiz birbirleriyle kiyasiya yarisiyorlar. Artik paletli yüzme bransimiz okul sporlarina da dahil oldu. Türkiye genelinde bu sporu yayginlastiracagiz kismet olursa. Derin Toparlak bu branstaki sporcularimizdan bir tanesi. Kendisinin basarili çalismalar yaptigini, sabah erken saatlerde, 05.00’da antrenmanlara basladigini biliyorum. Takdir ediyoruz kendisini. Basarili bir sporcumuz. Temmuz ayinda da Amerika’da Dünya Oyunlari’na gidecek. Orada da büyük ödüllerle dünya derecesini elde ederek dönecegini düsünüyoruz. Derin bugün, 5 madalya aldi. Almis aldigi madalyalarin ikisinde Türkiye rekorunu kirdi" açiklamasini yapti.

Bu bransi Türkiye çapinda yayginlastiracaklari konusunda ümitli olduklarini söyleyen Aydin, "Spor Genel Müdürlügümüze, Gençlik Spor Il Müdürlügümüze, Kocaeli Büyüksehir Belediyemize, Gebze Kaymakamligi, Gebze Ilçe Belediye Baskanligimiza bu sporla ilgili, havuzla ilgili desteklerinden dolayi tesekkür ediyorum. Biz Gebze’de yaris yapmaktan, milli takim kampi yapmaktan, diger farkli branslarimizi burada yapmaktan dolayi son derece mutlu oldugumuzu söylemek istiyoruz. Ev sahipliklerinden dolayi kendilerine tesekkür ediyoruz" ifadelerini kullandi.

Sait Babaoglu: "Bizim gençlerimize firsat verilirse en iyisini yapiyorlar"

Paletli yüzme sporunun Türkiye’ye gelisi asamasinda görev almis bir milli takim antrenörü oldugunun altini çizen Bakirköy Belediyesi Kültür ve Sosyal Isler Müdürü Sait Babaoglu da "1 ay önce yurtdisinda kulüpler arasi dünya kupasi yarislarina gittigimizde sunu gördük; bizim zamanimizda bir sporcu yirminci olunca biz dünya sampiyonu olmus gibi sevinirdik. Ama orada sunu gördük ki; bizim gençlerimize firsat verilirse en iyisini yapiyorlar ve dünya sampiyonu oldu. Büyüklerde Türkiye’nin bireysel olarak tüm su sporlarinda ilk üçü yok, ilk besi yok. Derin Toparlak hem havuz yarisinda hem deniz yarisinda dünya sampiyonlugu olan bir sporcu. Su anda dünyanin sayili sporcularindan birisi. Yabanci sporcular gelip Derin ile fotograf çektiriyor. Artik paletli yüzmede yirminci yetistirmiyor, dünya sampiyonu yetistiriyor. Daha ötesi olsaydi eminim bizim çocuklarimiz onu da yapardi" ifadelerine yer verdi.

Kaynak: İHA