Bakan Kasapoglu Açiklamasi 'Türkiye Artik Organizasyonlarda Talep Eden Degil, Talep Edilen Ülke'

Antalya Diplomasi Forumu’na katilan Gençlik ve Spor Bakani Muharrem Kasapoglu, "Türkiye artik organizasyonlarda talep eden degil, talep edilen ülke. Türkiye’ye bu isi vermeyenler düsünsün. Vermek isterlerse kapimiz açik her organizasyon için. Türkiye artik spor organizasyonlarinda markadir. Kimse bunu gölgeleyemez. Bizim kapimiz tüm spor oyunlarina açik" dedi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in himayesinde Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu’nun ev sahipliginde Belek Turizm Merkezi’ndeki NEST Kongre Merkezi’nde bu yil ikincisi düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu’nun son gününde düzenlenen ‘Spor’ baslikli foruma Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Gençlik ve Spor Bakani Mehmet Muharrem Kasapoglu, Türkiye Voleybol Federasyonu Baskani Mehmet Akif Üstündag ve milli voleybolcu Eda Erdem katildi.

Forum baslamadan önce salona gelen Çavusoglu ve Kasapoglu, kurulan mini voleybol sahasinda Üstündag ve milli voleybolcu Eda Erdem ile kisa süreli voleybol maçi yapti. Protokolün maçi katilimcilar tarafindan begeni topladi.

"Gururumuz oldular"

Bakan Çavusoglu, dün aksam sanatin, kültürün, sinemanin, dizilerin ülkenin yumusak gücünü nasil gelistirdigini anlatmaya çalistiklarini kaydetti.

Sporun da müzik kadar, sinema kadar, diziler kadar, Türkiye’nin yumusak önemli bir gücü oldugunu kaydeden Bakan Çavusoglu, "Herkesin çok sevdigi bir spor dali var. Türk takim ve sporculari basarili oldukça uluslararasi alanda gittigimiz her yerde konusuluyor, sorular soruyorlar. Basarinin sirrini soruyorlar. Filenin sultanlari ile voleybolumuz son yillarda ön plana çikti. Filenin sultanlari son yillarda voleybolu Türkiye’de ve tüm dünyada Türk milli takimlarinin ne kadar basarili oldugunu gösterdi. Türk kadinin gücünü ve ne yapabilecegini gösterdi. Bizim her zaman gururumuz oluyorlar. Bu is kolay olmuyor” diye konustu.

Çavusoglu, ortaokulda voleybol takim kaptani oldugunu dile getirerek, “Lisede voleybol takim kaptaniydim. Bu boyla nasil voleybol oynuyorsunuz diye sorarsaniz, o zaman bu kadar fileler yüksek degildi. Ben de Eda gibi voleybol oynarken tek ayakla smaç vurmaya çalisiyorum. Golfte baya iddialiyim. Bir gün oynayacagiz, Eda kaptani tesvik ediyorum. Hocalari baslamis. Büyük dedelerimin yaylada golfe benzer spor yaptigi rivayeti var” dedi.

Çavusoglu’nun bu sözleri salonda kahkahalara neden oldu.

Olimpiyatlari almak için çok çaba sarfettiklerini anlatan Çavusoglu, “Buralardaki oylamalar adaletli olmuyor. Baska dönen seyler de var. O zaman da, simdi de alt yapi bakimindan hangi kriterleri koyarsaniz koyun Istanbul olimpiyatlara, dünyanin en önemli organizasyonlarina ev sahipligi yapmaya hazir. Çok çaba sarfediyoruz. Böyle bir karar verilirse gece gündüz çalismaya haziriz” ifadelerine yer verdi.

"Türkiye talep eden degil, talep edilen ülke durumuna geldi"

Bakan Kasapoglu, ise forumun uluslararasi arenada Türkiye’nin marka degeri açisindan anlamli bir yer teskil ettiginin altini çizdi. Bu forumlarin olmazsa olmazinin gençlerle bir araya gelmek, sporu ve spor diplomasisini konusmanin kendileri için ayri bir heyecan oldugunu belirten Kasapoglu, “Sporu ve turizmi birbirinden ayri görmüyorum. Ülkemizin geldigi noktayla son 20 yildaki tesislesme, her bransa hitap eden donanimli en gelismis ülkelerin meydan okuyacak alt yapimiz var. Mükemmel bir alt yapimiz var. Spor turizmindeki atilimlarimizla bunu farkli bir noktaya tasiyoruz. Spor turizminin baskenti olarak görüyoruz Antalya’yi. Gönüllülük spor turizminde de çok ciddi bir güç. Spor turizmine yönelik ülkemizin bu anlamdaki organizasyona ev sahiplikleri yaptik. Geçtigimiz yil pandemiye ragmen 164 organizasyona Türkiye ev sahipligi yapti. Türkiye talep eden degil, talep edilen ülke haline geldi. Sicak insan kaynagimizla alt yapimizla daha yukarilara tasiyacagiz” diye konustu.

Bakan Kasapoglu, tüm gençleri Iznik’teki Dünya Göçebe Oyunlari’na davet etti.

"Türkiye’ye bu isi vermeyenler düsünsün"

60’tan fazla federasyonun oldugunu ifade eden Kasapoglu, “Ciddi bütçelerde destek veriyoruz. Ülkemizin halk danslari noktasinda her yörenin zenginlikleri var. Federasyonun ciddi bir açilimla farkli boyuta tasimasi lazim. Biz bakanlik olarak katilimci gençlik ruhuyla hareket ediyoruz. Bu yili katilimcilik olarak ilan ettik. Biz gençlerle birlikte yapmak istiyoruz. Olimpiyatlari ülke olarak en güzel sekilde organize edecek ülkeyiz. Türkiye artik organizasyonlarda talep eden degil, talep edilen ülke. Türkiye’ye bu isi vermeyenler düsünsün. Vermek isterlerse kapimiz açik her organizasyon. Türkiye artik spor organizasyonlarinda markadir. Kimse bunu gölgeleyemez. Bizim kapimiz tüm spor oyunlarina açik" degerlendirmesini yapti.

"Sporun birlestirici gücü var"

Milli voleybolcu Eda Erdem, ciddi bir göreve sahip olduklarini, gençlere örnek, Türkiye’yi de tanitmak zorunda olduklarini kaydetti.

Görevimi en iyi sekilde yerine getirmeye çalistiginin altini çizen Erdem, “Sporun kisisel gelisime katki sagladigini, hayata hazirlamaya çalistigini anlatiyoruz. Takim sporunu yapiyoruz. Takim sporlarinda yanindaki arkadasini tanimaniz, fedakarlik yapmaniz gerekiyor. Bu sporu yaptigim için çok mutluyum. Konu milli forma olunca inanilmaz bir destek görüyoruz. Spor çok kuvvetli bir bölüm, tüm dünyayi birlestiriyor. Milli forma için birlik oluyorsunuz, biz bunu sporda basariyoruz, umarim diger alanlarda da basarabiliriz. Buna voleybolcular olarak katki sagladigimiz için mutlu ve gururluyuz“ diye konustu.



"14 numara kaderim dedim ve o zamandan bu yana 14 numara giyiyorum"

Erdem, voleybola çok geç basladigini hatirlatarak, “13.5 yasinda basladim. O dönem Besiktas alt yapisindayim. Olan rakamlar belliydi, ben de 14 giymek istedigimi söyledim. Böyle basladi serüven. Bir dönem 12 giymek istedim, ama takimda ablalarim vardi, 12 numarayi onlara verdim. Ama bir hocam vardi, bosta olan 14 numara vardi, bana o numarayi giyebilecegimi söyledi.

Ben de bu 14 numara kaderim dedim ve o zamandan bu yana 14 numara giyiyorum” dedi.

Hedeflerini siralayan Erdem, “Tekrardan bir Fenerbahçe ile kulüpler sampiyonlugu yasamak istiyorum. Milli takimla Paris 2024 Olimpiyatlari’nda yer almak istiyorum. Dünya Sampiyonasi’nda bir madalya kazanmak istiyorum. Eger insallah Paris’e gidebilirsen inancim çok yüksek, bende hala aktif sekilde oynuyor olursam kil payi kaçirdigimiz madalyayi almak istiyorum” dedi.



"36 tane fabrikada 0-12 yas arasi Fabrika Voleybol projemiz var"

Üstündag ise, Türkiye’nin büyük bir devlet ve ülke oldugunun unutulmamasi gerektigini ifade ederek, "Voleybolun basarisi bir ekip isidir. Bir çocugun iyi okumasi mi gerekir, iyi spor yapmasi mi gerekir. Artik bu ikilem kalkti ortadan. Biz voleybolu Türkiye’nin her ilçesine götürdük. 36 tane fabrikada 0-12 yas arasi Fabrika Voleybol projemiz var, ‘Ya benim çocugum tip okuyacak, voleybolu nasil oynayacak’ seklindeki sorular ortadan kalkti” açiklamalarini yapti.

Kaynak: İHA