Ali Koç Açiklamasi 'Yüreginiz Varsa TFF Olarak Savcilarla Bize Sorusturma Baslati''

Fenerbahçe Baskani Ali Koç, Türkiye Futbol Federasyonu’nun kendilerine karsi yaptigi açiklamalarla ilgili, "Yüreginiz varsa TFF olarak savcilarla bize sorusturma baslatin" dedi. Koç, Trabzonspor maçi hakemi Zorbay Küçük’ün de öfke kontrol konusunda zaaflari oldugunu söyledi.



Fenerbahçe Baskani Ali Koç, Ülker Stadi 1907 Tribünü’nde düzenledigi basin toplantisinda gündemle alakali açiklamalarda bulundu. Endiseli olduklarini daha önce söylediklerini ifade eden Koç, hakli da çiktiklarini vurgulayarak, “8 Mart Sali günü TFF’nin aldigi karar, ülke futbolunu karman çorman bir hale getirmistir. Ne kadar endiseli oldugumuzu paylasmakta üzülerek hakli oldugumuzu görüyoruz. Türk futbolundaki garipliklerle ilgili çok malzeme var. Futbol kargasa, kaos, kayirma, adaletsizlik, belirsizlik, güvensizlik, yogun dedikodu ve lobilerle bagdasmis durumda. Kazanan için her yolun mübah sayilabilecegi futbol kalitesini, her geçen gün kan kaybeden ve vasatligin normale dönüstügü bir konuma hepimiz el birligiyle getirdik. Istikrarli bir sekilde geriye saran bir sistemin içindeyiz. Futbol bugün birlestiricilikten uzak ve toplumu ayristirmaya hizmet eden bir durumdadir. Fenerbahçe, yillardir bu sistemin en büyük magdurlarindandir. Bu baglamda durusumuzda ve söylemlerimizde sasma olmamistir. Er ya da geç bizim gibi düsünenlerin düsünceleri galip gelecektir. Türk futbolunun paydaslarinin çogunun bizlerle ayni noktaya gelmesi, artik sistemin aktörlerini sorguluyor konumda olmasi da gelecek için umut vericidir. Bu sistem ve futbolu yönetenlerin kalitesi devam ettigi sürece bas asagi gitmekten baska alternatifimiz yoktur. Içinde buldugumuz durumun ciddiyetiyle yüzlesmezsek bu sorunlarin içinden çikamayiz“ dedi.



“GEÇEN SEZON FENERBAHÇE’NIN 12-15 PUANI GASP EDILDI“

Fenerbahçe’nin istikrarli ve sistematik sekilde bu yozlasmis sistemin hedefi olarak yillardir pek çok kez sampiyonluk yarisinda, bazen de son maçlarda darbe aldigini söyleyen Ali Koç, “Bunun en yakin örnegi geçen sezon. Hakem facialari nedeniyle, herkesin kabul ettigi gibi 12-15 puanimiz gasp edildi. Ben gri pozisyonlardan degil açik ve net pozisyonlardan bahsediyorum. Grilere girersek rakam yükseliyor. O dönemde ulusal bir kanalda program yapan birisi defalarca Fenerbahçe’ye karsi bir tutumun oldugunu söyledi.

Hakem camiasindan birileri de ’Ne olursa olsun Fenerbahçe’yi sampiyon yapmayacaklar’ dedi.

TFF’den ve MHK’den bu iddialara dair sorusturma ya da basit bir açiklama gelmedi. Sorumlu, adil ve her kulübe esit mesafede olmasi gereken federasyonun, böyle bir iddiada, ilgili kurumlari harekete geçirerek gereken adimlari atmasi gerekirdi. Adeta 3 maymunu oynadilar“ ifadelerini kullandi.

“YÜREGINIZ VARSA TFF OLARAK SAVCILARLA BIZE SORUSTURMA BASLATIN“

TFF’nin Fenerbahçe’ye tutumuna deginen Fenerbahçe Baskani Koç, “Fenerbahçe nefreti, TFF’nin damarlarina öyle sirayet etmis ki, Fenerbahçe herhangi bir konuda açiklama yaptiginda açiklamanin mürekkebi kurumadan apar topar cevap verip tehdit etme cüretini gösterdiler. Baska kulüplerin çok daha agir açiklamalarini federasyon görmezden geldi. Ülkemizin savcilarina bizi sikayet etmisler ve göreve çagirmislar. Yüreginiz varsa savciliga basvurun ve bize sorusturma açtirmaya çalisin. Neye istinaden savcilari göreve çagiriyorsunuz? Bu kadar ciddiyetten uzaksiniz. Yayinci kurulus 4 yildir gelirlerimizi indiriyor. Menfaatlerimizi korumaktansa bizi suça ortak edip isin içinden çikmaya çalisiyorlar. Tam 10 açiklamamiza göreve geldikten sonra saat içinde yanit verdiler. TFF, yeri gelir bize karsi bariz hatalar yapan hakemleri ödüllendirir, yeri gelir harcama limitleri adina kulübümüzü tecrit altina almaya çalisir. Yeri gelir kulübümüze açiklamalarini kisisellestirerek cevap verir. TFF, bize karsi tutumunu ortaya koymaktadir. Tek yol bu köhnelesmis yapiyla mücadele etmek ve Türk futbolunu bu zihniyetten kurtarmak için var gücümüzle mücadele etmektir“ seklinde konustu.



“ZORBAY KÜÇÜK’ÜN ÖFKE KONTROL ZAAFLARI OLDUGU BILINIYOR“

Fenerbahçe-Trabzonspor maçi hakemi Zorbay Küçük ile ilgili konusan Ali Koç, “Hakem atamasi hafta içi yapildi. Diger 6 maç 1 saatte, 4 maç ise gece yarisi açiklandi. Dört büyükler arasindaki mücadeleler, puan tablosu nasil olursa olsun son derece kritik, gergin ve yüksek zorluk derecesinde maçlardir. Fenerbahçe-Trabzonspor maçinin tarihi 16 Subat’ta açiklandi. 3 Mart Persembe günü saat 23.55’te Zorbay Küçük bu maçin hakemi olarak açiklandi. Ayni gece Zorbay Küçük, Alanya’da Alanyaspor-Gaziantep FK kupa maçini yönetti. Bu maç 23.00 gibi sonuçlandi, 23.22’de ise TFF hafta sonu oynanacak maçla ilgili tebligati Zorbay Küçük’e yapti. Teamüllere sadik kalan bir anlayisla bu atama yapilsaydi, konularin böyle gerçeklesmesi söz konusu bile degildi. O yüzden biz bir müdahale oldugunu düsünüyoruz. Insallah öyledir, aksi taktirde son derece beceriksiz, amatörce bir yaklasim oldugunu altini çizerek söylemek istiyorum. Bu is kaliplara o kadar aykiri ki açiklama yaptik. Zorbay Küçük’ün atar topar bu maça atanmasinin altinda neler yatmaktadir? Perde arkasinda müdahaleler var midir? Bunlari sormak istiyoruz. Bu maçin büyük ihtimalle ilk düsünülen hakemi Zorbay Küçük degildi, son dakika degistirildi. Böyle bir maça atanacak hakem bir evvelki hafta maç almaz ya da zorluk derecesi düsük bir maç alir. Buradaki amaç nedir? Zorluk derecesi yüksek maçin hakemini fiziken ve mental açidan hazirliklari yapmasidir. Zorbay Küçük ise bu teamülleri en yüksek hassasiyetle uygulanmasi daha önemlidir. Zira bu hakemin (Zorbay Küçük) fiziken ve öfke kontrolü konusunda ciddi zaaflari oldugu bilinir. Zorbay Küçük, hakemler arasinda en çok sakatlanan hakemlerdendir. Özellikle alt liglerde kulüpler üslup ve davranislari konusunda MHK’ye sikayette bulunmuslardir. Dolayisiyla önemli maç öncesi gerekli dinlenmeye en çok ihtiyaç duyan hakemlerdendir. Kendinizi hakemin yerine koyun. 23.22’de ögreniyorsunuz. Su duyguya kapilmaniz normal herhalde. Maçin hakemi ben degildim ve sonradan bana verildi gibi düsünmesi normaldir ve bu saglikli bir durum degildir. Bütün bu hazirliklarin yani sira Zorbay Küçük ilk defa zorluk derecesi yüksek böyle bir maçi yönetecekti. Bunun üstüne teamüllerin aksine hakem üçlüsü ilk defa beraber maç yönetti. Geçmis atamalara göre bu maç için kendisinin düsünülmedigini söyleyebiliriz. Eger orijinal planlama buysa zaten daha da kötü diyorum. Keske o maçin hakemi gözlemcisi hakem raporu yazmasaydi çünkü maç bittikten 20 dakika sonra baska maça ataniyorsa o maçin gözlemcisinin kiymeti harbiyesi yoktur. Türk futbolunun en önemli müessesi MHK’nin ne kadar sikintili, tecrübesizce ve amatörce yönetildigini anlatmak ve su soruyu aklinizda birakmak. Bu gerçekten riyakarliktan mi yoksa güç zehirlenmesinin verdigi öz güvenin eseri midir? Son 4 ayda hakemlik müessesi bu kara tabloyu tarihte hiç yasamamistir. En muzdarip kulüp olan biz hakemlere yeri geldiginde sahip çikmayi biliriz. Bugün hakemlerin psikolojisi bu ligin tamamlanmasi için büyük risk olusturmaktadir“ diye konustu.



“KARIYERINE SON VERECEGINIZ GÖZLEMCIYI NEDEN ATADINIZ?’’

Fenerbahçe - Trabzonspor maçinda Irfan Can Kahveci’ye verilen kirmizi karta deginen Koç, “Bu pozisyonda bu maçta, VAR hakemi Mete Kalkavan. Hakemi VAR’a çagiriyor. Hakemin vücut dilini hatirlayin. Ayni Mete Kalkavan bir önceki hafta Kasimpasa maçinda ayni pozisyona kart vermedi. Daha önce de ayni pozisyona sari kart verdi. 195 dakikada sadece 41 dakika 11 kisi mücadele ettik. Fenerbahçe’nin nasil adaletsiz bir yarista oldugunun örneklerindendir. Korktugumuz basimiza gelmistir. Gözlemci baska bir konu. Bu maça dair baska bir gariplik. Denizli Gençlik Spor Il Müdürü olan Ahmet Ibanoglu. Kendisi 2 gün sonra 8 Mart’ta gerçeklesen hakem operasyonunda liste disi kalan isimlerdendir. Bu operasyon aylardir yürütülen bir çalismanin sonucu MHK Baskani öyle diyor. 2 gün sonra kariyerine son vereceginiz bir gözlemciyi nasil atadiniz, bunu merak ediyoruz. Maçtan önce bilmiyorsaniz bu 2 gün önce ne oldu da hakem camiasi tarafindan güvenirliligi ile bilinen bu kisi listenizin disinda kaldi. Bunlari cevaplamanizi istiyoruz. Gözlemciden zayif not alan Zorbay Küçük, Basaksehir - Antalya maçi görevi verildi.

Gözlemci ise liste disi kaldi. Simdi Irfan’a kirmizi verildi, malum bir kisi disinda bütün hakem otoriteleri yanlis dedi.

Kirmizi minimum 2 maç ama PFDK 1 maç vererek hakem kararinin yanlisligini gösterdi ama buna ragmen Zorbay Küçük bu hafta maç aliyor. Bunlar hakem camialarinin geleneklerine aykiri durumlardir. Bunlar istisna degil norm haline gelmis gelismelerdir“ dedi.



“SEZON BASINDAN BERI BIRKAÇ BASKAN VE TFF YÖNETICISININ ELINDE HAKEMLER OYUNCAK OLDU“

Türk futbolunun deger durumuyla ilgili açiklamalarda bulunan Ali Koç, “Kaosun güvensizligi zirve yaptigi, futbola dair en ufak inancin kalmadigi, güveninin kalmadigi ve düsenlerin, sampiyonun öneminin kalmadigi bir lig haline getirdik. TFF’nin basiretsiz yönetimi nedeniyle oynanacak maçlarin, sonuçlanacak ligin kiymeti bence yerlerde. Sezon basindan beri birkaç baskan ve TFF yetkilisinin elinde oyuncak olan hakemler, kargasaya sevk edilen toplum gündemiyle her seyin ortaya döküldügü bir sezon yasiyoruz. Hakemlerin görevden el çektirmesiyle garip iliskiler saklanamaz oldu. Liyakatin yerine fiyatin talep edildigi, hakem performansinin yerine kullanislilik oranina göre degerlendirildigi, vasatligin mesrulastirildigi ve ülkenin bir sehrinin tüm ülkeden büyük sayildigi bir düzen içerisindeyiz. ‘Kaos, desifre edilmeyi bekleyen kirli bir düzendir’ sözünden hareketle bu düzen dün MHK Baskani’nin yayinci kurulustaki açiklamalariyla desifre olmustur. Gariplikler gün yüzüne çikmistir. Burada en agir magduriyet yasayan Fenerbahçe’dir. Buna ragmen en çok mücadele eden de Fenerbahçe’dir“ dedi.



“MHK BASKANI’NIN DEDIGI GIBI AYLARCA SÜREN BIR ÇALISMA YOK“

Hakemlerle alinan kararlarla ilgili konusan Baskan Koç, “TFF, MHK’nin tamamen kendisine sundugu hakemleri kamuoyuna açikladi.

Fenerbahçe olarak bu açiklamaya derhal tepki verdik. Ana sebebi isimlerden ziyade sürecin yönetilis sekli ve zamanlamasiyla alakali. Türkiye’de Süper Lig’de bir tane kulüp yoktur ki hakemlerden sikayet etmesin, hem fikir oldugumuz konulardan biri budur. Bu sorunun ivedilikle çözülmesi konusunda da hem fikiriz. Ancak yöntemlerde hem fikir degiliz. Isimler degisecek elbette biz buna karsi degiliz ama su anki endisemiz hakem mühendisliginin ileride kabul edemeyecegimiz kisilerle yapildiginin endisesinde olmamizdir. Seklen de zamanlamada yanlistir. Biz herkesten çok bu isin seffafligini, performans bazli olmasini denetlenen bir mekanizma olmasini istiyoruz. Bizim istediklerimizden her geçen gün daha uzaga gidiyor sistem. Dolayisiyla bu hamle aylar süren çalisma da olsa niyetini sorgulamadan geçemiyoruz. Çünkü bu dönüsümü, bu reformu yapan kisilerin niyetlerinden emin olmadigimiz için. Kafamizda soru isaretleri oldugu için. Fenerbahçe olarak en eldivensiz sekilde belirtmek isterim ki kangren haline gelen hakem sorunlari. Yeniden yapilandirarak yeterli liyakate ve profile uygun olmayan kisilerle, yapilmasiyla istedigimiz hedefe ulasamayacagimizi düsünüyoruz. Kisaca bu degisimi yapacak kisilerin niyet ve kapasiteleri olduguna inanmiyoruz. Öte yandan MHK Baskani tarafindan ifade edildigi gibi aylarca süren bir çalismanin sonucu oldugunu kesinlikle düsünmüyoruz. Baskan ben yaptim diyor ama ben farkli düsünüyorum. Bir tane yakin zamanda yasanmis olayla düsüncemi destekleyeyim. Online toplanti yapiliyor hakemlerle, MHK baskani orada ve Firat Aydinus’u görüyor. Sakal birakmissin hayrola diyor. O da söyle cevap veriyor, ‘Yüzümü ve vücudumu dinlendiriyorum’. Maç almadigi için dinlendiriliyor. Çünkü Trabzonspor-Malatyaspor maçini yönetiyor, 5 maç dinlendiriliyor. Neden diyor MHK Baskani, ben de size bunu soracaktim diyor. MHK Baskani da sebebi kendi degilmis gibi cevap veriyor. MHK ciddi bir kurum. 27 hakemin önünde bu sekil bir konusmanin gizli kalmayacagi bilinmeli. Firat Aydinus’un gerçekten ceza almasiyla MHK Baskani’nin sebebi degilse, bu degisimin nedeni olamaz diye düsünüyorum“ seklinde konustu.



“MAÇA ATANAN HAKEMLERI IKNA EDEMEDILER“

Hakemler Halil Umut Meler ve Arda Kardesler’in maçlari kabul etmedigi durumuna deginen Koç, “Son iki hakem olayi Halil Umut Meler ve Arda Kardesler. Belki degisimde haklilar ama yapilis sekli o kadar kötü ki, kaos üretiyorlar. Yurt disinda ülkemizi müskül durumda birakiyorlar. Bu iki hakemin hafta sonuna atandiklari maçi kabul etmemesiyle ilgili birkaç sey söyleyeyim. Hakemlerin cep telefonunda bir sistem var, maça atandiginda oraya link geliyor, ona tiklayip onayliyorsunuz. Ama ondan önce yardimcilarin da isimleri var, onlarla konusup onayi alip tayininizi onayliyorsunuz. Sonra resmi sekilde atama açiklaniyor. Dün önümüzdeki 10 maçi yönetmesi gereken hakemlere 14.00’te tebligat yapildi. Bu 10 maçin hakemlerinin 8’i onayladi, 2 hakem onaylamadi. O iki hakem onaylamadigindan diger yardimcilarina da tebligat ulasmadi. Bu kisiler Manchester City, Sporting Lizbon maçindan dönüs yolundaydi. Ikna edilmeye çalistilar, olmadilar. Bizim maçimiza galiba Arda Kardesler atanacakti, ikna edemediler. 17.40’ta ikna edemeyince iki yeni hakem bu maçlara atandi. Volkan Bayarslan Fenerbahçe’ye, Basaksehir’e Zorbay Küçük atandi. Bence bu da sikintili bir durum. Sonra bu hakemler Türkiye’ye variyor, Riva’ya çagriliyor. MHK Baskani ikna etmeye çalisiyor. Korkuyorlar, onlar da maç kabul etmeme durumuna gelir diye. Sali günü de tahkime gitme süresi doluyor, liste disi birakilanlar için. Hakemler neye konsantre olsun bu durumda? Tahkime kim gider kim gitmez bu arkadaslar bu haftalik mi kabul etmedi bilmiyoruz. Gözlemci raporu zayif da olsa maç vermek zorundalar. Bu ortamda gözlemci raporunun önemi degeri kalmayacak. Bu kisilerin bu reformlari yapabilecek kapasitede insanlar degil“ dedi.



“FENERBAHÇE’NIN KIMSENIN DESTEGINE IHTIYACI YOK“

Yasananlar sonucunda ligin saibeli hale getirildigini söyleyen Koç, “Çünkü MHK Baskani daha makul bir konusma yapip kabul edilebilecek sebepler verseydi tamamdi ama dün vicdani hür olmayan hakemler açiklamasi basli basina sorgulanmasi gereken hususlardan biri. Bu iste hangi kulüplerin oldugunu net bir sekilde açiklamak istemem. Emin oldugum tek bir sey var bizim hiçbir iliskimiz yok. Ama mesela bir futbolcu sike imasinda bulunup sevk edilmeden ifadesi alinip ceza vermeye gerek görülmüyor ise veya bir futbolcunun cezasi o veya bu sebeple erteleniyorsa muadilleri olmayan bir sekilde, veya bir hakem 2-3 hafta ceza almasi gerekirken 10-15 hafta aliyorsa bunun kodlarini çözmek zor degil. Ben bu gidisatin gidisat olmadigini düsünüyorum. Ya bizim düsünce sistemimiz ya da onlarin düsünce sistemi hayatta kalacak. Kaos daha da büyür içinden çikilmaz hale gelir. Avrupa’da itibar yok olur gider. Öyle ya da böyle bu ligi bitirmek zorundayiz. Yasadigimiz garipliklere bir yenisini eklemek olmaz. Ahmet Agaoglu’nun bunu iyi niyetle söyledigini düsünüyorum. Türk futbolu dediginiz zaman 4-5 büyük ayrimi yapilmamasi lazim. Sonra Türkiye’de Trabzon’dan büyük derler. Böyle argümanlara girmeye gerek yok. Yayinciliktan dolayi Anadolu kulüplerinin zarar görecegini ifade ediyor. 4 büyük derken kendini de katiyor kötü bir niyet aramiyorum. Istanbul’un 3 büyük kulübü olmasa da Anadolu kulüplerinin ayakta duracak bütçesi olmaz. Dekoderin yüzde 80’i bu kulüplerden dolayi aliniyor. Baskanin sözleri gayet iyi niyetlidir. Fenerbahçe baska türlü sampiyon olamiyorsa hiç olmasin. Kulüpler Birligi Baskanligi sampiyonlukta tesadüftür, bu görüse katilmiyorum. Kimsenin destegine ihtiyaci yok Fenerbahçe’nin. Kulüpler Birligi Baskanligi konusunda zamani geldiginde bakariz. Bugüne kadar düsünmüyordum ama su dönem pek çok reformlarin yapilmasi gereken dönem. Yoksa daha büyük sikintiya gelecegiz. Bize görev düserse degerlendiririz. Teknik direktör konusunda da zamaninda konusu gelecek. Önümüzdeki günlerde hocayi konusuruz“ diye konustu.



“TESCIL ETMEME KONUSUNDA BIR GIRISIM OLMAZ“

Ligi tescil etmeme konusunda bir girisiminin olmayacaklarini belirten Ali Koç, “Trabzonspor açik ara iyi futbol oynuyor. Burada çikip hakemler sayesinde puanlar aliyorlar durumunu kabul etmem. Bize göre daha sanslilar, çok iyi kadro kurdular ve iyi futbol oynuyorlar. Tescil etmeme konusunu konusmak sürece zarar verir. Liderlik vasiflari çok önemli. Bu kadar radikal bir karari 1 kisi mi verdi. Öyle olsa bile övünmem, öyle oldugunu düsünmüyorum. Kendi basima aldim demesini gerçekçe bulmuyorum. Su anki olagan akisa aykiri bir durum. Yayin ihalesinde gelinen nokta üzücü. 4 senedir geldigimiz nokta böyle. 400 milyon Euro’ya yakin indirim yapildi. 4 senede yayinci kurulus bu indirimleri yaparken bizim sorunumuz degildi. Yayinci kurulus ile ciddi sikintilar var. Ihale sartnamesine uymayan teklifler verdi. Dolar vermesi gereken yere TL verdi. Pek ciddiye almadigini gördük. TFF dogru yolu seçti. Biz bunun altindan kalkariz. Her gün ölmektense bir kere ölürüz ve bir sekilde sahada kalanlarla bu noktaya getiririz ve 2-3 sene sonra çok daha iyi noktaya gelir. Fenerbahçe 41 milyon Dolar alirken, 14 milyon Dolar’a indi. Türk Liramizin deger kaybetmesi ve mütemadiyen yayinci kurulusa verilen indirimler“ ifadelerini kullandi.

“ANADOLU EFES AYIP ETTI“

Euroleague’de alinan Rus takimlariyla ilgili oynanan maçlarin sayilmamasina deginen Koç, “Oylamaya tabii tutuldu. 13 kulüp var 2’si Türk. 7-6 bitti. Efes’ten rica etmemize ragmen onlar pek bir sey düsünmüyordu. Hayretler içine düstük. Tuncay Bey’e mektup yazacagim; bu ilk degil, 3. olay. Iyi tanidigimi zannederdim demek tanimiyormusum. Çok ayip ettiler. Bu kadar Fenerbahçe kompleksi nefreti olduklarini bilmiyordum. Burada tercih edilen yöntem maçlarin hiç sayilmamasi. Zarar verdi ama mücadeleye devam“ seklinde konustu.

(Ozan Bugra Kosar - Uygar Aydin - Samet Yalçin / IHA)

Kaynak: İHA