Kendi Imkanlariyla Kurdugu Atölyede Yay Üretiyor

Bitlis’in Ahlat ilçesindeki ahsap ustasi Bülent Akarsu, kendi imkanlariyla kurmus oldugu atölyede yay üretiyor.

Ayni zamanda Selçuklu Okçuluk Spor Kulübü Dernegi Baskani olan ahsap el sanatlari ustasi Bülent Akarsu, kendi imkanlariyla olusturmus oldugu atölyede yay üretimi yapiyor. Sanal ortamda aldigi dersler ve arastirmalar neticesinde yay yapmayi ögrendigini belirten Akarsu, severek devam ettirdigi yay üretimini ilerleyen süreçte hediyelik esya olarak ilçe turizmine kazandirmayi hedefliyor. 2 yildir geleneksel okçuluga yönelik yay üretimi yaptigini belirten Akarsu, ‘Emir Bayindir Han’ modeli ve ‘Hürremsah’ modeli olmak üzere Ahlat’a özgü 2 ayri yay modeli üretimi yaptigi söyledi.

Akarsu, ürettigi yaylari siparislere göre Türkiye’nin birçok iline ve yurt disina sattigini ifade etti.

Akarsu, “Ahlat’ta bir ilk yaparak yay yapimina basladim. Gerek degerli ustalarim olsun bana uzaktan egitimle, gerekse takildigim yerde onlari arayarak ve videolar izleyerek bu isi çözmeye çalistim. Yay yapimi hakikaten zor bir is. Yapmak isteyenler ve gerçekten bu ise gönül vermek isteyenlere de biz bildigimiz kadariyla ne biliyorsak ögretmeye çalisiriz ki bu spor devam etsin bu gelenek devam etsin. Ben ögrendigim kadariyla bu isi yapmaya çalisiyorum. Ahlat’a özgü yay üreteyim dedim. ‘Ahlat Yay’ ismi altinda geleneksel Türk yayini degistirmeden sadece üzerinde degisik oynamalar yapilarak ‘Ahlat’ ismini verdigim yaylarin 2 tanede modelini çikardim. Ahlat’imiza sembol olmus Emir Bayindir kümbetinden esinlenerek ‘Emir Bayindir Han’ modeli ve Sivas Divrigi Ulu Cami’nin mimari olan ‘Hürremsah’tan esinlenerek diger yaptigim model yaya da ‘Hürremsah’ ismini biraktim” dedi.

Amacinin yaptigi yaylari turizme kazandirmak oldugunu söyleyen yay ustasi Bülent Akarsu, “Ahlat yaylarini marka haline getirip turizme kazandirmayi hedefliyorum. Yaptigim yaylari siparisler üzerine Türkiye’nin çesitli illerinde bu sporla ugrasan kisilere gönderiyorum. Bunun yaninda yurt disindan da talepler oluyor. Yurt disina da istekler dogrultusunda göndermeye çalisiyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA