Süleymanpasa'da Boccia Takimi Kuruluyor

Süleymanpasa Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü ile Süleymanpasa Kent Konseyi tarafindan ortaklasa hazirlanan projede, kulüp bünyesinde Serebral Palsi hastasi ve tekerlekli sandalye kullanmak zorunda olan engelli bireylere yönelik bir spor olan Boccia takimi kuruluyor.

Boccia sporunun tanitilmasi amaciyla, Namik Kemal Üniversitesi Spor Salonunda Beden Egitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO)son sinif ögrencileri ve Süleymanpasa’da yasayan engelli vatandaslarin katilimiyla bir çalisma gerçeklestirildi.

Çalismada, Çorlu Belediye Spor Kulübü Boccia Takimi antrenör ve sporculari, bu özel sporla ilgili bilgilendirmede bulunarak tanitim yapti.

BESYO ögrencileri ve engelli sporcu adaylari, birlikte antrenman yaparak Boccia’yi yakindan tanima sansi buldular. Çalismada, Türkiye’de 40’tan fazla ilde yapilmaya baslanan ve günden güne gelisen Boccia sporunun, bu yil mezun olacak ögrenciler için antrenörlük ve hakemlik gibi yeni kariyer firsatlari sunabilecegi ifade edildi.

Süleymanpasa Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Baskani ve Süleymanpasa Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Öztekin ve Süleymanpasa Kent Konseyi Baskani Beste Emre Güngör de çalismaya istirak ederken, iki baskan, engelli sporcular ve ögrencilerle birlikte Boccia sporunu denedi.

Boccia nedir?

Boccia, tekerlekli sandalye kullanan engellilerin yapabildigi bir spordur. Boccia’da amaç, farkli agirliktaki toplarla, oyunun baslangicinda sahanin herhangi bir bölgesine atilan “Jak” isimli beyaz topun en yakinina atis yapabilmektir. Alti kirmizi ve alti mavi topla oynanan oyun, iki bireysel sporcu ya da iki takimla oynanabilir. Kirmizi toplara sahip takim oyuna baslar ve jak isimli beyaz topu saha çizgilerinin içinde kalacak sekilde diledigi bir noktaya atar. Jak’i atan oyuncu kirmizi topla ilk atisini yapar ve sira rakibe geçer. Rakip oyuncu ya da takim Jak’a kirmizi toptan daha yakin bir atis yapana ya da alti topun tamamini kullanana kadar atis yapar. Jak’a kirmizidan yakin atis gerçeklesirse sira tekrar degisir. Her iki takim da atislarini tamamladiginda Jak’a en yakin atisi yapan takim 1 puan kazanir. Ayrica Jak’a rakip takimin toplarindan daha yakin olan her top için de arti 1 puan elde eder. Bu sekilde bir set sona erer. Bir Boccia maçi 4 set üzerinden oynanir ve toplamda daha çok puan toplayan takim galip gelir.

Boccia sporu, tekerlekli sandalye kullanan herkesin yapabilecegi bir aktivite olmasinin yani sira ülkemizde yeni gelisen bir spor olarak engelli bireylere aktif sporcu olma imkani da sunmaktadir. Motor becerilerin gelismesine katkida bulunan spor, her seviyedeki kas ve eklem sorunu olan sporcularin dahil olabilecegi bir aktivite olarak dikkat çekiyor.

Kaynak: İHA