Maratonu Izleyen Köylü Kizlar Kürek Takimi Kuruyor

Firat Nehri’nde geçtigimiz ay düzenlenen Türkiye Kürek Maratonunu izleyen köylü kizlar, ‘Biz neden yapmayalim’ diyerek kürek takimi kurmak için ilk adimini atti.

18-20 Kasim tarihinde Adiyaman’in Besni ilçesi Kizilin köyü kiyisindaki Firat Nehri üzerinde Adiyaman Valiligi, Türkiye Kürek Federasyonu, Gençlik ve Spor Il Müdürlügü ve Ipekyolu Kalkinma Ajansi tarafindan Türkiye’nin ilk Kürek Maratonu “Commagene Rowing Marathon” yarislari yapildi. “Commagene Rowing Marathon” yarislarini günlerce izleyen Kizilin Lisesinden 5 kiz ögrenci kürek sporcusu olmaya karar verdi.

Kürek Federasyonu Adiyaman Il Temsilciligi ve Gençlik Spor Il Müdürlügü yetkilileriyle iletisime geçen Arzu Gürel (15), Gizem Biricik (16), Sila Biricik (14), Pinar Cintosun (16) ve Aysu Cintosun (15) isimli kizlarin kürek sporcusu olma istekleri geri çevrilmedi. Bursa Kürek Spor Kulübünün yarislara katilan sporcularla tanisan kizlar kisa sürede onlarla kaynasarak spor ile ilgili baglanti kurmayi basardi.

Gençlik ve Spor Il Müdürlügü’nün girisimleriyle Bursa Kürek Sporculari köydeki liseli kiz ögrencilere spor malzemesi destegi sagladi. Gençlik ve Spor Il Müdürü Fikret Keles ve Kürek Federasyonu Il Temsilcisi Ferit Binzet, Bursa Kürek Takimindan Burcu Cilingir Ürkmez ve arkadaslari tarafindan gönderilen malzemeleri kizlara teslim etti.

Kizlarin kürek takimi kurmasi için girisimler basladi.

Ilk olarak Bursa Kürek Takimi, çesitli konularda kizlara online egitim vermeye basladi.

Gençlik ve Spor Il Müdürlügü’nün destekleriyle ilk etapta yüzme egitimleri, ardindan 4 çifte ve dümenci ekibi olusturarak takim olusturmalari için destek verilecek. Kizlarin takimina ise, Nemrut dagindaki bereket tanriçasi ‘Kybele’nin ismi verildi.

Gençlik ve Spor Il Müdürü Fikret Keles, Adiyaman’da düzenlenen ulusal ve uluslararasi spor müsabakalarinin meyvelerini almaya baslamanin sevincini yasadiklarini söyledi.



Bu tür organizasyonlar ile Adiyaman’in en ücra yerlerinden bile profesyonel sporcularin çikacagini vurgulayan Keles, “Geçtigimiz ay Kizilin köyünde yapilan kürek maratonunu izleyen kizlarimiz ‘Bizde bu sporu yapabiliriz’ düsüncesiyle bizlerle iletisime geçtiler. Bu bizi çok sevindirdi. Burada yapilan bir maraton sonrasinda halkin bu spora ilgi duymasi çok anlamladir. Kürek Federasyonu Il temsilcimiz ile birlikte Bursa Kürek Takimimiz ile iletisim kuran kizlarimiza gönderilen malzemeleri bu gün teslim ettik. Bu malzemeleri gönderen Burcu Cilingir ve arkadaslarina çok tesekkür ediyorum. Ilerleyen günlerde yapilacak olan spor organizasyonlarinda bu kizlarimizin kuracagi takimin katilmasi ve ilimizin temsilcileri arasinda yer almasi bizleri ço sevindirecek. Onlara özellikle yüzme ve kürek sporu ile ilgili katkilarda bulunarak kizlarimizin, köydeki gençlerimizin, ögrencilerimizin bu spora dahil olmasini ve bu anlamda kürek sporunu ilimizde gençlerimize ulastirabilmenin keyfini yasamaktayiz” dedi.

Kürek sporcusu Burcu Çilingir Ürkmez ise konuyla ilgili yaptigi açiklamada, “Adiyaman’da düzenlenen kürek maraton yarislarina Bursa Kürek Takimi olarak katildik. Harika bir parkur ve tarihi manzarasi ile dogal güzelliklerine hayran olduk. Ancak Kizilin köyündeki kizlarla tanisinca iyi ki gelmisiz buralara dedik. Harika 5 kiz ile tanistik. Onlarin spor yapabilmeleri için tüm malzemelerini aldik ve Adiyaman’a gönderdik. Il Müdürümüz Fikret Keles ve Kürek Il Temsilcimiz Ferit Binzet’in de ilgisi ve destegi ile kizlarimizi kürek sporcusu yapmaya karar verdik. Takimin adini da Commagene topalaklarindan, Nemrut Dagindan esinlenerek bereket tanriçasi Kybele’den aldik. Simdi kizlarimiza Bursa’daki gönüllü arkadaslarimizin da destegi ile yoga ve Ingilizce egitimleri de veriyoruz. Insallah onlari harika birer sporcu olarak yetistirecegiz” dedi.

Kizlardan Arzu Güler ise, “Gecen ay köyümüzde yapilan kürek maratonu bizi heyecanlandirdi. Sonra ‘Dünyanin her ucundan insanlar geliyor, biz neden yapamiyoruz’ dedik. Sonra Gençlik ve Spor Il Müdürümüzle konustuk. Bursa’da ki ablalarimizla, abilerimizle konustuk. Sag olsunlar bize malzeme getirdi. Ben psikolog olmak istiyordum ama neden sporla da ilgilenmeyim diye çok düsündüm. Sonra dedim ki, ‘herkes yapabiliyorsa bende yapabilirim’ dedim ve kürek sporcusu olmaya karar verdim”

Diger kizlarda kendilerine destek çikan Gençlik ve Spor Il Müdürlügü ve Bursa Kürek Takimina tesekkür etti.

Kaynak: İHA