Galatasaray Adasi'nin Atil Kismi Reklam Panolariyla Kapatildi

Istanbul Bogazi’nda bulunan ve 3 parselden olusan Galatasaray Adasi kaçak yapilar nedeniyle yikilip daha sonra diger parsellerin 30 yillik kiralanmasi ile tekrar insa edilerek faaliyete açilmisti. Galatasaray Adasi’nda harabeye dönen atil bir bölüm ise reklam tabelalariyla kapatildi o anlar ise havadan görüntülendi.

Bogaziçi’nde Kuruçesme sahilinin 165 metre açigindaki 3 parselden olusan ve Galatasaray Spor Kulübü’nün tapulu mülkü olan ada 28 Mayis 2017 tarihinde kaçak yapilar nedeniyle yikildi. Daha sonra adanin bir bölümü tekrar insa edilerek 27 Temmuz günü düzenlenen tören ile kullanima açildi. 3 parselden olusan Galatasaray adasinin 1 parselinin tapusu Galatasaray Spor Kulübüne ait, diger iki parselin 30 yillik kullanim hakki Milli Emlak Genel Müdürlügünden alindi. Suanda adanin eski haline oranla daha küçük bir bölümü kullaniliyor. Diger bölüm ise kullanilmiyor. Bu bölümün kötü gözükmemesi için ise çevresi reklam panolari ile kapatildi. Adanin son hali havadan çekilen görüntülere yansidi. Bir bölümü modern ve yeni olarak kullanilan adanin diger bölümünün ise atil bir sekilde birakildigi görülüyor.

Adanin geçmisi

1872’de Sultan Abdülaziz tarafindan Sarkis Balyan’a hediye edilen ada, bir dönem Sarkis Bey Adacigi olarak anildi. 1914’lerden itibaren kömür deposu haline getirildi.

Bir süre sonra sehir hatlari vapurlarina yakit saglayan bir yer oldu. Halka açilmasi planlanan Kuruçesme Adasi, 1957’de Galatasaray Spor Kulübü Baskani Sadik Giz’in girisimleriyle 150 bin TL karsiliginda satin alindi ve Galatasaray üyelerinin hizmetine sunuldu. 1956-1992 yillari arasinda kürek dalinda ögrenci yetistirdi. 1957-1968 arasi, Galatasaray Spor Kulübü Sutopu Subesi’ne tahsis edildi. 2006’da eglence yeri ve lokanta isletmecisine 3 yilligina kiralandi. Isletmeci, adanin üzerindeki tesislere "Suada" adini verdi.

Adanin yikimi

Galatasaray Ada’sinda kaçak yapilasma oldugu iddia edilmis ve bundan dolayi Ada’nin isletmecisine Ada’yi tahliye etmesi için uyari gönderilmisti. Ancak Ada isletmecisi uyariyi dikkate almayarak Ada’yi isletmeye devam etti. 28 Mayis 2017 tarihinde görevliler tarafindan, yikimi gerçeklestirecek araçlar gemi ile Ada’nin yakinina tasinmis ve yikim baslamistir.

Adanin yeniden açilmasi

Ada’nin tekrar faaliyete geçmesi 11 Haziran 2022 tarihinde tekrar Galatasaray Baskani seçilen Dursun Özbek’in seçim vaatlerinden biriydi. 27 Temmuz 2022 tarihinde Ada törenle tekrar hizmete açildi. Ada’nin açilis töreninde Galatasaray Baskani Dursun Özbek " 24 gün gibi bir sürede adayi o enkaz halinden bu hale getirdik. Bu olaganüstü çabanin sonunda burada beraberiz. Fakat iki parsel bize ait degildi. Milli Emlak’a ait bu iki bölgenin üst kullanim hakkini 30 yil için aldik. Bu çok önemli" açiklamalarini yapmisti.

Kaynak: İHA