Izmir Valisi Kösger Açiklamasi '(Göztepe-Altay Maçi) 13 Kisi Gözetim Altinda'

Izmir Valisi Yavuz Selim Kösger, Göztepe-Altay maçinda çikan olaylarla ilgili yaptigi açiklamada, 13 kisinin gözetim altinda oldugunu ve Altay kalecisinde herhangi bir hayati tehlike olmadigini, yaralanan Göztepe taraftarinin ise tedavisinin devam ettigini söyledi.



Spor Toto 1. Lig’deki Göztepe-Altay derbisinde çikan olaylarin ardindan Gürsel Aksel Stadi’na gelen Izmir Valisi Yavuz Selim Kösger, eski Göztepe Kulübü Baskani ve yönetim kurulu üyesi Mehmet Sepil ile Altay Kulübü Baskani Ayhan Dündar’la açiklamalarda bulundu. Kösger, Göztepe ile Altay arasindaki müsabakanin 19. dakikasinda siyah-beyazli taraftarlarin bulundugu bölümden, ev sahibi takim seyircilerinin oldugu bölüme dogru isaret fisegi olarak degerlendirdikleri bir cismin firlatildigini söyledi.

Bu olay nedeniyle bir Göztepe taraftarinin yaralandigini kaydeden Kösger, söyle konustu:

"Bu olaya saglik görevlileri tarafindan müdahale edilirken bir Göztepe taraftarinin stadyuma atlamasi ve daha sonrasinda da korner diregini alarak Altay kalecisinin basina vurmasi seklinde bir üzücü hadise yasandi. Biz Izmir’in bu iki güzide ve tarihi takiminin arasindaki bu Izmir derbisinin aslinda Izmir’in geldigi düzeye, Türk sporunun geldigi düzeye uygun bir sekilde seyircili olarak, deplasman taraftarinin da katilimiyla olmasinin uygun olacagini degerlendirmistik. Bu karari aliyorken de kulüplerle ve ilgili herkesle istisare ederek bu karari almistik."

Kösger, Türk sporunun geldigi noktaya yakismayan bir hadise yasandigini belirterek, "Ancak bu hadisenin münferit oldugunu degerlendiriyoruz” dedi.

Yasananlardan dolayi üzgün olduklarini aktaran Kösger, söyle konustu: "Her iki olaya da karismis olan kisiler emniyetimizce gözetim altina alindi. Su anda 13 kisi gözetim altinda bulunmakta. Hastanelerdeki durumla ilgili de kisaca bilgi vermemiz gerekirse Altay’in kalecisinde herhangi bir sikinti yok, hayati risk yok. Sabaha kadar tedbiren müsahede altinda tutulacak. Diger Göztepe taraftari olan ve isaret fisegiyle yaralandigini degerlendirdigimiz vatandasimizin da tedavisi devam ediyor. Bir yaralanma söz konusu oldugu için de estetik bir takim dikislerin atilmasi gereken durumlar var, yüzünde yaralanma oldugu için birtakim sikintilar var. Tedavi süreci devam ediyor."

"Isaret fisegini atan sahis da etrafindaki olan kisiler de gözetim altinda"

Kösger, bir gazetecinin sorusu üzerine isaret fisegi olarak degerlendirdikleri cismi atan kisinin gözetim altinda oldugunu tekrarlayarak, sözlerini söyle sürdürdü: "Isaret fisegini atan sahis da etrafindaki olan kisiler de gözetim altinda. Sunu size temin ederim. Yani sunu her iki baskanin ve tüm Izmirlilerin huzurunda temin ederim. Bu olayin pesi birakilmayacak. En ince noktasina kadar konu detaylica arastirilacak ve bu isi yapanlar, Türk hukuk sistemi içindeki almalari gereken en agir cezayla cezalandirilacaklar. Cezalandirilmalarinin saglanmasi için gereken bütün takibat, hukuki süreçler yerine getirilecek."

Isaret fisegi olarak degerlendirilen cismin içeriye nasil sokuldugu hakkinda bilgilerinin olmadigini belirten Kösger, "Içeriye sokulan sey nedir, nasil sokulmustur, hepsine bakilacak, degerlendirilecek. Eger bir güvenlik zafiyeti varsa, bir sikinti varsa o konuyla ilgili de gereken yapilacaktir” diye konustu.

Vali Kösger, saha içinde yasanan olaylarla ilgili saha disinda herhangi bir olay meydana gelmedigini sözlerine ekledi.

Izmir Valisi Yavuz Selim Kösger’le açiklamalarda bulunan Sepil, hem Izmir futbolu hem Türk futbolu hem Göztepe hem de Altay adina çok üzgün oldugunu söyledi.

Yasanmamasi gereken bir olayin yasandigini kaydeden Sepil, sözlerini söyle sürdürdü:

"Iki kisinin verebilecegi zararin Türk futboluna, Izmir futboluna, benim için hiç fark etmez ya Altay kesinlikle. Üzgünüm yani. Istenmeyen bir olay, kötü bir örnek. Istenmeyen bu olayin failleri siddetle cezalandirilmali. Bu tekrarlanmamali. Bunun tekrarlanmamasi için hep beraber tüm taraftarlar, Altay taraftarlari, Göztepe taraftarlari bence su an birlikte hareket etmek zorunda Izmir bu degildir."

Sepil, seyircisiz futbolun hiçbir seye benzemedigini belirterek, "Seyircisiz maçlarin Türk futboluna hiçbir yarari yoktu. Insallah bundan sonra da maçlar seyirciyle oynanir. Yani biz bu kötü örnekten çikip Izmir futbolunu mahkum etmemeliyiz. Biz bunu yapanlari mahkum etmeliyiz. Yani Izmir bunun mahkumu olmamali. Çok çok üzgünüm yani” diye konustu.

Altay Kulübü Baskani Dündar’in maçtan önce kendisini arayarak kendilerine taninan kontenjani artirma talebinde bulundugunu belirten Sepil, "Ben emniyet kabul ettigi bir durumda Göztepe’nin hiçbir sikintisi yoktur diye söyledim kendisine. Olay çok üzücü. Su an mühim olan yaralilarimiz var. Bir tanesi daha ciddi bir durumda, bir de dedikodulara lütfen hiç kimse inanmasin. Sayin Valimizin söyledigi gibi ortada bir sürü spekülasyonlar dönüyor, buna hiç kimse inanmasin." dedi.



Sepil, Izmir olarak birlesilmesi gerektigini belirterek, "Bu tür olaylarin önüne geçmeliyiz. Bununla ilgili en önemli görev de camialara, taraftarlara düsüyor. Bu olaylari yapanlari disariya çikarmak zorundayiz. Bunlarin Göztepe ile Altay’la falan ilgisi yok. Gidip orada isaret fisegi seyi atan bir zihniyetin veya Altay kalecisine arkadan gelip saldirmanin sporla hiçbir ilgisi yok. Bu Izmir olarak hepimizin görevidir."

Altay Kulübü Baskani Ayhan Dündar ise her iki olayin da hiç yasanmamasi gerektigini belirterek, söyle konustu: "Valimizin de dedigi gibi münferit bir olay. Burada bu iki güzide Izmir’in taraftarlarinin karsi karsiya gelmesini istemeyiz, kiniyoruz. Insallah bir daha tekrarli olmaz. Biz bugün tribünde iki takim taraftarlarini da görmek ve bundan sonraki süreçte de buna öncülük edip, diger yasaklarin da kalkmasi önemli bir düsüncemiz vardi. Ama geldigimiz noktada maalesef bundan sonraki süreçte tahmin ediyorum bu durumlar yasanmayacak. Tekrari olmamasi dilegiyle canimiz yaniyor, çok üzgünüz."

Altay hala statta

Öte yandan, Altayli futbolcular, teknik heyet ve taraftarlarin stattaki bekleyisi sürüyor.

Kaynak: İHA