Engin Baltaci Açiklamasi 'Borcumuz Kur Artisi Ve Faiz Nedeniyle Olustu'

Besiktas Ikinci Baskani Engin Baltaci, siyah-beyazlilarin borcunun kur artisi ve faiz nedeniyle olustugunu söyledi.

D Smart’ta yayinlanan Haftanin Konugu programinda Besiktas Ikinci Baskani Engin Baltaci, Faik Gürses’in sorularini yanitladi. Baltaci, 6 aylik görev sürelerini degerlendirerek, "Baskanimiz 3 yildir baskanlik yapiyordu. Tekrar seçime gidildi ve kadroyu yenileyerek Ahmet Nur Çebi baskanliga devam etti. Biz de aslinda bu sürecin bir parçasi olduk. Besiktas’in borçlulugu Ahmet Nur Çebi dis döneminde kaynakli olarak artmadi. Kulübün borcu Besiktas’in kendi içinde kur artisi ve faiz nedeniyle olusmaktadir. 90 milyon Euro’dan 45 milyon Euro’ya çekilmis bir futbol takimi kadrosu var. Bunun daha asagiya çekilmesini ve borçlarin kapatilmasini önerenler oldu. 700 milyon TL borç ödenen bir camiada küçülmeyle borç ödenir mi? Bence çok küçülerek bu borç azalmaz. Önce mevcut kaynaklari çok dogru yerde dogru islerde kullandigini ikna etmeniz lazim. Ben inaniyorum ki Besiktas camiasi, Ahmet Nur Çebi dönemindeki mali islerdeki disiplini fark etmistir. Su an Besiktas’ta Süleyman Seba dönemindeki mali disipline yakin bir anlayis var. Bu sene sponsorlar ve yönetici arkadaslarimizin destekleri ile amatör branslarda iyi bütçeli takimlar kurabildik. Amatör subelerde bütçe açigi yasamiyoruz. Futbol takimina çilek transferi yapmadik ama sponsor ilgisi çok fazla. Çünkü sponsorlar, paranin dogru kullanilacagini biliyorlar. Besiktas’i çok taninmamis ama vizyoner yöneticiler yönetiyor" dedi.

Teknik Direktör Senol Günes’in takimin basina getirilmesini yorumlayan Engin Baltaci, "Futbol takiminda yasayan efsanelerden biri Senol Günes’i göreve getirdik. Basarili olacagimiza inaniyorum. Taraftarlarimiz sabirli olsun. Camia da yapici elestiriler ile bizi desteklesin. Biz istedigimiz sonuçlari alacagiz" diye konustu.



"Yillik yaklasik 1 milyar faiz yükümüz var"

Kulübün borçlarina deginen Engin Baltaci, "Kurdugumuz kadro gelirler ile finanse edilecek durumda. Yillik yaklasik 1 milyar faiz yükümüz var. Kur kaynakli maas artislari mevcut. Türk Lirasi kazanip, Euro ödeniyor. Pandemi sürecinde sponsorlar azaldi. Altyapidan oyuncu yetistirip satmak ve para kazanmak kisa vadede olacak bir is degil. Kripto para isine de ilerisini iyi göremedigimiz için girmedik. Bütçeyi küçültüyoruz ama bunu yaparken ödemeleri aksatmiyoruz. Iddaa gelirlerinden yeterince pay alamiyoruz. Bunun düzeltilmesini bekliyoruz. Bütün kulüplerin için bir baslangiç yapma zamani diye düsünüyorum. Bütün kulüpler ehil ellerde. Böyle bir dönemde iyi bir baslangiç yapilabilirse bu faiz sikintisini asabiliriz" ifadelerini kullandi.

"Kaçak yayinlarin gelirlerin düsmesinde etkisi var"

Engin Baltaci naklen yayin gelirleriyle ilgili olarak ise, "Kaçak yayinlarin gelirlerin düsmesinde etkisi var. Bunun kamuoyunda mücadelesinin verilmesi gerekiyor. Ancak bizim futbolumuz nerede biraz da ona bakmak lazim. Kimse kusura bakmasin federasyon kupasinda kazanilan maçlari tarihi basari sayar hale geldik. Ülke futbolu olarak hem kulüplerde hem de milli takim olarak geriledik. Futbolumuzun kalitesi düstü. Böylece, futbolun her alanda alicisi düstü. Eskiden uluslararasi basarilarla beraber daha çok ilgi çekiyorduk. Ekonomik sikinti insanlarin lükslerinden kismaya baslamasina sebep oldu. Bu yüzden yeni bir heyecan yapmamiz lazim. Futbolun, futbol disi unsurlar tarafindan sonuçlari belirlendigi algisini kirmamiz lazim" açiklamasinda bulundu.

Taraftarlara da destekleri için tesekkür eden Baltaci, "Taraftarimiza tesekkür ediyorum. Stat 100 bin kisilik de olsa doldururlar. Çok büyük bir destek veriyorlar. Tüm biletleri kombine olarak çikartsak hepsi biterdi. Taraftarlarimiz bu destegine devam etsin biz sampiyon olacagiz" diye konustu.

Engin Baltaci son olarak sunlari söyledi:

"Yönetimsel yanlislardan dolayi kulüpler bu durumda. Bu olmadigi takdirde, borçlar da sifirlaninca takimlar düzelebilir. Ama bu gelirlerle Avrupa’daki takimlarla boy ölçüsmek mümkün mü? Mümkün degil. Besiktas Jimnastik Kulübü Dernegi ile Futbol A.S. ayni çati altinda toplanamiyor. Amatör branslarda basari için dernegin gelirlerinin artmasi gerekiyor. Biz en azindan sponsor gelirlerini dogru yerlere harciyoruz. Yönetimdeki bazi genç arkadaslarimiz baskan ile yarisacak durumda. Genç yöneticilerimiz bizi heyecanlandiriyor, ufkumuzu açiyor. Besiktas’in gelecegi emin ellerde."

Kaynak: İHA