Ali Koç Açiklamasi 'Bizim Düsüncemiz Orta Hakemlerin Yabanci Olmasi'

Kulüpler Birligi ve Fenerbahçe Baskani Ali Koç, Kulüpler Birligi olarak düsüncelerinin orta hakemlerin yabanci olmasi gerektigini ifade ederken, Merkez Hakem Kurulu’nun ise yeni federasyon karsisinda hangi pozisyonda olduguna emin olmadigini söyledi.

Kulüpler Birligi Vakfi’nin olagan gerçeklestirilen toplantisi sonrasinda Kulüpler Birligi ve Fenerbahçe Baskani Ali Koç basin mensuplarina açiklamalarda bulundu. Toplantida Hull City’nin sahibi olan Acun Ilicali’nin da katildigini ifade eden Koç, “Bize dünya da ne oluyor, kendi dünyasinda ne oluyor, korsan yayincilik onu da etkiliyor. Türk futbolunda durumu izah etti. Türk futbolundaki deger düsüsünü de hepimiz biliyoruz. Bunlardan bir tanesinin korsan yayincilik oldugunu, 10 kisiden 8’inin korsan bir sekilde maçlari izledigini ifade ediyor. Bu durumun bedavaya, kaçak bir sekilde stada girmekten farki yok. Kulüplerin gelirleri açisindan hirsizliktir. Ülkemizde bu konu ciddiyetle ele alinmadi. Arzu edildigi takdirde bunun önüne geçmek son derece kolay. Avrupa da neredeyse pek çok ülkede korsanin ne oldugunu bilmiyorlar. Bunun için kanun çikti, devletimize tesekkür ediyoruz. Önemli olan kanun sorunu çözüyor mu? 1,5 sene sonra yapacagimiz ihaleye bu sistemin tamamen isleyen vaziyette, gereken cezalarin uygulandigi vaziyette olacak ki deger artacak, abone sayisi artacak ve çift tarafli kazanim olacak. Bugün Türkiye Cumhuriyeti’ndeki Süper Lig’in degeri 115 milyon dolar degil. 500’de degil ama 350-400 milyon arasinda olan durum. Indirim saglandi 600 milyon kadar buna kim izin verdi. Kanun çikti, umut everici ama yeterli degil. Bu yayini yapanlar yurtdisinda. Orada olduklari için onlari cezalandirmak mümkün degil. Artik kullanici bazinda da cezalarin getirilmesi gerekiyor. Acun beyin en önemli getirdigi önerilerden biri bu. Yasa çikmasina ragmen yasa da ceza yok kullanicilara. TFF tespit ediyor, bunu iletiyor, erisim saglayicilarina iletiyor, onlar onaylarsa oluyor. 40 maç örnegine baktik, içeride averajda 81. dakikada korsan yayini kesiliyor. Maç 90 dakika. En büyük kaybedenler kulüpler, TFF ve yayinci kurulus. Sorun ortada, çözüm için bir adim atildi, birkaç adim daha atilmasi lazim. Türk futbolunun geldigi nokta korsan yayina baglanamaz sadece ama önemli faktörlerden biri. Kasim ayi gibi pek çok Anadolu kulübünün, Ocak ve Subat’ta büyük kulüplerin nefesi kesilecek dedim ve basladi.

Bazi kulüpler açik açik maaslar ödeyemedigini ifade ediyorlar. Bu noktaya gelisimizde geçmis federasyonlarinda büyük katkisi oldu. Bugün 2 ayda çikartilan korsan yasasi niye daha evvel çikartilmadi. Ihaleye gelince 6 ay kala kerhen bir çalisma baslatti bir önceki federasyon. Dolayisiyla bugün geldigimiz noktada alinacak çok ders var. 115 milyonlarin 50’lere inmemesi için ileriye dönük olarak bütün bu girisimlerin girilmesi gerekiyor” dedi.



“Bizim düsüncemiz orta hakemlerin yabanci olmasi”

Son 10 yilda hakemlerden en çok yanan kulübün baskani oldugunu söyleyen Koç, “Kroniklesmis problem. Bir sezondan bir sezona olusmus degil. Son 20 senede geliserek, artarak sorun haline gelmis ve yurtdisinda da ne yazik ki Türkiye’de sampiyonluklarin sahada elde edilmedigi algisi yerlesmis. Ben bunu bizzat yasadim hoca ararken. Mevcut federasyon iyi niyetiyle elinden gelenin en iyisini yapmak için çalisiyor. Kulüpler sabirli olmali. Her kötü giden yaygara koparirsa hiçbir yere varamayiz. Yaygaranin karsiligi olursa da varamayiz. VAR yabanci hakem mi, orta saha yabanci hakem mi, yoksa ikisi de mi? Bizim düsüncemiz Kulüpler Birligi olarak 23 hakemimiz var, 29 hakeme ihtiyaç var. Bu dönem için pilot olarak o 6 eksigi yabanci hakemlerle gidermek konusunda israr var. Federasyon ise VAR tarafinda bunu yapmaya çalisiyor. O da dogru bir adim. Görüstükleri bazi ülkelerden olumsuz cevap aldilar. Diger ülkelerde de VAR hakemleri fazla degil. Biz orta saha yabanci hakem görüsünü TFF’ye iletecegiz. TFF’nin düsüncesi VAR hakemleriyle. Dünya ya baktigimiz zaman Suudi Arabistan ve Yunanistan önemli maçlar için yabanci hakemler kullaniyorlar. Diger ülkelerde hakem degisim programlari var” diye konustu.



“MHK’nin hangi pozisyonda olduguna emin degilim”

Türk hakemleriyle ilgili konusan Baskan Koç, “Biliyorsunuz Fenerbahçe olarak geçen sezon çok kez söyledik bütün sinavlar kalkti, siparis hakem mi gelecek dedik. Futbol dünyamiz bunun yanlis olduguna vardi. Yeni federasyon geçmis sinavlari koydu ve yeni sinavlar koyuyor. Bu çok dogru yönde bir adim. Bunlarin meyve vermesi zaman alacak. Yapay zekayla hafif kinayeli konusuyorlar, o da zaman alacak. Simdi 3 hakem seçiyor sistem. Dünya Kupasi’ndan sonra 1 hakem önerecek sistem. Ben MHK’ya sunu söylemek istiyorum. Onlar bir önceki dönemden gelen insanlar. Yillardir bu sistemde olan insanlar. Bu çarpikligin parçasi olan insanlar. Bunlar yeni federasyonla yeni bir sayfa açtilar mi bilmiyorum ama ters yönde endisem var. Ön yargili olmayalim. Onlarinda eski ritüellerden uzak durup, yeni federasyonun yapmak istedigine paralel hareket etmek Türk futbolunda mümkün olan katma degeri üretmeleri için çorbada tuzlari olmasi gerekiyor. Zaman zaman endise ediyoruz. Mevcut federasyonumuz Büyükeksi’nin liderliginde yapisal sorunlari ele alarak, daha fazla teknoloji kullanarak, performans ve ceza sistemiyle yeni bir sey yapmaya çalisiyor. Destek olmaliyiz ama MHK’lar pek çok TFF Baskani, kulüp baskani, antrenör götürmüstür ama kisiler ayni kalmistir. MHK’nin davranisi burada çok önemli. Ya onun parçasi olup destekleyecekler ya da rahatlari bozulmasin diye sistemi baltalayabilirler. Ben hangi pozisyonda olduklarina emin degilim” seklinde konustu.



“Önemli olan Batshuayi ve Valencia’nin performanslarini devam ettirmeleri”

Dünya Kupasi’nda yer alan Fenerbahçeli futbolcular Enner Valencia ve Michy Batshuayi’nin performansina deginen Koç, “Oyuncularla Dünya Kupasi öncesi konustuk, tebrik ettik. Önemli olan bu performanslarina devam etmeleri. Bir gol atinca bir sey degismiyor. Belçika’nin maçi zordu. Batshuayi çok güzel bir gol atti. Ekvador’da Valencia mükemmel oynadi. Genç bir takimin kaptani, lideri ve ona olan saygiyi görüyorsunuz. Iki takim da insallah gruptan çikar. Tercihimiz oyuncularimizin bir an önce gelmesi ama Dünya Kupasi baska bir sey. Türkiye’den giden tüm sporculara basarilar diliyorum. Onlarin basarili olmasi bize de deger katar. Keske bizde orada olsaydik. Kendi oyuncularimizin oynadigi takimlar basarili olsun ama küçüklügümden beri Brezilya’yi istemisimdir. Fenerbahçe’nin o ekolle geçmisi vardir. Genç nesiller Arjantin’i istiyor Messi var diye. Benim sahsi arzum Brezilya’nin basarili olmasi” ifadelerini kullandi.

Kaynak: İHA