Nefesler Tutuldu, Drift Gösterisi Adrenalin Dolu Anlar Yasatti

Kocaeli’nde bir araya gelen tecrübeli yaris pilotlari, kendilerine ayrilan özel pistte drift gösterisi yapti. Nefeslerin tutuldugu gösteride hem keyifli anlar yasandi hem de drift yapmak için trafigi tehlikeye düsüren gençlere "Sokaklarda degil, bizlerle birlikte güvenli pistlerde drift yapin" mesaji verildi.

Türkiye Otomobil Sporlari Federasyonu (TOSFED), Körfez Yaris Pisti’nde özel drift gösterisi düzenledi.

Tüm güvenlik önlemlerinin alindigi ve çok sayida vatandasin katildigi gösteride heyecan dolu anlar yasandi. Tecrübeli pilotlar, güçlü otomobilleri ile drift yaparak adeta pisti dumana katti. Etkinlikte gösterinin yani sira, katilimcilara bilgilendirmeler yapildi. Bu spora ilgi duyan gençler, pilotlar ile bir araya gelerek hem sporun inceliklerini dinledi hem de yaris otomobillerini yakindan görme firsati buldu. Drift pilotlari, yaptiklari gösteride drift yapmak için sokaklarin degil, kendilerine ayrilmis alanlarin önemine dikkati çekerek, gençlere "Sokaklarda degil, bizlerle birlikte güvenli pistlerde drift yapin" mesaji verdi.

"Otomobilin kontrolsüz halini kontrolü biçimde devam ettirme biçimidir"

Yaris pilotu Volkan Arisoy, driftin ’otomobil sporu disiplini’ oldugunu belirtti.

Arisoy, "Drift, dünyada otomobil sporlarinda aktif seyirci çeken ve otomobilleri kaydirarak, sürükleyerek yaptigimiz spor dalidir. Teknik anlamda anlatmak istersek kontrollü giden otomobilin kontrolünü bozarak, kontrolsüz halini kontrolü

biçimde devam ettirme biçimdir. Aslinda baktiginizda tekerleme gibi gözüken bu tanim, drifti en iyi anlatan tanimlardan bir tanesi" dedi.



"Trafigi tehlikeye atan hareketleri kesinlikle tasvip etmiyoruz"

Sokaklarda bazi gençlerin sirf sosyal medya paylasimi için trafigi tehlikeye attigini söyleyen Arisoy, "Bizim en büyük sikintimiz, maalesef sokaklarda bazi gençler tehlikeli sürüs teknikleri yaparak trafigi tehlikeye atiyorlar. Trafigi tehlikeye attiklari için medyada birer konu oluyorlar ve bu da maalesef drift ile bagdastiriliyor. Bu konu aslinda bizim için çok büyük bir yara. Drift, otomobil sporu disiplini oldugu için az evvel bahsettigim gibi, kapali alanlarda ve bir sampiyona üzerinden yapiliyor. Sokaklarda yapilan hareketler trafigi tehlikeye atan hareketler oldugu için biz bunlari kesinlikle tasvip etmiyoruz, hiçbir sekilde onaylamiyoruz. Trafik kanunlarinda da bununla ilgili bazi yaptirimlar var ve bu yaptirimlardan ötürü de yapilmamasi gerektigini biliyoruz. Bazi gençlerimiz sosyal medyada görünmek ve popüler olmak için yaptiklari için trafigi tehlikeye sokuyorlar" diye konustu.



"Bizlerle beraber pistlere gelin" çagrisi

Volkan Arisoy, drift ile ilgili yeni kanunun çiktigini ifade ederek, sunlari söyledi:

"Trafikte yeni kanunlar var. Bu kanunlar içinde disiplin olarak drift yapmak diye bir tabir çikti. Aslinda bu ne kadar yanlis olsa da, halk arasinda yanlama drift olarak tanindigi için, drift yapmakla ilgili ceza çikti. Bu cezanin bedeli 20 bin TL. Ben buradan arkadaslara soruyorum. 20 bin TL’yi cezaya vermek yerine bizlerle beraber gelip, tamamen trafige kapatilmis alanda, tamamen güvenlik önlemleri alinmis yaris otomobiliyle bu sporu bizlerle beraber yapmak istemezler mi? 20 bin TL verip sadece ehliyetinden olup, sokakta ya da medyada görünmek yerine bu isi lisanli ve disiplinle yapmalari onlar için sosyal medyada daha keyifli ve daha güzel görüntüler verebilmelerini saglar."

"Bu sporu bilinçli sekilde yapmak isteyenleri pistlere davet ediyoruz"

Türkiye Otomobil Sporlari Federasyonu Sportif Direktörü Murat Kaya ise drift sporunun pistlerde ve güvenlik önlemleri alinmis kapali alanlarda yapilmasi gerektiginin altini çizerek, federasyonunun bu konuda ciddi çalismalari olduguna dikkat çekti. Kaya, "Federasyonumuz tarafindan bu brans için bilinçlendirilmis noktalarimiz var. Otomobilin hazirlanis kismi, kilik kiyafet, pistin güvenligi gibi her seyiyle ilgilenen arkadaslarimiz var. Bu sporu bilinçli sekilde yapmak isteyenleri pistlere davet ediyoruz. Bu konuda Drift Kulübü’nün ve federasyonunun resmi internet sitesine girerek, ilgili brans ile ilgili egitim veren kurumlari görebilirler. Bu egitimleri aldiktan sonra lisanli birer sporcu olarak pistlerimizde, ceza ödemeden bu sporu yapabilirler" dedi.

Kaynak: İHA