Bolu'da Kiloluk Sazan Baliklari Kiyiya Vurdu

Bolu’da Gölköy Baraj Göleti’nde 1,5 ile 6 kilo arasindaki sazan baliklarinin ölümüyle ilgili sudan numune alinarak laboratuvara gönderildi. Amatör ve Sportif Olta Balikçiligi Federasyonu Bolu Temsilcisi Serkan Inanç, "Ufak balik yok. Hepsi 6-7 kilo civarinda" dedi.



Edinilen bilgiye göre, Bolu’nun içme suyu olarak kullanilan Gölköy Baraj Göleti’nde düzenlenen Türkiye Sportif Sazan Baligi Yakalama yarismasi öncesinde göl çevresinde kesif yapildi. Kesifte, sazan baliklarinin suyun üzerinde hareketsiz sekilde durdugu ve ölü olarak kiyiya vurdugu görüldü.

Balik ölümlerinin artmasi üzerine yetkililer inceleme baslatti. Il Tarim Müdürlügü yetkilileri, sudan numune alarak incelenmek üzere laboratuvara gönderdi. Gölün kiyisina vuran baliklar ise ekipler tarafindan toplanarak ölüm sebeplerinin belirlenebilmesi için incelemeye alindi.

"Hepsi 6-7 kilo civarinda"

Amatör ve Sportif Olta Balikçiligi Federasyonu Bolu Temsilcisi Serkan Inanç, "Cuma günü aksam saatlerinde Il Tarim Müdürlügü ekipleriyle suyun kenarinda halsiz yüzen baliklar tespit ettik. 1-2 tane ölmüs gördük ama bu sportif balikçilarin her zaman gördügü seylerdi. Cumartesi sabahi samandiralarimi dikerken suda yogun bir sekilde baliklarin halsiz oldugunu gözlemledik. Baliklardan ve sudan numune alindi. Pazar günü sabah yarismacilar geldi. Kuralar çekildi ama bu olay yogunlasmaya basladi.

Ufak balik yoktu. Hepsi 6-7 kilo civarinda. Nefes alisverislerinde sikinti vardi. Ne oldugunu bilmiyoruz. Tahlil sonuçlarina bakacagiz” dedi.



"Önemli olan baliklarin kurtarilmasi"

Sakarya’dan yarismaci olarak Bolu’ya gelen Sezer Yesiloglu, önemli olanin baliklarin kurtarilmasi oldugunu belirterek, "Büyük bir coskuyla geldik ama maalesef talihsiz bir durumla karsilastik. Moralimiz bozuldu. Baliklarin ölümü bizim için önemli. Aksam saatlerinde oltalarimizi açarken büyük baliklarin kenarda oldugunu gördük. Bu durum çok normal degil. Özellikle sazan baligi ürkek bir hayvandir. Yanina kimseyi yaklastirmaz. Anormal bir durum oldugunu görünce talihsizlik oldugunu fark ettik. Bu olay yarismadan önce baslamis. Suan ki durum içler acisi. Insallah bir çözüm bulunur. Bizim yarismamiz ilerleyen tarihlerde de yapilir ama önemli olan bu baliklarin kurtarilmasi. Genelde ölümlerin ortalamasi 1,5 ile 6 kilo arasi. Belki de büyükleri ileriki günlerde kiyiya vuracak" diye konustu.

Kaynak: İHA