Köy Meydanindaki Tarihi Tas 2 Bin Yillik Sampiyonu Ortaya Çikardi

Köylüler tarafindan bulunup köy meydaninda sergilenen tasin 2 bin yil önce Bursa sinirlari içinde kurulan antik kentte yasayan 9 sampiyonluk kazanan atlet anisina insa edildigi ortaya çikti. Tarihi tasi en çok ziyarete defineciler geliyor.

Mudanya ilçesi Yaylacik köyünde bir köylü tarlasini sürerken büyük bir tas ortaya çikardi. Bu tas köyün meydanina getirilip sergilemeye basladi.

Köy meydaninda duran ve kimsenin ne oldugunu bilmedigi tasin sirri 1990 yillarda köye ziyarete gelen turist kafilesindekilerin yazilari okumasiyla anlasildi.

Köy meydaninda bulunan tasi inceleyen uzmanlar tasin üzerinde bölgede kurulan ve bugün batik konumda bulunan Kayzerya sehrinde yasayan 2 bin yil önce 9 sampiyonluk yasamis Tatianos isimli sporcu anisina dikilmis oldugu anlasildi. Köy meydaninda bulunan tastaki yazilarda Bursa topraklarindan 2 bin yil önce sampiyon sporcu çiktigi ortaya çikti. Bursa’nin bugüne kadar yetistirdigi en eski atlet olan Tatianos anisina dikilmis tarihi tas köy meydaninda sergilenmeye devam ediyor.

Köylerinden çikan tarihi tas hakkinda bilgi veren Yaylacik Muhtari Süleyman Turan, "Bu tas köyümüz sinirlari içinde köyden bir kisi bahçesini sürerken çikartti. Bizde bu tasi getirip köy meydaninda sergilemeye basladik. Bu tasin ne oldugunu bilmiyorduk. Sonra köyümüze 1990 yillarda turist kafilesi geldi. Onlar tasi Uludag Üniversitesi Arkeoloji Bilim Dali Baskani Mustafa Sahin, hocamiza haber vermisler. Hocamiz geldi tastaki yazinin çevirisini yapti. Biz o zaman bu tasin köyümüz sinirlari içinde bulunan batik antik kentte 2 bin yil önce yasamis 9 sampiyonluk kazanmis bir sporcu anisina dikildigini ögrendik. Burada Kayzerya diye batik bir sehir varmis bu sporcu bu sehirde yasamis ve çok sayida sampiyonluk kazanmis. Bu sporcu buradan çikmis en eski atletiymis. Bu tasta sampiyon sporcu Tatianos’un aldigi madalyalar yaziyor. Bu tasta sporcunun anne ve baba adida yaziyor. Bu tasi görmeye gelenler oluyor. Tarihi esere meraklilardan çok defineciler daha çok görmeye geliyor. Spor kulüpleri görmeye geliyor" dedi.

Tatianos’un kazandigi tasin üzerinde yazan sampiyonluklar ise söyle. Neapolis’de gençler kosusu, Pergamon-Augusteia’da gençler kosusu, Ephesos’da gençler kosusu, Pergamon-Tiraianeia’da gençler kosusu, Nikomedia’da gençler kosusu, Kyzikosta’da gençler kosusu." 9 ayri sampiyonluga ait tarihler de tasta yer aliyor.

Kaynak: İHA