En 'Kötü' Olmak Için Tasarlanan Robotlar Birincilik Için Savasti

Eskisehir Osmangazi Üniversitesi’nde ögrenciler tarafindan düzenlenen “HEBOCON” yarismasinda katilimcilar kendilerine verilen hurda malzemelerden yaptiklari robotlar ile birincilik için yaristi.

Türkiye’de ikincisi, Eskisehir’de ise ilki düzenlenen hurda robot yarismasinda farkli üniversitelerden katilim saglayan ögrenciler en güçlü robotu yapmak için ter döktü. Eskisehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) ESOES Kulübü tarafindan düzenlenen “HEBOCON” adli yarismada, katilimcilara oyuncak parçalari ve kirtasiye ürünleri verilerek en kötü ve basit robotlar yapmalari istendi. Toplam 16 takimin katildigi yarismada, bir buçuk saatlik sürede yapilan robotlar ringde boy gösterdi. Ayakta kalan son robotun kendilerininki olmasi için ugrasan ögrenciler, basit malzemeler ile savasçi robotlar tasarladi. ESOGÜ’den "Pulsar" isimli takim yarismanin sampiyonu ve bin liralik ödül çekinin sahibi olurken, Berbots isimli takim ise ikinci oldu.

"Bizimki ise tam tersine giden bir yarisma"

ESOGÜ Elektrik Elektronik Mühendisligi son sinif ögrencisi ve ayni zamanda ESOES Kulübü Yönetim Kurulu Baskani olan Server Karahan Sarikaya, düzenlenen yarisma hakkinda, “Burada Türkiye’de ikinci, Eskisehir’de ise daha ilk defa olan bir hurda robot etkinligi düzenliyoruz. Dünyada ve ülkemizdeki robot yarismalari aldi basini gidiyor, çok teknolojik yarisalar yapiliyor. Bizimki ise tam tersine giden bir yarisma. Yarismaci takimlarin çok basit parçalari var. Sadece pilleri ve motorlari var, kendilerine oyuncak parçalari ve kirtasiye ürünleri verdik. Bir buçuk saatlik bir süreleri var. Yapabildikleri en basit hareket eden robotu yapiyorlar ve yarismaya çikiyorlar. Bu bir buçuk saatin sonunda 16 takim, yani toplam 64 kisi robotlarini yaristiriyor olacaklar. Farkli farkli üniversitelerden katilimcilarimiz var. OTDÜ, Hacettepe ve Osmangazi Üniversitesi’nden gelen takimlar var. Bu takimlar robotlarini yaptiktan sonra, bir ringimiz ve birbirlerini ringden atma üzerine yarisiyor olacaklar. Birbirlerini ringin üzerinde ittirip puan kazanmaya çalisacaklar. Bugün iki farkli ödülümüz var, birinciye ve en iyi tasarimi yapan takima olacak sekilde. Yarismamizin birincisi bin liralik bir hediye çeki kazanacak, en iyi tasarimi yapan takim ise 500 liralik bir hediye çeki kazanacak” dedi.



"Öncesinde biraz video izleyerek bilgi edindik"

ESOGÜ Bilgisayar Mühendisligi ikinci sinif ögrencisi Irem Dehri, yarismaya video izleyerek hazirlandiklarini söyleyerek, “Bu yarismayi duyduk ve hemen katilalim dedik. Dörtlü bir kiz takimi olarak böyle bir sey ortaya koyduk. Aslinda çok ani oldu, biraz video izleyerek bilgi edindik. Aracimizin büyük ve dengeli olmasi gerektigini ögrendik. Buraya gelip malzemeleri görünce ‘orayi söyle, burayi böyle yapabiliriz’ diyerek olay aninda gelisen bir sekilde robotumuzu hazirladik. Kiz takimi oldugumuz için de robotumuzun etrafini bebeklerle süsledik” ifadelerini kullandi.

Kaynak: İHA