Mehmet Büyükeksi Açiklamasi 'Ülkemizde Futbol, VAR Ile Daha Seffaf Bir Hale Geldi'

Türkiye’nin, Video Yardimci Hakem (VAR) sistemini en iyi kullanan ülkelerden biri oldugunu söyleyen Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Baskani Mehmet Büyükeksi, "VAR teknolojisi hayatimiza girdigi günden itibaren bariz hatalarin önlenmesi için büyük fayda getirdi. Ülkemizde futbol VAR ile daha seffaf bir hale geldi. Dünyanin her yerinde oldugu gibi Türkiye’de de gelismeye muhtaç alanlar var" dedi.

TFF Baskani Mehmet Büyükeksi, Riva Hasan Dogan Tesisleri’nde gerçeklesen VAR bilgilendirme toplantisinda açiklamalarda bulundu. Büyükeksi, "Göreve geldigimiz ilk günden beri Türk futbolunun öncelikli meselelerine tüm paydaslarimizla ortak istisarelerle çözüm üretmek için var gücümüzle çalisiyoruz. Sadece Türkiye degil, tüm dünyada gündemi mesgul eden konu hakem performanslaridir. Bizler futbolun güzelliklerini, insanlari bir araya getiren heyecanini, aile ve çocuklarin eglencisi olan, hakem hatalari degil maç performansiyla konusulan bir oyunu gündeme getirmek istiyoruz" ifadelerini kullandi.

"VAR merkezimiz maç oynanmadigi günlerde ziyaret edilebilecek"

"Gelisen ve büyüyen bir futbol ekonomisi önemli. Bu sayede kulüplerimize fayda saglayabiliriz" diyen Büyükeksi, söyle devam etti:

"Ayni zamanda yayin ihalesinde tutari ikiye katlayabiliriz. Futbolumuzu baska pazarlara da ihraç edebiliriz. Büyük bir çogunluk tarafindan bilinmeyen, yanlis bilinen VAR protokolünü hatirlatmak için buradayiz. Çok önemli bir yeniligimizi daha sizlerle paylasmak istiyorum. Önümüzdeki haftadan itibaren VAR merkezimiz maç oynanmadigi günlerde, önceden randevu alinarak, basin mensuplari, kulüp baskanlari ve teknik adamlar tarafindan ziyaret edilebilecek. Ilk olarak sali günü Süper Lig, 1. Lig kulüp baskanlari, teknik adamlar ve kaptanlarla basliyoruz."

"Ülkemizde futbol VAR ile daha seffaf bir hale geldi"

VAR sisteminin minimum müdahale, maksimum fayda modeliyle çalistigini dile getiren Baskan Büyükeksi, "Müdahale ettigi pozisyonlarda kesinlik araniyor. Aksi takdirde protokole göre müdahale hakki yok. VAR teknolojisi hayatimiza girdigi günden itibaren bariz hatalarin önlenmesi için büyük fayda getirdi. Ülkemizde futbol VAR ile daha seffaf bir hale geldi. Dünyanin her yerinde oldugu gibi Türkiye’de de gelismeye muhtaç alanlar var" diye konustu.



"VAR’in en iyi uygulandigi ülkelerden biriyiz

2022-23 itibariyla dünyada VAR’in en iyi uygulandigi ülkelerden birinin Türkiye oldugunu belirten TFF Baskani Mehmet Büyükeksi, "Sistemi iyilestirme konusunda büyük bir iyi niyetle çalisiyoruz. Farkli ülkelerin yapilarini inceliyoruz. VAR hakemlerimizin egitimlerine de büyük önem veriyoruz. VAR’i en iyi uygulayan, örnek ülke olma hedefimiz var. Merkezimizi gelistiriyoruz, teknolojik açidan yenileniyoruz. Tüm paydaslarimizdan destek olmalari çagrisini yapmak istiyorum. Her puan kaybi sonrasi eksik bilgilerle ve hayali çizgiler üzerine VAR sistemini ve hakemleri hedef almak yerine, sistemin nerede devreye girdigini, girmedigini, ofsayt çizgisinin nasil çizildigini, seçim kriterlerini, kesinlik zaruretini kamuoyuna anlatmak, sonra da koruyup bu sisteme destek saglamalarini bekliyoruz" seklinde konustu.



"VAR’i çocuklarin dahi anlayabilecegi bir hale getirmek için çizgi film hazirladik"

Türk futbolunun marka degerini arttirmak istediklerini de sözlerine ekleyen Büyükeksi, "Tüm futbol paydaslarini maddi manevi zenginlestirmeyi hedefliyoruz. Futbol ailesinin bütün paydaslarini zenginlestirmeyi hedefliyoruz. Kulüplerimiz saha içi performanslarini, basin mensuplari futbolun güzel yönlerini öne çikarmali. VAR’i çocuklarin dahi anlayabilecegi bir hale getirmek için çizgi film hazirladik" dedi.

Kaynak: İHA