Türkiye'nin Yaris Atlari Sultan Alparslan Diyari Mus'ta Kar Üzerinde Yetistiriliyor

Mus’ta kar üzerinde bin bir zorlukla yetistirilen yaris atlari, hipodromlarda boy göstermek için yarislara hazirlaniyor.

Mus’ta 27 yildir 2 bin dekar alan üzerinde at yetistiriciligi yapan Dizdaroglu At Çiftligi, 2,5 yasina kadar bakimini yaptigi taylari bebek gibi büyütüyor. Günün ilk isiklariyla yem ve sulari verilen atlar, günün 8 saatini kar üzerinde antrenman yaparak geçiriyor. Türkiye’deki 6 bin 500 çiftlik ve yetistirici arasindan 11. sirada yer alan çiftlikte, her yil sampiyon atlar çikariliyor. Özenle yetistirilerek ülkenin birçok hipodromuna gönderilen atlarin 2021 yilinda 21 sampiyonlugu ve çok sayida 2 ve 3.’lügü bulunuyor.

“Karin üzerinde yetisen at daha basarili oluyor”

Yetistirdikleri atlarla ilgili açiklamalarda bulunan Dizdaroglu At Çiftligi sahibi Haluk Dizdaroglu, atalarinin 300 yildan bu yana Mus’ta yasadiklarini ve 1926’dan sonra çiftçilige basladiklarini söyledi.

1995 yilinda at isine girdiklerini anlatan Dizdaroglu, “Su anda at isini devam ettiriyoruz ve atlardan da memnunuz. 40 atimiz su anda çiftlikte olup, 20 tanesi de sahalarda kosuyor. Rakimin yüksek olusu nedeniyle karin üzerinde yetisen at batiya gittigi zaman daha basarili oluyor. Atlarimiz Türkiye’de de derece yapmistir. Dizdar Bey olsun, Deli Oglan olsun, 49 olsun, Para Saçan olsun, bu atlarimiz çok büyük basarilar elde etmistir” dedi.



“Atlarimizin Türkiye genelindeki basari ve kalitelerinden çok memnunuz”

Kar üzerinde yetistirilen atlarin kemiklerinin sertlestigine dikkati çeken Dizdaroglu, “Böylelikle kemik erimesi önlenmektedir. Hayvan daha diri kaliyor. Sabah saat 08.00’den aksam 16.00’ya kadar disarida karin üzerinde atlarimiza ot verip besliyoruz. 16.00’dan sonra atlari içeri aliyoruz. Yaz mevsiminde de atlari hiç içeri almiyoruz. Çiftligimizin mevcudu 2 bin dönüm üzerindedir. Hayvanlarimizi tritikale, yonca ve çayir otu yetistirerek besliyoruz. Atlarimizin Türkiye genelinde hem basarilarindan dolayi hem de kalitelerinden dolayi çok memnunuz. Çiftçilikte en iyi is at isidir” ifadelerini kullandi.

“Türkiye’de çok basarili bir grafik çiziyoruz”

Atlari Mus’ta, Sultan Alparslan diyarinda yetistirdiklerini kaydeden Dizdaroglu, “Karacabey ve Sultansuyu çiftlikleri at yetistirmede Türkiye’nin en büyük çiftlikleridir. Türkiye’de 6 bin 500 tane yetistirici var. Bunlarin içerisinde çiftliklerde dahil olmak üzere biz 11. siradayiz. Yani kendi yetistirdigimiz hayvanlarin sayisina göre Türkiye’de çok basarili bir grafik çiziyoruz” dedi.



“Atlarimizi kar üzerinde sevgiyle besliyoruz”

2021’de Türkiye genelinde 21 tane birincilik ve çok sayida 2 ve 3.’lük elde ettiklerini aktaran Dizdaroglu, konusmasini söyle sürdürdü:

“Hayvanlarimizdan çok basari elde ediliyor. Onun için bu isten memnunuz. At sayisini artirmayi düsünüyorum. Atlarimiza devamli olarak üzüm ve seker vererek, sevgiyle kar üzerinde besliyoruz. Onlarda bizi hiçbir zaman mahcup etmediler. Bize her zaman destek verdiler. Kendi kazançlariyla kendi yemlerini, geleceklerini kendileri hazirliyor. Atlarimiz Istanbul, Ankara, Bursa, Adana gibi birçok yerde kosuyor. Türkiye’ye de üretimde katkida bulunuyoruz. Biz atlarimizi burada yetistirip, 2,5 yasina getirdikten sonra sahaya gönderiyoruz. 3 yasinda da atlarimiz sahada kosuya basliyorlar.”

Kaynak: İHA